Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečený roastbeef s gratinovanými brambory a restovanou zeleninou

Upéct dokonale jemný a chutný roastbeef je snadné, když víte, jak na to, a máte dost času. Šéfkuchař Roman Paulus prozradí, jak připravit kus nízkého roštěnce v pánvi i jak ho potom za pomoci vpichového teploměru péct, aby byl výsledný roastbeef co nejlepší. Kromě toho se ale naučíte i jednoduchý recept na gratinované brambory se smetanou a restovanou zeleninu – cuketu, cibuli, mrkev, květák a brokolici. S trochou trpělivosti budete mít rázem na stole výborný nedělní oběd pro celou rodinu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg hovězího nízkého roštěnce na roastbeef Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 4 × lžíce čerstvého tymiánu
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 250 ml čerstvé smetany Pilos (33 % tuku)
  • 4 × stroužky česneku
  • 1 kg brambor
  • 100 g cukety
  • 50 g červené cibule
  • 50 g mrkve
  • 100 g květáku
  • 100 g brokolice
  • 1 × hrst čerstvé bazalky
  • holandská omáčka k podávání

POSTUP

Roastbeef:

Maso z obou stran osolíme, opepříme, svážeme provázkem a posypeme dvěma lžícemi nasekaného čerstvého tymiánu a dvěma lžícemi rozmarýnu.

Tip: Jak svázat maso se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

V pánvi rozehřejeme olivový olej a maso ze všech stran zprudka opečeme. Pak ho přendáme na pekáč, zapíchneme do něj teploměr a pečeme:

  • v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 30 °C,
  • poté v troubě rozehřáté na 90 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 50 °C,
  • a nakonec v troubě rozehřáté na 70 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 58 °C.

Nakonec roastbeef necháme odpočinout ve stále teplé troubě asi hodinu.

Tip: Při každé změně teploty troubě pomůžeme krátkým vyvětráním horkého vzduchu.

Gratinované brambory:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce vlijeme smetanu, osolíme, přidáme dvě lžíce nasekaného tymiánu a prolisovaný česnek, promícháme a necháme trochu zredukovat. Do vroucí smetany vložíme brambory a několik minut vaříme do zhoustnutí. Přendáme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 35 – 40 minut.

Zelenina:

V pánvi s rozehřátým olivovým olejem orestujeme syrovou cuketu nakrájenou na větší kousky, červenou cibuli na proužky, osolíme a opepříme. Po chvilce přidáme kousky mrkve, květáku a brokolice, které jsme předem lehce zblanšírovali. 

TIP:  Jak blanšírovat zeleninu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

Podáváme maso nakrájené na plátky s restovanou zeleninou, gratinovanými brambory a ideálně i holandskou omáčkou.

TIP:  Jak připravit domácí holandskou omáčku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.