Dolce vita: tajemství italských dezertů

Dolce vita: tajemství italských dezertů

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kdo z vás si při pomyšlení na Itálii nepředstaví večerní promenádu a obří porci zmrzliny? Italové si umí užívat a na jejich dezertech je to znát. Podívejme se na ty nejznámější, které si zvládnete připravit i vy doma.

Tajemství úspěchu – mascarpone

Co si budeme nalhávat, kvalita mnoha italských dezertů dolci je i v tom, že jsou pořádně tučné. Napomáhá jim v tom čerstvý sýr ze smetany – tato zázračná přísada obsahuje v průměru 50 % tuku. Zákuskům zato dodává jemnou chuť a hebkou strukturu a výborně se kombinuje s ovocem, likéry i dalšími doplňky. Roman Paulus vám poradí, jak z mascarpone a šlehačky připravit výborný krém, který pak můžete servírovat na minidortíčky. Zkuste i dezert stracciatella s mascarpone a nastrouhanou čokoládou.

TIP: Mascarpone není složité na domácí přípravu, stačí ohřát litr smetany na 90 stupňů, přidat trochu kyseliny citronové a citronové šťávy a směs promíchat deset minut, dokud se smetana nesrazí. Potom nechte vychladnout a ztuhnout.

Mascarpone je také základem věhlasného tiramisu, o jehož vynalezení vede boj hned několik měst, po celé Itálii tak najdete několik variant receptů. Do klasického se přidávají v kávě máčené dlouhé piškoty, mascarpone, likér Amaretto® a další suroviny, které tvoří jednotlivé vrstvy. Recept si můžete připomenout v Kulinářské akademii Lidlu. Vyzkoušejte i originální ovocné variace – jahodové nebo pomerančové tiramisu.

 

Smetanové pohlazení

Základem druhého nejoblíbenějšího italského dezertu je smetana. Ostatně ji má už v názvu. Panna cotta totiž znamená doslova vařená smetana. Tato lahůdka připomíná náš pudink, ale je výrazně lehčí a výborně se doplní s jakýmkoliv ovocem.

Smetana je samozřejmě nezbytnou součástí již zmiňované zmrzliny. Kromě klasické vanilkové vyzkoušejte třeba náš recept na zmrzlinu ze slaného karamelu. Připomeňte si,  jak z nich připravit luxusní pohár. Obě zmrzliny se vám můžou hodit také do další italské delikatesy – kávy affogato. Kvalitní zmrzlinu stačí zalít kvalitním espressem a přidat pár kapek vašeho oblíbeného likéru. Zmrzlině se podobá i mražený krém semifreddo, tedy v překladu napůl chlazený. Dezert proto necháme před podáváním trochu rozmrazit.

Regionální speciality

Po celé Itálii najdete varianty klasických suchých sušenek s mandlemi nebo ořechy biscotti. Českým mřížkovaným koláčům se podobá crostata z křehkého těsta, která se plní marmeládou nebo ovocem. V Římě narazíte na bochánky se šlehačkou maritozzi. Pokud byste se vypravili na Sicílii, určitě ochutnejte tamní křupavé trubičky cannoli plněné sladkou náplní s oříšky nebo čokoládou. V tamních cukrárnách narazíte i na cassata, dezert z ricotty a marcipánu. A pokud byste si chtěli vyzkoušet, jak chutná mix francouzské a italské kuchyně, nezbývá než oprášit citronový koláč tarte au citron a přidat do něj pár kapek osvěžujícího likéru limoncella. Není ten život přece jen sladký?

A který italský dezert máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.