Tiramisu - klasika italských dezertů

Tiramisu - klasika italských dezertů

Tiramisu je asi nejznámější italský dezert na světě. Tato vrstvená delikatesa patří ke klasice, kterou Italové milují a dávají si ji ke kávě. Pokud jste ještě neměli možnost ochutnat originální italské tiramisu, určitě jste na něj narazili v místní kavárně nebo na večírku u přátel. My vám ukážeme, jak mohou recepty na tiramisu vypadat a jaké jsou jeho nejlepší varianty.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Odkud pochází?

Existuje několik teorií o původu tiramisu. Jisté je, že vznikl v 70. letech 20. století v Itálii, ale kde přesně, to se neví. O prvenství bojují Benátky, Florencie, Treviso a Siena, a tento spor nebyl dodnes vyřešen. Nejzajímavější je, že ve všech uvedených městech se tiramisu připravuje podle odlišného receptu.

Tiramisu k svačině

Co byste řekli na sladkou svačinku? Pokud by vás snad trápilo svědomí, měli byste vědět, že dezert ke svačině je v Itálii pravidlem, dokonce i v horké letní dny. Je to určitý životní styl. Italové, i když je venku opravdu horko, sedávají ke stolu a s chutí ho pojídají k silnému expressu. Rovněž vy můžete u sebe doma prožít líné italské odpoledne a ve své kuchyni připravit pravé domácí tiramisu. Jaký je ovšem ten nejlepší recept?

Bohatství receptů

Začneme klasikou. V receptu na klasické tiramisu najdete spojení v expressu máčených dlouhých piškotů, sýra mascarpone, likéru Amaretto a několika dalších surovin, které tvoří jednotlivé vrstvy. Povrch je posypaný kakaem nebo strouhanou čokoládou. Pokud chcete vidět přípravu tradičního tiramisu krok za krokem, koukněte na video našeho šéfkuchaře Romana Pauluse. Najdete ho v naší Kulinářské akademii Lidlu, kde na vás rovněž čeká spousta dalších inspirativních receptů a triků.

Tiramisu se tradičně podává v pohárcích s lžičkou nebo ve tvaru kulatého zákusku s malou vidličkou. V současnosti má ovšem stále nové formy, proto ho stále častěji najdete v podobě malého dortíku nebo kostky.

Tiramisu s ovocem

Tiramisu se stalo natolik populární, že se stále vytváří nové, netradiční varianty. Nejčastěji se klasický recept obměňuje pomocí oblíbených výrazných surovin.

Zkuste přidat například jahody a vyzkoušet recept na ovocné tiramisu s jahodami. Jahodová sezóna je v plném proudu, tak proč jí nevyužít. Výsledkem jsou řezy v podobě kostek a od klasického tiramisu se odlišuje nejen přidáním ovoce, ale rovněž čokoládových tyčinek s jahodovou příchutí, které se nasekají a ozdobí se s nimi povrch. Rovněž vy můžete vytvořit svou vlastní chuťovou kompozici, ale pamatujte, že základ musí vždy tvořit dlouhé piškoty a mascarpone.

Bezvaječné tiramisu

Tiramisu lze připravit i bez přidání vajec. Je to další alternativa pro ty, kteří vejce nemohou jíst ze zdravotních důvodů nebo je jednoduše nemají rádi. My jsme pro vás vybrali recept na pomerančové tiramisu. Připravte ho z pomerančové kůry a šťávy, mascarpone, smetany a kakaa. Získáte chutný dezert s příjemným pomerančovým aroma.

Našli jste svou inspiraci? Pokud jste italskou kuchyni znali doteď pouze jako jsou pizzu, špagety nebo bruschettu, je nejvyšší čas to změnit a zkusit něco sladkého. Začněte klasickým tiramisu s krémovo-kakaovou příchutí, který vás přenese do slunné Itálie a potom můžete  tvořit vlastní verze. Přejeme vám hodně úspěchu a hlavně – dobrou chuť!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU