Kdo z vás si při pomyšlení na Itálii nepředstaví večerní promenádu a obří porci zmrzliny? Italové si umí užívat a na jejich dezertech je to znát. Podívejme se na ty nejznámější, které si zvládnete připravit i vy doma.
Co si budeme nalhávat, kvalita mnoha italských dezertů dolci je i v tom, že jsou pořádně tučné. Napomáhá jim v tom čerstvý sýr ze smetany – tato zázračná přísada obsahuje v průměru 50 % tuku. Zákuskům zato dodává jemnou chuť a hebkou strukturu a výborně se kombinuje s ovocem, likéry i dalšími doplňky. Roman Paulus vám poradí, jak z mascarpone a šlehačky připravit výborný krém, který pak můžete servírovat na minidortíčky. Zkuste i dezert stracciatella s mascarpone a nastrouhanou čokoládou.
TIP: Mascarpone není složité na domácí přípravu, stačí ohřát litr smetany na 90 stupňů, přidat trochu kyseliny citronové a citronové šťávy a směs promíchat deset minut, dokud se smetana nesrazí. Potom nechte vychladnout a ztuhnout.
Mascarpone je také základem věhlasného tiramisu, o jehož vynalezení vede boj hned několik měst, po celé Itálii tak najdete několik variant receptů. Do klasického se přidávají v kávě máčené dlouhé piškoty, mascarpone, likér Amaretto® a další suroviny, které tvoří jednotlivé vrstvy. Recept si můžete připomenout v Kulinářské akademii Lidlu. Vyzkoušejte i originální ovocné variace – jahodové nebo pomerančové tiramisu.
Základem druhého nejoblíbenějšího italského dezertu je smetana. Ostatně ji má už v názvu. Panna cotta totiž znamená doslova vařená smetana. Tato lahůdka připomíná náš pudink, ale je výrazně lehčí a výborně se doplní s jakýmkoliv ovocem.
Smetana je samozřejmě nezbytnou součástí již zmiňované zmrzliny. Kromě klasické vanilkové vyzkoušejte třeba náš recept na zmrzlinu ze slaného karamelu. Připomeňte si, jak z nich připravit luxusní pohár. Obě zmrzliny se vám můžou hodit také do další italské delikatesy – kávy affogato. Kvalitní zmrzlinu stačí zalít kvalitním espressem a přidat pár kapek vašeho oblíbeného likéru. Zmrzlině se podobá i mražený krém semifreddo, tedy v překladu napůl chlazený. Dezert proto necháme před podáváním trochu rozmrazit.
Po celé Itálii najdete varianty klasických suchých sušenek s mandlemi nebo ořechy biscotti. Českým mřížkovaným koláčům se podobá crostata z křehkého těsta, která se plní marmeládou nebo ovocem. V Římě narazíte na bochánky se šlehačkou maritozzi. Pokud byste se vypravili na Sicílii, určitě ochutnejte tamní křupavé trubičky cannoli plněné sladkou náplní s oříšky nebo čokoládou. V tamních cukrárnách narazíte i na cassata, dezert z ricotty a marcipánu. A pokud byste si chtěli vyzkoušet, jak chutná mix francouzské a italské kuchyně, nezbývá než oprášit citronový koláč tarte au citron a přidat do něj pár kapek osvěžujícího likéru limoncella. Není ten život přece jen sladký?
A který italský dezert máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích!
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…