V historii Sicílie se zračí každé významné období.
Féničané přivezli na ostrov mnohé obiloviny, luštěniny i první těstoviny, které se připravovaly čerstvé. Dále například neopomenutelnou sůl, hrozny (a tedy i výrobu vína), sladké marsaly a fíky, které se i díky sušené variantě daly uchovávat po celý rok.
Řekové zde začali vyrábět jeden z vůbec prvních sýrů, pecorino siciliano, z ovčího mléka. Přivezli si sebou také oblibu v mořských plodech, olihních a chobotnicích.
Za Římanů se zas rozšířilo pěstování zeleniny, výroba vína, konzumace ústřic a ančoviček. Také chleba, placky různých forem a předobraz pizzy.
Pod arabskou nadvládou se Sicílie obohatila o různá exotická koření, citrusové stromy, sorbety a zmrzlinu, kávu a zejména sušenou, a tedy trvanlivou variantu těstovin.
Španělé pak ovlivnili ostrov hlavně pěstováním rajčat, protože kde by byly těstoviny a pizza bez rajčatového suga, že? Dalším zásadním přínosem byla čokoláda, brambory a aromatická vanilka.
Poklad pouliční kuchyně i předkrm, arancini jsou smažené rýžové kuličky plněné různými náplněmi. Jsou skvělým způsobem jak využít zbylé rizoto – jako například tyto arancini se sýrem.
Caponata je další typický předkrm, neboli antipasto. Jedná se o lilek podušený na olivovém oleji spolu s rajčaty, cibulí a řapíkatým celerem, dochucený octem, rozinkami a piniovými oříšky. Servíruje se pokojové teploty a je i skvělou přílohou k masu či rybě.
Sicilské tradiční pesto Trapanese je z oblasti Trapani a skládá se z podrcené bazalky, rajčat, mandlí, pecorina a olivového oleje. Tato lahodná pasta plná chuti udělá z těstovin skvělé jídlo.
Těstoviny jsou samozřejmě základem sicilské kuchyně, stejně jako té italské. Slavná pasta alla Norma neboli „těstoviny podle normy“ jsou těstoviny rigatoni s restovaným lilkem a hustou rajčatovou omáčkou a plátky sušené ricotty.
Když spojíme těstoviny s další výraznou sicilskou surovinou, sardinkami, získáme velmi specifický chod – pasta con le sarde. Restované sardinky na česneku a fenyklu spolu s šafránem a rozinkami vytváří velmi netypickou kombinaci.
Parmigiana di melanzane je další jídlo postavené na šťavnatém lilku. Zeleninové lasagne se smaženým lilkem namísto těstovin, mozzarellou a rajčaty jsou ideální letní variantou na hutné masové lasagne.
Bez sladké tečky by se Sicilané neobešli v žádnou denní dobu. Den startují osvěžující granitou, částečně mraženou směsí z vody, cukru a ovoce, ke které zakusují vláčnou briošku. Nejznámější je granita citronová.
Gelato je další ze sicilských darů zbytku světa. Není zmrzlina jako gelato! Je to ten ideální dezert i osvěžení do horkých dní.
Cannoli Siciliani jsou trubičky ze smaženého těsta, plněné slazenou ricottou s kousky kandovaného ovoce a pistácií. Dekadentní dezert, který vás v mžiku přenese na slunnou Sicílii. Autentické cannoli jsou ale taky syté a sladké, že vám opravdu stačí jeden kousek.
Sicílie je opravdovým rájem pro gurmány a milovníky středomořské kuchyně. Jídla jsou lehká a plná chuti lokálních surovin. V jednoduchosti je zkrátka krása.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…