Gratinované brambory
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Francouzská

počet porcí

Počet porcí

5 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Gratinované brambory se podávají jako luxusní příloha třeba ke steaku, s lehkým salátkem je však můžete servírovat i samostatně. Příprava je snadná, stačí brambory, smetana, česnek a koření, vše lehce povařte, poté zapečte v troubě a je hotovo.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 5 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 2 × stroužky česnek
  • čerstvý tymián
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 400 g brambory

Orientační nutriční hodnoty

Energie

938 kJ / 224 kcal

Bílkoviny

2,90 g

Tuky

16,60 g

Vláknina

1,80 g

Sůl

1,10 g

Sacharidy

16,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

02.Do hrnce vlijeme smetanu, osolíme, přidáme nasekaný tymián a prolisovaný česnek a promícháme. Do vroucí smetany vložíme plátky brambor a několik minut vaříme.

03.Přendáme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 35 – 40 minut (ze začátku můžete péct pod pokličkou nebo alobalem).

Tip: Gratinované brambory můžete obohatit třeba anglickou slaninou nebo použít úplně jiný druh tvrdé zeleniny, například celer nebo dýni.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo