Skořice je pro naše zdraví hotový poklad, má jen jednu vadu – konzumujeme jí málo. Ještě lepších výsledků je pak dosahováno, pokud konzumujete skořici společně s medem. Chcete-li však dosáhnout dobrých výsledků, je nutné konzumovat skořici pravidelně a dlouhodobě, za 3 dny nic nespasíte.
Co tedy skořice dokáže?
Mozek
Konzumací skořice se zlepšuje paměť a zvyšuje pozornost. Mimo jiné je to prevence proti Alzheimerově chorobě.
Antibiotikum
Bakterie a viry nemají proti skořici žádnou šanci, což oceníte zejména v podzimním období. Také ve chvíli, kdy už vás bacil dostal a jste nachlazení nebo trpíte infekcí močových cest, nepodceňujte sílu skořice a užívejte ji s medem a citronovou šťávou. Už za 2 dny se budete cítit mnohem lépe.
Zažívání
Skořice s medem vám dokáže ulevit, trpíte-li bolestmi žaludku a působí preventivně proti vzniku žaludečních vředů. Navít dokáže tělo zbavovat nadbytečných tukových zásob a tím snižuje i hladinu cholesterolu.
Únava
Cítíte se permanentně bez energie? Zkuste skořicovo-medovou vzpruhu – skořice a med v poměru 1:1. Cukr obsažený v medu navrací tělu vitalitu a obnovuje síly. Trpíte-li únavou dlouhodobě, „dopujte“ se skořicí a medem pravidelně.
Nejen zdraví, ale i krásu nám dokáže navrátit právě skořice. Následující řádky potěší hlavně ženy:
Krásná pleť
Skořice působí blahodárně na pleť. Na strie i celulitidu používejte krémy s obsahem skořice, díky svým antibakteriálním účinkům zmírňuje i dopady akné. Připravte si pastu z medu a skořice, aplikujte před spaním na pupínky a ráno omyjte teplou vodou.
Štíhlá linie
Pravidelná konzumace skořice s medem zabraňuje ukládání tuků a podporuje metabolismus, což nemůže mít za následek nic jiného než udržení štíhlé linie.
Na závěr ta nejpříjemnější část – budeme jíst. Skořice má přirozeně jemně sladkou chuť, proto se hodí na přípravu dezertů. Připravte si třeba voňavé rolky, což je moučník z kynutého těsta provoněný skořicí. Ta úplně stačí, aby z toho moučníku učinila slast. Tradiční větrníky z cukrárny se připravují z odpalovaného těsta, pudinkového krému a šlehačky, malé větrníky z Lidl Cukrárny voní po skořici a jsou polité čokoládou.
Skořice příjemně provoní také nápoje – horkou čokoládu nebo svařené víno. Osvědčenou dvojku tvoří s jablky nebo hruškami. Takový štrúdl by nebyl bez skořice nic. Hodí se ale i do jiných moučníků - palačinek, perníku, nebo mrkvového dortu. Vybrat si můžete ale i úplně jiný moučník – navštivte naši Lidl Cukrárnu zde.
Ačkoli má nasládlou chuť, hodí se skořice i do slaných pokrmů. Dobře se kombinuje třeba s římským kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem nebo kurkumou, čehož využívá zejména arabská kuchyně. V našich končinách přidává nejedna hospodyňka skořici do rajské, znáte tento fígl?
Pokud máte skořici rádi, ochutnejte masové kuličky s ragú z dýně. Tento recept je nabitý zeleninou a kořením, která vás v chladných dnech opravdu zahřeje. A jak už je nasnadě, chuťově bude ladit i s ovocem, vyzkoušejte recept na kuřecí prsa s nektarinkami.
Myslete na svoje zdraví a dopřejte si skořici. Zas až taková oběť to nebude, co myslíte?
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.