Dezerty ze Sicílie, které dobyly svět
Doba čtení 6 minut

Dezerty ze Sicílie, které dobyly svět

Italská kuchyně je proslulá nejen pizzou, ale i výbornými sladkostmi. Ze Sicílie pochází hned několik zákusků, které se rozšířily do celého světa.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pestrá sicilská gastronomie

Pokud jste navštívili Sicílii, určitě jste ochutnali i mnohé místní speciality. Tento region je totiž proslulý svým kulinářským uměním. Sicilská kuchyně je velmi rozmanitá, protože v sobě obsahuje prvky z různých kultur, které se na tomto ostrově v historii vystřídaly. Nejzřetelněji je asi patrný arabský vliv. 

Tip: Pokud vás zajímají podrobnosti z vývoje sicilské gastronomie, dočtete se je v samostatném článku v magazínu Kuchyně Lidlu.  

Největší ostrov ve Středozemním moři je známý také kvalitními lokálními surovinami. Hojně se zde pěstují mandle a pistácie, které tvoří důležitou složku místních dezertů. Daří se tu také ovocným stromům, které díky slunnému počasí dávají skvěle vyzrálé citrusové plody. 

Fenomenální trubičky s ricottou

Tiramisu a panna cotta představují typické dezerty z Apeninského poloostrova. Na Sicílii jsou však obvyklou sladkou tečkou cannoli, smažené trubičky plněné ricottou. Díky své znamenité chuti i lákavému vzhledu se staly oblíbené nejen po celé Itálii, ale všude po světě. Často je najdete i u nás v nabídce italských obchodů nebo restaurací. Cannoli siciliani, v překladu sicilské trubičky, vypadají podobně jako české kremrole, složení těsta i náplně je však výrazně odlišné. 

Tip: Sladké tajemství italských dezertů můžete odhalit v magazínu Kuchyně Lidlu. O tiramisu a jeho nejrůznějších variantách se více dozvíte zde. 


Cannoli jsou charakteristické kontrastem křupavého těsta a krémové náplně. K domácí přípravě těsta s červeným vínem budete potřebovat:

  • 125 g hladké mouky
  • 10 g vepřového sádla
  • 5 g cukru krupice
  • 50 ml červeného vína

Všechny suroviny smíchejte v míse a propracujte, dokud nevznikne kompaktní těsto. Z něj vyválejte tenký plát (vysoký přibližně 2 mm) a vykrájejte kolečka (o průměru 8 cm). Využít můžete jak kulatá vykrajovátka, tak jednoduše obrácenou skleničku o správném průměru. Disky následně obtočte kolem nerezových cukrářských trubiček (o průměru 2 cm), konce zvlhčete vodou a důkladně je přitlačte k sobě. Pevné spojení zajišťuje, že se těsto při smažení nerozpojí. Cannoli smažte v rozpáleném oleji (při teplotě okolo 180 °C) dokřupava. Výsledná trubička je křehká, spíše tmavší barvy a má na sobě vzduchové puchýřky.

Na náplň si nachystejte: 

  • 500 g ricotty
  • 100 g moučkového cukru

Ricottu vyšlehejte s cukrem do hladkého krému. Tím pomocí cukrářského sáčku naplňte vychladlé trubičky. Konce doplňte oříšky či ovocem podle svých preferencí. Existuje mnoho možností, jak cannoli ozdobit a chuťově ozvláštnit – na Sicílii je populární především kousek kandované pomerančové kůry nebo nesolené drcené pistácie. Setkat se můžete i s dalšími variantami jako nasekanými kousky tmavé čokolády nebo celou kandovanou třešničkou. 

Tip: Do sicilských cannoli můžete přidat pár kapek limoncella, likéru vyrobeného z citronů. Náplni dodá svěží citrusový nádech a lehce žlutou barvu. 

Zelený dort i bílý pudink

Pro Sicílii je charakteristický dort potažený marcipánem zvaný cassata. Tuto delikatesu tvoří piškotový korpus zvlhčený i dochucený likérem (případně nealkoholickou ovocnou šťávou) a krém ze sýra ricotta s kousky ovoce či čokolády. Pro vzhled dortu pocházejícího z Palerma je stěžejní marcipán. Potažení z mandlové hmoty, která má obvykle zelenou barvu, se dále zdobí kandovaným ovocem, a to především místními citrusy. Setkat se můžete s cassatou mnoha regionálních podob, častý je například hranatý tvar, jinak pro dorty poměrně neobvyklý. 

Pokud si na dovolené objednáte biancomangiare, dostanete mléčný pudink, který připomíná známější panna cottu. Jak jeho název napovídá, jedná se o dezert bílé barvy. Typická je pro něj mandlová příchuť a rosolovitá struktura. Ve výlohách cukráren můžete obdivovat barevné ovoce z marcipánu, které vypadá jako dokonalá zmenšenina toto skutečného. A ke kávě jsou výborné křupavé sušenky z mandlové mouky. 

Tip: Mezi vyhlášené slané speciality, na které narazíte na Sicílii na každém kroku, patří arancini. Návod na tyto smažené kuličky plněné rýží a sýrem si pro vás připravil Roman Paulus v Kulinářské akademii Lidlu. 

Pro osvěžení v horkých dnech je ideální granita, ochucená ledová tříšť. K nejběžnějším patří citronová, mandarinková nebo mandlová. Pozor, nejedná se o žádné umělé příchutě ani barviva, ale o drcený led s ovocem či ořechy z bohatých místních zdrojů. Sicílie je rovněž vyhlášená výtečným gelatem. Nesmí vás však překvapit, že zmrzlinu obvykle nedostane v kornoutku, ale naservírovanou dle lokální zvyklosti ve sladké briošce. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.