Americké vlašáky
Pekanové ořechy rostou na ořechovci pekanovém, mohutném stromě pocházejícím ze Severní Ameriky. Jeho plody jsou velmi podobné známým vlašským ořechům. Na rozdíl od nich však mají podlouhlejší tvar a sladší chuť.
Jádra pekanových ořechů vynikají vysokým obsahem vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů, zejména zinku. Jejich obrovskou výhodu představuje nulový podíl cholesterolu a nízký glykemický index, které je činí vhodnými i pro diabetiky.
Kvůli vysokému obsahu tuku jsou všechny druhy ořechů náchylné ke žluknutí. Tomu účinně předejdete správným skladováním. Vyloupaná jádra uchovávejte ve vzduchotěsné uzavíratelné dóze v temném prostředí, ideálně při teplotě nepřesahující 20 °C.
Nasládlá příchuť předurčuje pekanové ořechy k mlsání, třeba večer u televize nebo ke skleničce vína s přáteli. Často se přidávají do müsli, snídaňových kaší nebo domácí granoly. Skvělé jsou do sladkého pečiva, jako je například pekanový pletenec. V americké kuchyni jsou hojně používané do dezertů, ve kterých se dokonale doplňují se skořicí či karamelem. Recept na pekanový koláč, jenž je v USA tolik populární, najdete zde. Pokud máte rádi arašídové máslo a chcete vyzkoušet něco trochu nového, připravte si pastu právě z pekanových ořechů. Díky své měkké konzistenci se k tomu výborně hodí.
Ořechy vyjadřující luxus
Makadamiové ořechy plodí makadamie celolistá, strom rostoucí v tropickém podnebí Austrálie. Vyloupané vnitřky světlé barvy bývají považovány za krále mezi ořechy. Jedná se totiž o jedny z nejdražších ořechů.
Vynikají také máslovou chutí a příjemnou křupavostí. Makadamiové ořechy představují nejvíce kalorickou variantu. Díky opravdu vysokému obsahu mononenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné, však stačí uzobnout jen několik kousků a budete se cítit plní. Makadamiové ořechy jsou cenným zdrojem přírodních antioxidantů.
Věděli jste, že číslo na obalu makadamiových ořechů označuje jejich kvalitu a velikost? Zatímco 0 představuje celé jádro, 7 jsou malé úlomky.
Pro sladkou chuť a sametovou konzistenci jsou makadamiové ořechy využívané především v cukrařině, například jako ozdoba dezertů. Můžete je ale přidat i do salátů nebo si je vychutnat jako výživově hodnotnou svačinu.
Oříšky oblíbené již v antice
Piniové oříšky jsou z botanického hlediska semínka borovic, které najdeme převážně v Evropě, Americe a Asii. Tato drobná delikatesa byla velmi populární už ve starověkém Řecku a Římě. Piniové oříšky jsou poměrně vzácné, protože se jich v šiškách nachází omezené množství, dlouho dozrávají a sklízí se ručně.
Piniové oříšky bývají tolerovány většinou alergiků na ořechy, četnost výskytu reakce je výrazně nižší než u vlašských ořechů, kešu nebo mandlí.
Obdobně jako jiné druhy jsou i piniové oříšky bohatým zdrojem tuků, vitaminů a minerálů. Syrová semena jsou velmi jemná, mají slabou pryskyřičnou příchuť. V italské kuchyni se používají k přípravě pesta a dalších omáček na těstoviny. Jsou delikátní ozdobou zeleninových, ovocných i houbových salátů. Piniové oříšky se hodí také do moučníků a dortových korpusů, kterým dodají exkluzivní nádech. Můžete je opražit, čímž se jejich chuť zvýrazní a získají na křupavosti.
Tip: V Kulinářské akademii Lidlu najdete zajímavé recepty na pesta z různých surovin. Kromě tradičního bazalkového pesta si můžete připravit pesto ze sušených rajčat, z divokého česneku nebo dýňových semínek.
Velké ořechy z Brazílie
Para ořechy se řadí mezi největší druhy ořechů. Jsou semenem juvie ztepilé, která roste v Amazonském pralese. Proto jsou někdy označovány i jako brazilské ořechy.
: Udělejte si doma zkaramelizované oříšky! Snadný návod je ke zhlédnutí v Kulinářské akademii Lidlu.
Krémově bílá jádra podlouhlého tvaru mají jemnou strukturu a máslovou, lehce sladkou chuť. Jsou zdrojem zdravých tuků a minerálních látek, především obrovskou zásobárnou selenu. Para ořechy jsou univerzální – konzumují se samotné, jako součást müsli, domácích energetických tyčinek či sušenek, při pečení i vaření jsou vítaným ozvláštněním. Zkuste je přidat třeba do košíčků plných různých ořechů, které si pro vás připravil Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu.