Vlašský ořech a co s ním
Doba čtení 5 minut

Vlašský ořech a co s ním

Oblíbené české ořechy nesmí chybět před Vánoci v žádné domácnosti. Vlašáky jsou chutné, zdravé, dobře se skladují a hodí se nejen při přípravě cukroví. Podívejte se na naše tipy, jak je co nejlépe využít.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Oblíbené české ořechy nesmí chybět před Vánoci v žádné domácnosti. Vlašáky jsou chutné, zdravé, dobře se skladují a hodí se nejen při přípravě cukroví. Podívejte se na naše tipy, jak je co nejlépe využít.

Král mezi ořechy

Plody ořešáku královského dozrávají od září do října. Další měsíc se suší, jejich hlavní sezóna tak začíná právě teď.

Stejně jako ostatní ořechy jsou i ty vlašské jedinečným zdrojem energie a zdravých tuků. Pokud chcete zahnat hlad a zlepšit si náladu, místo čokolády si dopřejte každý den hrstku ořechů. I malé množství může snížit cholesterol, riziko rakoviny i kardiovaskulárních obtíží. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité i pro fungování nervové soustavy. Říká se proto, že ne náhodou ořechy tvarem připomínají právě mozek. Méně už se ví, že vlašský ořech je také pomocníkem při problémech s potencí.

Správně uskladněný ořech, půlka úspěchu

Kupované ořechy můžete skladovat buď vcelku nebo vyloupané. Ve skořápce by se měly uložit na suché a větrané místo, aby neplesnivěly a nežlukly. Dřív se uschovávaly do plátěných pytlíků, které se rozvěšovaly v chladných místnostech. Několik měsíců by takto měly vydržet i bedýnkách nebo dózách.

Vyloupané plody můžete ve vzduchotěsné nádobě v ledničce uskladnit až půl roku, v mrazáku až rok. Některé hospodyňky je i takzvaně zavařují – v hrnci, troubě nebo mikrovlnce. Trvanlivost ořechů tak můžou prodloužit až na rok – vyloupaná jádra nechají důkladně vyschnout, naskládají je do vymytých sklenic a vloží do mikrovlnky na tři minuty. Potom rychle uzavřou novým víčkem, otočí dnem vzhůru a nechají „zatáhnout“. Vychladlé sklenice pak uloží na tmavé chladné místo.

TIP: Vyzkoušejte uskladnění v medu. Med ve sklenici ponořený ve vodní lázni mírně zahřejte. Do jiné sklenice mezitím nasypte oloupané nakrájené ořechy, zalijte horkým medem a nechte stát v pokojové teplotě minimálně den. Pak už je můžete ujídat buď samotné, nebo je použít do jogurtu, kaší nebo dezertů.

Máme pro vás i jeden trik, jak si usnadnit louskání skořápek. Ořechy zalijte vroucí vodou a zakryté pokličkou nechte odstát 20 minut. Vodu slijte a pusťte se do louskání. Uvidíte, jak hladce to půjde!

TIP: Pokud vodu navíc osladíte, starší ořechy by se měly zbavit případné hořkosti.

Ořechové Vánoce

Ořechy se nejlépe doplňují se sladkým – v cukroví nebo koláčích. Roman Paulus doporučuje kombinace s hruškou, mrkví, medem nebo smetanou. Tím, že jsou rozemleté vlašáky hodně mastné, se výborně hodí do těst, do nichž už pak není potřeba přidávat tuk. Těsto by se podle šéfkuchaře mělo co nejvíc vyválet hned napoprvé, aby se co nejméně znovu zpracovávalo. Jinak se může stát, že se takzvaně spaří, olej vystoupí nahoru a z těsta se stane spíš drobenka, která už nepůjde vyválet.

Vyzkoušejte třeba recept na klasické vanilkové rohlíčky, šťavnaté ořechové košíčky s višněmi nebo neodolatelné ořechové tyčinky s karamelem.

TIP: Chuť vlašáků v dezertech skvěle vynikne, když je předem opražíte na pánvi. Ochutnejte je tak třeba v receptu na vánoční štrúdl.

Pokud jste dostali chuť i na další ořechové sladkosti, zkuste ořechový dort nebo čokoládovo-ořechové suflé.

Vlašáky k sýru, masu i do salátu

Ve slané kuchyni budou vlašské ořechy ladit se sýry, hlavně těmi plísňovými – nivou,  gorgonzolou nebo camembertem. Využijete je určitě i v zeleninových salátech,  pomazánkách nebo těstovinách. Roman Paulus připravil z ořechů výbornou omáčku k pečenému pstruhovi.

Jednodušší ořechové pesto si můžete vyrobit k rybám, masu nebo pečeným bramborám. Budete potřebovat hrnek rozemletých vlašských ořechů, půl hrnku petržele, 2 nasekané stroužky česneku, 2 lžíce parmezánu. Promíchejte vše v robotu a nakonec přidejte třetinu hrnku olivového oleje.

Vlašské ořechy využijete v kuchyni po celou zimu. Kolik kilo letos nakoupíte? A pokud se chcete podělit o svůj ořechový recept, napište nám do komentářů

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU