V historii Sicílie se zračí každé významné období.
Féničané přivezli na ostrov mnohé obiloviny, luštěniny i první těstoviny, které se připravovaly čerstvé. Dále například neopomenutelnou sůl, hrozny (a tedy i výrobu vína), sladké marsaly a fíky, které se i díky sušené variantě daly uchovávat po celý rok.
Řekové zde začali vyrábět jeden z vůbec prvních sýrů, pecorino siciliano, z ovčího mléka. Přivezli si sebou také oblibu v mořských plodech, olihních a chobotnicích.
Za Římanů se zas rozšířilo pěstování zeleniny, výroba vína, konzumace ústřic a ančoviček. Také chleba, placky různých forem a předobraz pizzy.
Pod arabskou nadvládou se Sicílie obohatila o různá exotická koření, citrusové stromy, sorbety a zmrzlinu, kávu a zejména sušenou, a tedy trvanlivou variantu těstovin.
Španělé pak ovlivnili ostrov hlavně pěstováním rajčat, protože kde by byly těstoviny a pizza bez rajčatového suga, že? Dalším zásadním přínosem byla čokoláda, brambory a aromatická vanilka.
Poklad pouliční kuchyně i předkrm, arancini jsou smažené rýžové kuličky plněné různými náplněmi. Jsou skvělým způsobem jak využít zbylé rizoto – jako například tyto arancini se sýrem.
Caponata je další typický předkrm, neboli antipasto. Jedná se o lilek podušený na olivovém oleji spolu s rajčaty, cibulí a řapíkatým celerem, dochucený octem, rozinkami a piniovými oříšky. Servíruje se pokojové teploty a je i skvělou přílohou k masu či rybě.
Sicilské tradiční pesto Trapanese je z oblasti Trapani a skládá se z podrcené bazalky, rajčat, mandlí, pecorina a olivového oleje. Tato lahodná pasta plná chuti udělá z těstovin skvělé jídlo.
Těstoviny jsou samozřejmě základem sicilské kuchyně, stejně jako té italské. Slavná pasta alla Norma neboli „těstoviny podle normy“ jsou těstoviny rigatoni s restovaným lilkem a hustou rajčatovou omáčkou a plátky sušené ricotty.
Když spojíme těstoviny s další výraznou sicilskou surovinou, sardinkami, získáme velmi specifický chod – pasta con le sarde. Restované sardinky na česneku a fenyklu spolu s šafránem a rozinkami vytváří velmi netypickou kombinaci.
Parmigiana di melanzane je další jídlo postavené na šťavnatém lilku. Zeleninové lasagne se smaženým lilkem namísto těstovin, mozzarellou a rajčaty jsou ideální letní variantou na hutné masové lasagne.
Bez sladké tečky by se Sicilané neobešli v žádnou denní dobu. Den startují osvěžující granitou, částečně mraženou směsí z vody, cukru a ovoce, ke které zakusují vláčnou briošku. Nejznámější je granita citronová.
Gelato je další ze sicilských darů zbytku světa. Není zmrzlina jako gelato! Je to ten ideální dezert i osvěžení do horkých dní.
Cannoli Siciliani jsou trubičky ze smaženého těsta, plněné slazenou ricottou s kousky kandovaného ovoce a pistácií. Dekadentní dezert, který vás v mžiku přenese na slunnou Sicílii. Autentické cannoli jsou ale taky syté a sladké, že vám opravdu stačí jeden kousek.
Sicílie je opravdovým rájem pro gurmány a milovníky středomořské kuchyně. Jídla jsou lehká a plná chuti lokálních surovin. V jednoduchosti je zkrátka krása.
Listová zelenina je ideální letní surovinou. Vrcholí její sezóna, takže je šťavnatá, voňavá a plná chuti. Pojďme si ji proto blíže představit.
Když se řekne „Wagyu“, většině milovníků masa se okamžitě vybaví synonymum pro luxus, jemnost a neuvěřitelnou chuť. Toto japonské hovězí maso, známé…
Mrkev patří k nejzdravější zelenině na celém světě. Má bohatý obsah beta-karotenu a je oblíbeným doplňkem do guláše, salátů, džusů nebo zákusků.