Návod: zmrzlinové poháry, které zahřejí
Doba čtení 4 minut

Návod: zmrzlinové poháry, které zahřejí

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Základní pětice

Zmrzlinový pohár můžete vytvořit stokrát jinak a nikdy stejně. Klasický pohár (nebo také americký sundae) se podává většinou ve vyšší sklenici, aby byly dobře vidět jednotlivé vrstvy. Suroviny na nejlepší pohár zvládnete napočítat na prstech jedné ruky:

Ať už jednotlivé přísady namícháte jakkoliv, určitě si pochutnáte. Pro inspiraci ale přidáváme pár ozkoušených tipů.

Karamelová klasika

Evergreenem českých cukráren je karamelový pohár. Vanilkovou zmrzlinu doprovází karamelová omáčka, velká porce šlehačky a sekané ořechy. Karamelovou omáčku, kterou oceníte nejenom při přípravě pohárů, připravte domácí podle video receptu Romana Pauluse. Pokud chcete dopřát tradičnímu receptu originální twist, přidejte k vanilkové zmrzlině ještě kopeček či dva domácí zmrzliny ze slaného karamelu.

TIP: Šlehačku do poháru použijte určitě domácí. Nemusíte ji téměř vůbec doslazovat – příjemně tak doplní ostatní přísady v poháru. Ke klasice patří i čokoládová pařížská šlehačka. Šlehačku na pohár podávejte buď za pomoci cukrářského sáčku nebo speciálního dávkovačeten nabízí více možností servírování a šlehačka v něm v lednici vydrží i několik dní.

 

Banánová bomba

Často skloňovanou americkou klasikou je pohár banana split. Ten nemá nic společného s oblíbeným chorvatským letoviskem – anglické split prostě znamená, že je banán podélně rozpůlený. Mezi rozkrojený banán se vloží kopeček vanilkové, čokoládové a jahodové zmrzliny a zbytek už znáte: na každý kopeček přijde pořádná porce šlehačky, sladký sirup nebo ořechový posyp a nesmí chybět koktejlová třešnička navrch.

TIP: Jednou ze základních složek zmrzlinového poháru je ovoce. V zimě může být problém sehnat čerstvé, a tak ho zkuste nahradit kompotem, jehož ochucení může „jít naproti” ostatním ingrediencím v poháru. Recept na rychlý kompot najdete v našem článku na blogu.

Slaná zmrzlina?!

Je vaše drahá polovička spíše na slané pochoutky? Nevadí! Vyzkoušejte netradiční zmrzlinový pohár naslano. Jako základ zvolte zmrzlinu z arašídového másla, hořké čokolády nebo dýně. Čokoládovou polevu rozpalte špetkou chilli nebo pár kapkami omáčky Sriracha. Pohár nakonec odvážně zasypte porcí vypečené křupavé šunky nebo slaniny.

TIP: Jemný posyp může skrývat silnou chuť. Šunku nebo slaninu můžete vypražit s javorovým sirupem a kapkou whiskey nebo bourbonu. Menší odvážlivci mohou zmrzlinu posypat granolou.

Sladká tečka pro minimalisty

Někteří lidé si všeobecně na dezerty moc nepotrpí. I pro ně však můžete přichystat sladkou zmrzlinovou odměnu po valentýnské večeři. Zkuste affogato – kopeček vanilkové zmrzliny v malém šálku zalitý silným italským espressem.

TIP: Studená zmrzlina má během sychravého zimního období nečekanou přidanou hodnotu: zejména v jižních zemích, jako je Itálie nebo Španělsko, se mražená dobrota doporučuje na bolest v krku! Zmrzlina dočasně zmírní otok hrdla a nepříjemná bolest je pryč… až do chvíle, kdy je čas na další kopeček.

V Itálii najdeme ještě jednu sladkost na pomezí dezertu a digestivu. Kopeček citronové zmrzliny ve sklence zalijte chlazeným italským citronovým likérem Limoncello. Anebo ostatně zalijte libovolnou zmrzlinu libovolným likérem. Oblíbené chutě své drahé polovičky určitě znáte nejlépe sami.

Jaká je vaše nejoblíbenější zmrzlina? Dopřáváte si ji i v zimě, nebo jenom v létě? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU