Mánie jménem arašídové máslo
Škola vaření
Doba čtení 4 minut

Mánie jménem arašídové máslo

Peanut butter, neboli arašídové máslo rozděluje lidi na 2 skupiny, jedni ho milují a ti druzí ho nemohou ani cítit. Faktem ale je, že svých příznivců má arašídové máslo po světě dost. Čím si vysloužilo takovou popularitu? Na to se zaměříme v následujících řádcích.

Ačkoli je arašídové máslo synonymem americké kuchyně, první zmínky pochází z 1. století, kdy Aztékové používali arašídovou pastu jako lék proti bolesti zubů. Proces výroby arašídového másla si nechal patentovat Dr. John Harvey Kellogg až v roce 1895, který jej používal jako zdravou náhradu proteinů pro pacienty bez chrupu. Tento muž mimo jiné může za to, že máme každé ráno možnost nasypat si do mléka cornflakes.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Peanut butter je k dostání ve 2 variantách:

1. SMOOTH je jemná verze, která neobsahuje žádné kousky arašídů. Kromě toho, že si jej snadno namažete na pečivo, se hodí do nápojů nebo třeba na přípravu zmrzliny.

2. CRUNCHY obsahuje malé kousky arašídů, a proto se více hodí k přípravě různých cukrovinek.

Výzkumy už dnes zkoumají leccos, arašídové máslo tedy nemohly opominout. Zjistily, že zatímco ženy a děti mají radši jemné arašídové máslo, muži častěji sáhnou po variantě s kousky arašídů. Přišly také na to, že obyvatelé východní pobřeží Ameriky preferují smooth verzi a naopak na západním pobřeží se prodá více arašídového másla crunchy. Proč tomu tak ale je, na to se vědcům přijít nepodařilo.

Ačkoli obsahuje arašídové máslo poměrně dost kalorií (1 lžíce má až 90 kalorií!), je zároveň  zdrojem mnoha prospěšných látek. Je přímo nadopované kvalitními bílkovinami, což lze vysvětlit tím, že arašídy nejsou vlastně ořechy, jedná se o plody podzemnice olejné, která je luštěnina. Bílkoviny jsou důležité stavební látky organismu a po jejich konzumaci se cítíme déle syti. Obsahuje také velké množství tuku, jedná se však o nenasycené tuky rostlinného původu, které jsou našemu zdraví prospěšné. Arašídové máslo je důležitým zdrojem vlákniny, a to především té nerozpustné. Kromě toho obsahuje i draslík, který je důležitý pro správnou funkci srdce, ledvin a svalů, dále vitaminy skupin B a E a hořčík.

V Americe se arašídové máslo nejčastěji pojídá namazané na světlém toastu s džemem. Možná se vám to příliš nezamlouvá, ale Američané spojení lehce slaného arašídového másla a sladkého džemu přímo milují. V Nizozemsku znají zase pindakaas met hagelslag, neboli plátek bílého chleba s arašídovým máslem a čokoládovou posypkou. Arašídové máslo si oblíbil i král rock 'n' rollu Elvis Presley, který si rád pochutnával na světlém toastu s arašídovým máslem a banánem. Zajímavá je i jeho obměna s opečenou slaninou a lžičkou medu, dali byste si takovou kombinaci?

Věděli jste, že pomocí arašídového másla lze z vlasů odstranit žvýkačku? To je dobré vědět, ale také se z něj dá vykouzlit řada zajímavých dobrot. Podívejme se na ty, které vám nabízíme v Lidl Cukrárně.

Arašídové máslo se skvěle hodí na přípravu nepečených sladkostí. Ochutnejte naši domácí arašídovou bonboniéru. Kuličky můžete jednotlivě zabalit, vložit do krabičky a směle přinést jako dárek hostitelce, jdete-li na návštěvu. Malé arašídové kuličky můžete připravit i jako jeden druh vánočního cukroví.

Arašídové máslo neobsahuje lepek, proto si jej s klidem mohou dopřávat i ti z vás, kteří lepek z jakéhokoli důvodu nekonzumují. Bez obav si můžete pochutnat také na našem koláči plném arašídů, který též neobsahuje žádný lepek.

A nakonec dort. Javorový dort je plný „amerických“ chutí – kromě arašídů tu najdete, jak název napovídá, i javorový sirup. My v Lidl Cukrárně jsme tento dort připravili jako tzv. naked cake, vy však můžete krémem pomazat rovněž boky a ozdobit jej dle své fantazie.

Nevybrali jste? Nevadí, v Lidl Cukrárně máme i další recepty, mrkněte zde a nechte si chutnat.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU