Kdo z vás si při pomyšlení na Itálii nepředstaví večerní promenádu a obří porci zmrzliny? Italové si umí užívat a na jejich dezertech je to znát. Podívejme se na ty nejznámější, které si zvládnete připravit i vy doma.
Co si budeme nalhávat, kvalita mnoha italských dezertů dolci je i v tom, že jsou pořádně tučné. Napomáhá jim v tom čerstvý sýr ze smetany – tato zázračná přísada obsahuje v průměru 50 % tuku. Zákuskům zato dodává jemnou chuť a hebkou strukturu a výborně se kombinuje s ovocem, likéry i dalšími doplňky. Roman Paulus vám poradí, jak z mascarpone a šlehačky připravit výborný krém, který pak můžete servírovat na minidortíčky. Zkuste i dezert stracciatella s mascarpone a nastrouhanou čokoládou.
TIP: Mascarpone není složité na domácí přípravu, stačí ohřát litr smetany na 90 stupňů, přidat trochu kyseliny citronové a citronové šťávy a směs promíchat deset minut, dokud se smetana nesrazí. Potom nechte vychladnout a ztuhnout.
Mascarpone je také základem věhlasného tiramisu, o jehož vynalezení vede boj hned několik měst, po celé Itálii tak najdete několik variant receptů. Do klasického se přidávají v kávě máčené dlouhé piškoty, mascarpone, likér Amaretto® a další suroviny, které tvoří jednotlivé vrstvy. Recept si můžete připomenout v Kulinářské akademii Lidlu. Vyzkoušejte i originální ovocné variace – jahodové nebo pomerančové tiramisu.
Základem druhého nejoblíbenějšího italského dezertu je smetana. Ostatně ji má už v názvu. Panna cotta totiž znamená doslova vařená smetana. Tato lahůdka připomíná náš pudink, ale je výrazně lehčí a výborně se doplní s jakýmkoliv ovocem.
Smetana je samozřejmě nezbytnou součástí již zmiňované zmrzliny. Kromě klasické vanilkové vyzkoušejte třeba náš recept na zmrzlinu ze slaného karamelu. Připomeňte si, jak z nich připravit luxusní pohár. Obě zmrzliny se vám můžou hodit také do další italské delikatesy – kávy affogato. Kvalitní zmrzlinu stačí zalít kvalitním espressem a přidat pár kapek vašeho oblíbeného likéru. Zmrzlině se podobá i mražený krém semifreddo, tedy v překladu napůl chlazený. Dezert proto necháme před podáváním trochu rozmrazit.
Po celé Itálii najdete varianty klasických suchých sušenek s mandlemi nebo ořechy biscotti. Českým mřížkovaným koláčům se podobá crostata z křehkého těsta, která se plní marmeládou nebo ovocem. V Římě narazíte na bochánky se šlehačkou maritozzi. Pokud byste se vypravili na Sicílii, určitě ochutnejte tamní křupavé trubičky cannoli plněné sladkou náplní s oříšky nebo čokoládou. V tamních cukrárnách narazíte i na cassata, dezert z ricotty a marcipánu. A pokud byste si chtěli vyzkoušet, jak chutná mix francouzské a italské kuchyně, nezbývá než oprášit citronový koláč tarte au citron a přidat do něj pár kapek osvěžujícího likéru limoncella. Není ten život přece jen sladký?
A který italský dezert máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích!
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.