Co je skořice?
Oblíbené koření, bez kterého si neumíme představit zimní svařák nebo tradiční jablečný kompot, nás může překvapit svým původem. Jedná se totiž o (obvykle jemně namletou) kůru tropického stromu, pocházejícího z Asie. Využívá se nejen v kuchyni, ale i v léčitelství, kosmetice nebo vůních.
Jak roste skořice?
Skořicovníky rostou v tropických oblastech, jsou stálezelené a kůra se z nich může sklízet už druhý nebo třetí rok. Kůra se po usušení stočí o známých svitků, které máme tak rádi v horkých zimních nápojích. Případně se mele na jemný prášek, který využíváme zejména při pečení.
Jak se sklízí skořice?
Cejlonská skořice se sklízí z 5–10 letých stromků. Celá větev se nejprve velmi opatrně zbaví tmavé svrchní kůry (která neobsahuje skoro žádné aromatické látky a používá se jako hnojivo). Následně se větev „pomačká“, aby se kůra dobře oddělila od dřeva, a poté nožem opatrně odřízne a sloupne. Nakonec se zakrátí na požadovanou velikost, navrství do svitku a nechá několik dní uschnout.
Víte, že z listů se získává aromatický olej, který funguje i jako repelent? Zbylé dřevo zbavené kůry je velice tvrdé a používá se nejen k broušení nožů, ale i k přikládání do ohně na vaření. Spotřebuje se tak úplně celá rostlina.
Cejlonská nebo čínská?
Cejlonská skořice je považována za nejlepší. Je silně aromatická a pro lidské tělo zdravější. Kůra ze skořicovníku cejlonského tvoří tenké a hodně zamotané svitky. Oproti tomu čínská odrůda má silnější pláty kůry, které tvoří spíše dvojžlábky, než několikrát zamotanou ruličku jako cejlonská. Skořicovník čínský je také o něco červenější.
Pozor! Konzumace velkého množství skořice nesvědčí játrům. U čínské skořice nekonzumujte více jak 2 g denně, u cejlonské si pak můžete dopřát klidně i stokrát více.
Jak poznám dobrou skořici?
U celých svitků snadno. Cejlonská skořice je světlejší a tvoří tenké mnohokrát zarolované svitky. Oproti tomu čínská skořice je tmavší, červenější a plátky jsou poměrně silné a nemohou se tedy tolikrát zarolovat. U mleté skořice může pomoci cena. Čínská skořice je totiž mnohokrát levnější a tak i hojně využívaná. Oproti tomu cennější cejlonská odrůda tuto informaci obvykle uvádí viditelně na obalu.
Kam se hodí skořice?
V české kuchyni skořicí ochucujeme zejména sladká jídla. Od malého cukroví, přes kompoty až po koláče. Výborně se hodí zejména k ovoci a do zimních drinků. Uplatní se ale i ve slaných jídlech. Typické vietnamské Pho Bo, bulgurový salát Tabbouleh nebo červené zelí se bez skořice neobejde. Za zkoušku stojí i jednoduchá marináda na kuře, které pak stačí už jen upéct na grilu.