Méně známé ořechy a co s nimi
Doba čtení 5 minut

Méně známé ořechy a co s nimi

Jaké ořechy zařadit do zdravého jídelníčku? Přinášíme tipy na druhy ořechů, které jsou u nás zatím málo používané, ale vy byste je neměli opomíjet. Jsou totiž lahodné a plné cenných živin. 


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Americké vlašáky

Pekanové ořechy rostou na ořechovci pekanovém, mohutném stromě pocházejícím ze Severní Ameriky. Jeho plody jsou velmi podobné známým vlašským ořechům. Na rozdíl od nich však mají podlouhlejší tvar a sladší chuť. 

Jádra pekanových ořechů vynikají vysokým obsahem vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů, zejména zinku. Jejich obrovskou výhodu představuje nulový podíl cholesterolu a nízký glykemický index, které je činí vhodnými i pro diabetiky. 

Tip: Kvůli vysokému obsahu tuku jsou všechny druhy ořechů náchylné ke žluknutí. Tomu účinně předejdete správným skladováním. Vyloupaná jádra uchovávejte ve vzduchotěsné uzavíratelné dóze v temném prostředí, ideálně při teplotě nepřesahující 20 °C. 

Nasládlá příchuť předurčuje pekanové ořechy k mlsání, třeba večer u televize nebo ke skleničce vína s přáteli. Často se přidávají do müsli, snídaňových kaší nebo domácí granoly. Skvělé jsou do sladkého pečiva, jako je například pekanový pletenec. V americké kuchyni jsou hojně používané do dezertů, ve kterých se dokonale doplňují se skořicí či karamelem. Recept na pekanový koláč, jenž je v USA tolik populární, najdete zde. Pokud máte rádi arašídové máslo a chcete vyzkoušet něco trochu nového, připravte si pastu právě z pekanových ořechů. Díky své měkké konzistenci se k tomu výborně hodí.


Ořechy vyjadřující luxus

Makadamiové ořechy plodí makadamie celolistá, strom rostoucí v tropickém podnebí Austrálie. Vyloupané vnitřky světlé barvy bývají považovány za krále mezi ořechy. Jedná se totiž o jedny z nejdražších ořechů.

Vynikají také máslovou chutí a příjemnou křupavostí. Makadamiové ořechy představují nejvíce kalorickou variantu. Díky opravdu vysokému obsahu mononenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné, však stačí uzobnout jen několik kousků a budete se cítit plní. Makadamiové ořechy jsou cenným zdrojem přírodních antioxidantů. 

Tip: Věděli jste, že číslo na obalu makadamiových ořechů označuje jejich kvalitu a velikost? Zatímco 0 představuje celé jádro, 7 jsou malé úlomky. 

Pro sladkou chuť a sametovou konzistenci jsou makadamiové ořechy využívané především v cukrařině, například jako ozdoba dezertů. Můžete je ale přidat i do salátů nebo si je vychutnat jako výživově hodnotnou svačinu. 

Oříšky oblíbené již v antice

Piniové oříšky jsou z botanického hlediska semínka borovic, které najdeme převážně v Evropě, Americe a Asii. Tato drobná delikatesa byla velmi populární už ve starověkém Řecku a Římě. Piniové oříšky jsou poměrně vzácné, protože se jich v šiškách nachází omezené množství, dlouho dozrávají a sklízí se ručně. 

Tip: Piniové oříšky bývají tolerovány většinou alergiků na ořechy, četnost výskytu reakce je výrazně nižší než u vlašských ořechů, kešu nebo mandlí.

Obdobně jako jiné druhy jsou i piniové oříšky bohatým zdrojem tuků, vitaminů a minerálů. Syrová semena jsou velmi jemná, mají slabou pryskyřičnou příchuť. V italské kuchyni se používají k přípravě pesta a dalších omáček na těstoviny. Jsou delikátní ozdobou zeleninových, ovocných i houbových salátů. Piniové oříšky se hodí také do moučníků a dortových korpusů, kterým dodají exkluzivní nádech. Můžete je opražit, čímž se jejich chuť zvýrazní a získají na křupavosti.

Tip: V Kulinářské akademii Lidlu najdete zajímavé recepty na pesta z různých surovin. Kromě tradičního bazalkového pesta si můžete připravit pesto ze sušených rajčat, z divokého česneku nebo dýňových semínek

Velké ořechy z Brazílie

Para ořechy se řadí mezi největší druhy ořechů. Jsou semenem juvie ztepilé, která roste v Amazonském pralese. Proto jsou někdy označovány i jako brazilské ořechy.

Tip: Udělejte si doma zkaramelizované oříšky! Snadný návod je ke zhlédnutí v Kulinářské akademii Lidlu. 

Krémově bílá jádra podlouhlého tvaru mají jemnou strukturu a máslovou, lehce sladkou chuť. Jsou zdrojem zdravých tuků a minerálních látek, především obrovskou zásobárnou selenu. Para ořechy jsou univerzální – konzumují se samotné, jako součást müsli, domácích energetických tyčinek či sušenek, při pečení i vaření jsou vítaným ozvláštněním. Zkuste je přidat třeba do košíčků plných různých ořechů, které si pro vás připravil Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu.


NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU