Tisíc chutí Sicílie
Doba čtení 4 minut

Tisíc chutí Sicílie

Sicilská kuchyně má bohatou historii a její tradiční kuchyně je toho odrazem. Jsou v ní patrné vlivy všech kultur, které se na tomto ostrově otiskly. 
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pestrá historie, pestrá kuchyně

V historii Sicílie se zračí každé významné období. 

Féničané přivezli na ostrov mnohé obiloviny, luštěniny i první těstoviny, které se připravovaly čerstvé. Dále například neopomenutelnou sůl, hrozny (a tedy i výrobu vína), sladké marsaly a fíky, které se i díky sušené variantě daly uchovávat po celý rok. 

Řekové zde začali vyrábět jeden z vůbec prvních sýrů, pecorino siciliano, z ovčího mléka. Přivezli si sebou také oblibu v mořských plodech, olihních a chobotnicích. 

Za Římanů se zas rozšířilo pěstování zeleniny, výroba vína, konzumace ústřic a ančoviček. Také chleba, placky různých forem a předobraz pizzy.

Pod arabskou nadvládou se Sicílie obohatila o různá exotická koření, citrusové stromy, sorbety a zmrzlinu, kávu a zejména sušenou, a tedy trvanlivou variantu těstovin.

Španělé pak ovlivnili ostrov hlavně pěstováním rajčat, protože kde by byly těstoviny a pizza bez rajčatového suga, že? Dalším zásadním přínosem byla čokoláda, brambory a aromatická vanilka. 


Sicilské kulinářské zlato

Poklad pouliční kuchyně i předkrm, arancini jsou smažené rýžové kuličky plněné různými náplněmi. Jsou skvělým způsobem jak využít zbylé rizoto – jako například tyto arancini se sýrem

Caponata je další typický předkrm, neboli antipasto. Jedná se o lilek podušený na olivovém oleji spolu s rajčaty, cibulí a řapíkatým celerem, dochucený octem, rozinkami a piniovými oříšky. Servíruje se pokojové teploty a je i skvělou přílohou k masu či rybě. 

Sicilské tradiční pesto Trapanese je z oblasti Trapani a skládá se z podrcené bazalky, rajčat, mandlí, pecorina a olivového oleje. Tato lahodná pasta plná chuti udělá z těstovin skvělé jídlo. 

Těstoviny jsou samozřejmě základem sicilské kuchyně, stejně jako té italské. Slavná pasta alla Norma neboli „těstoviny podle normy“ jsou těstoviny rigatoni s restovaným lilkem a hustou rajčatovou omáčkou a plátky sušené ricotty. 

Když spojíme těstoviny s další výraznou sicilskou surovinou, sardinkami, získáme velmi specifický chod – pasta con le sarde. Restované sardinky na česneku a fenyklu spolu s šafránem a rozinkami vytváří velmi netypickou kombinaci.

Parmigiana di melanzane je další jídlo postavené na šťavnatém lilku. Zeleninové lasagne se smaženým lilkem namísto těstovin, mozzarellou a rajčaty jsou ideální letní variantou na hutné masové lasagne. 

Sladká Sicílie

Bez sladké tečky by se Sicilané neobešli v žádnou denní dobu. Den startují osvěžující granitou, částečně mraženou směsí z vody, cukru a ovoce, ke které zakusují vláčnou briošku. Nejznámější je granita citronová.

Gelato je další ze sicilských darů zbytku světa. Není zmrzlina jako gelato! Je to ten ideální dezert i osvěžení do horkých dní. 

Cannoli Siciliani jsou trubičky ze smaženého těsta, plněné slazenou ricottou s kousky kandovaného ovoce a pistácií. Dekadentní dezert, který vás v mžiku přenese na slunnou Sicílii. Autentické cannoli jsou ale taky syté a sladké, že vám opravdu stačí jeden kousek. 

Sicílie je opravdovým rájem pro gurmány a milovníky středomořské kuchyně. Jídla jsou lehká a plná chuti lokálních surovin. V jednoduchosti je zkrátka krása. 



NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU