Jsou nezaměnitelné nejen svou barvou, která přechází z fialové do jasně zelené, ale i výjimečnou chutí. Psalo se o nich už ve Starém zákoně a jejich historie čítá dobrých 9 tisíc let.
Domovem pistacia vera neboli řečíku pistáciového je Blízký východ. Dnes se hojně pěstuje například i v Kalifornii či Číně. Plodí jednou za dva roky a ty nejstarší stromy jsou i 400 let staré! Oříšky koupíme většinou ještě ve skořápce, nepražené, pražené – se solí i bez.
TIP: Poznáte zralé pistácie? Skořápka by měla být prasklá a snadno rozlousknutelná. Samotné plody jsou jasně zelené a pokryté hnědo-fialovou slupkou. Pokud jsou příliš tmavé, mohou už být napadené plísní, proto takové raději nejezte.
Proč sáhnout po pistáciích? Jsou z jedné pětiny plné bílkovin a z poloviny tuků. Obsahují značné množství minerálů. Železa v nich najdeme téměř dvojnásobek než v hovězím mase. Jsou ze všech ořechů největší antioxidant a dodávají vitaminy B, E a A. Obsahují i aminokyselinu arginin, která v těle pomáhá tvořit serotonin – ten mimo jiné udržuje dobrou náladu.
Určitě je rádi louskáte ke sklence vína nebo jako svačinku, ale můžete je využít pestřeji.
Často se používají do pečiva, připravuje se z nich i máslo, zmrzlina či pomazánky. Nasekané doplní ovesné kaše i saláty. Jejich doménou jsou však sladkosti.
Na Blízkém východě jsou pistáciové oříšky nenahraditelnou ingrediencí při přípravě tradičních dezertů z medu, ořechů a tenoučkého filo těsta, jako jsou slavná baklava či kadaif. Některé druhy mají pistácie uvnitř, některé jsou nasekanými zelenými oříšky ozdobené. Do dezertů je můžete přidat i vy. Určitě jste někdy ochutnali Mozartovy koule. Už pro ně nemusíte jezdit do Vídně, udělejte si svoje domácí. A příští Vánoce můžete svoji klasickou sestavu cukroví rozšířit o tyto luxusní druhy s pistáciemi: pařížské trubičky, pistáciové košíčky či pistáciové bochánky se slaným karamelem.
Mleté použijte klidně přímo do těsta, jako v této bábovce s mascarpone. Ale nebojte se vyzkoušet zelený prášek pro zpestření i do chleba nebo velikonočního mazance.
TIP: Do dezertů si oříšky nasekejte na malé kousky nebo rozemelte na prášek. Poslouží vám jako velmi efektní ozdoba dortů a zákusků. Pistácie namelte, až když je potřebujete. Prášek neskladujte, kvůli vysokému podílu tuku by mohl žluknout.
V Italské kuchyni patří pistácie mezi národní chlouby. Na Sicílii pod sopkou Etnou pěstují Italové naprosto jedinečnou odrůdu. Mají snad ještě jasnější barvu a vyváží se do celého světa. Doma je Italové přidávají do smetanové omáčky k těstovinám či do salámu mortadela, pečou z nich pistáciový sicilský dort, dělají výbornou zmrzlinu a nasekanými oříšky zdobí takové dobroty jako cannoli – smažené trubičky plněné krémem z mascarpone.
Najdeme je i v indické kuchyni. Mleté se přidávají do kari a rýžových pilafů, ale opět září i na poli dezertů. Pista barfi jsou kostičky z vařené pistáciové pasty. I v Íránu, kolébce téhle dobroty, se s ořechy často vaří. Jsou součástí kuřecích a rýžových jídel, ale možná nejčastěji se jí v bílém nugátu či jen tak opražené.
TIP: Připravte si „perský snack“ v pohodlí domova. 1 hrnek vyloupaných pistácií smíchejte se štávou ze 3 citronů, 3 lžičkami hrubozrnné mořské soli a špetkou šafránu. Dobře promíchejte a pak rozložte na papírem vyložený plech a pečte na 160°C 20–30 minut.
Hodí se i k masu – tato terina s pistáciemi je toho důkazem. Nebo je přisypte do salátu, zkuste z nich domácí pesto, doplňte jimi lososa. Zkrátka troufněte si s pistáciemi experimentovat.
Pečete či vaříte s pistáciemi? Podělte se s námi v komentářích.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…