Markéta Krajčovičová
Doba přípravy40 min.

Velikonoční mazanec s ovocným salátem

Mazanec je tradičním velikonočním moučníkem. Upečte si ho podle kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Tésto

  • 200 ml polotučného mléka Pilos
  • 100 g krupicového cukru Castello
  • 40 g droždí
  • 750 g polohrubé mouky Castello
  • 1 limetka (kůra)
  • 1 vanilkový lusk Deluxe
  • 3 žloutky
  • 150 g másla Pilos
  • 100 g rozinek Suntree
  • Tuzemák Alliance na namočení rozinek
  • 150 g pistácií Alesto a mandlí Gardis (vyloupneme-li je, mohou být i solené)
  • 1 vejce "M" na pomazání

Ovocný salát

  • 1 jablko
  • hrst borůvek
  • pár lístků máty
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 limetka (šťáva)
  • hrst malin
  • pistácie Alesto na posypání
  • vál
  • pečicí papír
  • hmoždíř

POSTUP

Těsto

Do vlažného mléka nasypeme trochu cukru, rozdrobené droždí, vrchovatou lžíci mouky, zamícháme a necháme 7–10 minut kynout. Mezitím smícháme mouku, cukr a kůru z omyté limetky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a pomocí nože vyškrábeme dužinu. V této směsi vytvoříme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, žloutky a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Před úplným vyhnětením těsta ještě přimícháme rozinky namočené v Tuzemáku a 100 g oloupaných rozdrcených pistácií a mandlí. Vzniklé těsto přendáme na vál, důkladně rukama propracujeme a necháme 2 hodiny kynout.

Při kynutí těsto ještě několikrát prohněteme. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, které upravíme do tvaru mazance. Necháme ještě 20 minut kynout, poté opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oloupanými pistáciemi (asi 50 g) a mandlemi (asi 50 g). Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C. Po 5 minutách pečení snížíme teplotu na 150 °C. Pečeme asi 30 minut.

Ovocný salát

Ovoce důkladně omyjeme. Jablko nakrájíme na kostky a smícháme v misce s borůvkami. V hmoždíři rozmělníme lístky máty s trochou třtinového cukru. Část odsypeme k jablku a borůvkám a promícháme. Salát pokapeme limetkovou šťávou a posypeme malinami, zbylou směsí cukru s mátou a oloupanými rozdrcenými pistáciemi a mandlemi. Dozdobíme lístky máty.

Servírování

Mazanec nakrájíme na krajíce. Výborně chutná s máslem a ovocným salátem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU