Borůvky: lesní superfood

Borůvky: lesní superfood

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Sezóna modrých rtů je tu. Je čas připravit si bandasky a vyrazit do lesa na borůvky.

Možná jich ve výsledku zbyde jen tak akorát na koláč s drobenkou, ale ono to sbírání rovnou „do pusy“ má také své kouzlo. A když se dozvíte, co všechno v sobě tyhle modré bobulky obsahují, budete sbírat dvakrát rychleji.

Borůvky jsou drobné bobulovité plody rostoucí na nízkých keřích – opravdový superfood, který vám roste v lese za chalupou. Jsou výjimečným antioxidantem, plné vitaminů C, E, A, i skupiny B. Jsou také zdrojem elektrolytů, jako jsou hořčík, sodík, draslík a vápník, podporují imunitní systém, trávení a kognitivní funkce mozku. A to je výčet jejich blahodárných účinků mnohem delší. Barvivo v borůvkách jsou tzv. antokyany, které kromě výrazné modré barvy mají protizánětlivé, antivirové a protinádorové účinky.

Borůvky jsou zkrátka neskutečně zdravé, ale nezapomeňme, že se bavíme o lesních borůvkách. Ačkoli jsou zahradní, neboli kanadské, také zdravé, prospěšných látek obsahují méně, proto dejte přednost těm lesním, kdykoli je to možné. Pokud není zrovna sezóna, můžete si je dopřát mražené, ve formě šťáv či lyofilizované neboli sušené mrazem.

TIP: Víte, že jsou velmi léčivé i borůvkové listy? Třísloviny v nich obsažené pomáhají při průjmu, žaludečních obtížích, ale i zánětech močových cest. Připravte si z nich čaj. Odvar můžete použít i zevně při kožních onemocněních.

 

 

Borůvkové hody

Temně fialové plody jsou emblémem horských oblastí a vysoko položených hostinců. Jakmile budete mít na mysli nějaký neodolatelný recept, vaše motivace vyrazit do lesa, ať už na sběr či na túru, bude výrazně vyšší. Co takhle kynuté nadýchané knedlíky jako z krkonošské chaty nebo šumavské lívanečky s borůvkovým žahourem. Horalé s borůvkami zkrátka umí kouzlit. Žahour, neboli borůvková omáčka, se skvěle hodí i k vaflím nebo malým tvarohovým knedlíčkům a za studena jím můžete polít i zmrzlinový pohár. Nebo vyzkoušejte místo klasických knedlíků  ovocem plněné pirožky.

Pokud neupečete alespoň jeden borůvkový koláč, léto jako by se snad ani nepočítalo. Můžete ho upéct z klasického kynutého těsta, ale i litého. Podívejte se na tipy na přípravu těst. Určitě ale nešetřete náplní, koláč musí být pořádně borůvkový, klidně přidejte i trochu tvarohu a posypte ho spoustou domácí drobenky. Můžete si být jistí, že se po něm jen zapráší. Nebo vyzkoušejte malé koláčky s tvarohem a borůvkami z křehkého máslového těsta.

Skvělý borůvkový dezert je i crumble. Ovoce zapečené s bohatou vrstvou drobenky je neskutečně jednoduchý moučník a spolu s kopečkem vanilkové zmrzliny chutná výborně. Podívejte se na recept na tento rebarborový crumble a vyměňte rebarboru za borůvky. Do drobenky také můžete přidat ovesné vločky pro větší křupavost.

Borůvky jsou i skvělé snídaňové ovoce. Přidejte si je do ranní granoly, jogurtu nebo jimi posypte palačinky. Vytvoříte s nimi i výživné a sytě barevné snídaňové koktejly a smoothie, jako toto borůvkové smoothie s broskvemi. A když do něj přidáte zmrzlinu, máte rázem i osvěžující dezert, jako je borůvkovém smoothie s vanilkovou zmrzlinou.

TIP: Máte chuť na lehkou, ale vitamíny nadupanou snídani? Rozmixujte 2 hrnky mražených borůvek se dvěma banány, šťávou z jednoho pomeranče či jablka. Můžete přidat i jogurt. Doporučujeme vám si po snídani radši ještě jednou vyčistit zuby :)

Jestli už se chystáte do lesa, sbírejte borůvky radši vlastníma rukama místo „hřebenem“. Ten keře může ničit, a proto je profesionální sběr na některých místech v chráněných oblastech zakázán. Pokud nějaký vlastníte, zacházejte s ním opatrně. Navíc sběr ovoce rukama spolu s pobytem v dokonale klidném lese může být klidně považován za formu meditace. Tak hurá na procházku!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU