Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Žemlovka z vánočky, jablek a tvarohu

Pamatujete si na žemlovku ze školní jídelny? Nebo ještě lépe od babičky? Doma si teď můžete upéct takovou, která vás zaručeně okamžitě vrátí do dětství. Pomůže vám k tomu recept šéfkuchaře Romana Pauluse, který natočil video návod na žemlovku s vánočkou, jablky a tvarohem. Tzv. „zemlbába“ se neobejde bez podušených jablek, ale můžete je doplnit ještě třeba o tvrdé hrušky nebo vlašské ořechy – zkrátka podle chuti. Pak už zbývá akorát namíchat zálivku na namáčení vánočky (nebo toastového chleba) a tvarohovou náplň, kterou budete jednotlivé vrstvy žemlovky prokládat. Nakonec ji nezapomeňte po upečení pořádně zaprášit moučkovým cukrem!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Jablka

  • 3 × lžíce másla Pilos
  • 300 g jablek
  • 1 × lžíce skořice Kania
  • 20 g vanilinového cukru Belbake

Zálivka

  • 3 × vejce „M“
  • 300 ml plnotučného mléka Pilos
  • 150 ml smetany ke šlehání Pilos (33 %)
  • 40 × vanilinového cukru Belbake

Tvarohová náplň

  • 375 g plnotučného tvarohu Pilos ve vaničce
  • 2 × žloutky
  • 75 g krupicového cukru Belbake
  • 30 g vanilinového cukru Belbake
  • 1,5 × bio citron (kůra)

Sestavení

  • 60 g másla Pilos
  • 2 × máslové vánočky s mandlemi a rozinkami
  • 150 g rozinek Belbake
  • 150 g brusinek Alesto
  • 2 × lžíce moučkového cukru Belbake

POSTUP

Postup je napsaný na 6 porcí. Pokud pečete jiné množství, jednotky níže si vhodně vynásobte.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na asi 0,5 cm tlusté plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla, na kterém jablka spolu se skořicí a jedním vanilinovým cukrem krátce podusíme.

Na zálivku důkladně promícháme 3 vejce, mléko, smetanu a 2 vanilinové cukry.

Tvarohovou náplň připravíme promícháním tvarohu, žloutků, krupicového a vanilinového cukru a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.

Pekáček vymažeme asi 10 g změklého másla a 2 vánočky (800 g) nakrájíme na plátky.

Pečivo namáčíme v připravené zálivce a vyskládáme na dno pekáče. Následně přidáme polovinu tvarohové náplně, polovinu skořicových jablek, rozinek a brusinek. Opakujeme vrstvu namočené vánočky, polovinu tvarohu, jablek, rozinek a brusinek a ukončíme poslední vrstvou namočené vánočky, přes kterou přelijeme zbytek zálivky, poklademe asi 50 g másla na plátky a zapečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 40–45 minut dozlatova.

Po upečení zasněžíme moučkovým cukrem, necháme chvíli vychladnout a pak porcujeme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.