Prázdniny jsou v plném proudu – čas vyrazit do lesa na borůvky nebo maliny! Dary přírody jsou chutné, plné vitaminů a zadarmo.
Prázdniny jsou v plném proudu – čas vyrazit do lesa na borůvky nebo maliny! Dary přírody jsou chutné, plné vitaminů a zadarmo.
Sezóna jahod ze zahrádky je za námi, na řadu teď přichází ty lesní, stejně jako borůvky, maliny a ostružiny. Borůvky jsou často označovány jako tzv. superfood, obsahují antioxidanty a vitaminy C, E, A i B. Výborně se kombinují s mléčnými výrobky – v létě skvěle osvěží kaše nebo jogurt s borůvkami k snídani nebo je s mlékem můžete rozmixovat do smoothie s vanilkovou zmrzlinou.
A co by to bylo za léto, kdyby výlet v přírodě nebyl zakončený chalupářskou klasikou – kynutými knedlíky! Připomeňte si recept na hustou omáčku žahour, borůvky v něm můžete podle chuti vyměnit za maliny nebo ostružiny.
Maliny se budou hodit i do dalších dezertů, přestože jsou samy o sobě nízkokalorické. Kromě lahodných horkých malin s vanilkovou zmrzlinou nebo omáčkou můžete vyzkoušet třeba sváteční malinový dezert se sněhovým těstem a čokoládou.
Za fitness bobule se dají označit i ostružiny. Hodí se na cheesecake, k palačinkám, vaflím, přidat je můžete i do ovocného crumble, který Roman Paulus připravil netradičně na grilu.
TIP: Pokud se zadaří, v srpnu si můžete nasbírat pár hub. Není nic lepšího než zakončit večer pořádnou smaženicí nebo kloboučky bedly připravenými na sádle a posypanými kmínem a solí.
Pokud si chcete uchovat letní poklady na později, můžete je zmrazit – samostatně nebo jako směs lesních plodů. Začněte hned, když jsou plody ještě čerstvé, zbavte je stopek a vyberte jen ty, které nejsou poškozené. Očistěte je a důkladně osušte.
TIP: Víte, jak dosáhnout toho, aby se jednotlivé bobule neslepily? Naskládejte ovoce na pečící plech v jedné vrstvě tak, aby se plody nedotýkaly. Na noc dejte do mrazáku a druhý den přesypte do sáčků.
Zmrazené ovoce vydrží půl roku až rok. Až ho budete chtít použít, vyndejte den předem. Pokud se chystáte na koláč, můžete ovoce použít ještě zmrazené, neponičí tak strukturu těsta. Mražené ovoce se bude hodit i na výrobu džemů.
Letní plody se výborně hodí na výrobu sirupů – v létě poslouží jako sladký základ šťáv, limonád a koktejlů nebo jako poleva na poháry. A uchovat si je samozřejmě můžete i na zimu. Univerzální základ pro výrobu sirupu je litr vody, litr šťávy z bobulí, kilogram cukru, citron a kyselina citronová. Vařte asi dvacet minut a průběžně z hladiny odebírejte pěnu. Čím déle povaříte, tím bude sirup hustší.
Základní recept pak můžete obměňovat podle libosti, tipy našich babiček s blahodárnými účinky pro zdraví najdete zde. V srpnu můžete využít i sezónní plody černého bezu, které právě dozrávají. Vyrobíte z nich sladký sirup (neplést s bezinkovou šťávou, která se vyrábí z květů o něco dříve), který ocení i nejmenší, připomeňte si ho v našem receptu. Roman Paulus vám poradí, jak z bezu vyrobit lehký letní dezert – jednoduchou smetanovou bezovou pěnu, která výborně chutná právě s lesními plody. A pokud si chcete dopřát voňavé léto, nezbývá než zkusit méně tradiční sirup z levandule. Vůni léta a lesa přece jen nic nenahradí!
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.