Markéta Krajčovičová
Doba přípravy45 min.

Voňavé rolky

Navštivte naše stránky kuchynelidlu.cz a vyzkoušejte nejnovější recept Markéty Krajčovičové na skořicové rolky, které se hodí na i štědrovečerní stůl.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 750 g smetanového bílého jogurtu řeckého typu Pilos (10 % tuku)
  • 150 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 42 g droždí
  • 400 g hladké mouky Castello + cca 200 g na podsypávání
  • 600 g polohrubé mouky Castello
  • 300 g cukru krystal Castello
  • 3 vejce „M“
  • 200 g másla Pilos
  • 200 g vepřového sádla Pikok
  • 150 g rozinek Belbake
  • 100 g plátků mandlí Belbake (50 g do moučníků + 50 g na posypání)
  • 1 lžička mleté skořice Mikado
  • rostlinný olej Promienna (na vymazání a potření rolek)
  • pečicí plech 35 x 45 cm
  • mašlovačka

POSTUP

Začneme přípravou kvásku. Do vlažné smetany nadrobíme droždí, přidáme trochu mouky a trochu cukru, smícháme a necháme kvásek vzejít.

V robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, kvásek a žloutky a postupně přidáme 100 g změklého másla, změklé sádlo, 200 g cukru a jogurt. Těsto přendáme na pracovní plochu posypanou hladkou moukou a zpracujeme. Vložíme do mísy vysypané hladkou moukou a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí těsto několikrát zpracujeme.

100 g rozpuštěného másla smícháme se 100 g cukru a skořicí. Vykynuté těsto ještě zpracujeme a rozdělíme na 2 části. Z jedné vyválíme placku, kterou potřeme polovinou skořicového másla, posypeme 75 g rozinek a 25 g mandlových plátků. Opatrně stočíme a ostrým nožem krájíme 3 cm plátky. Rolky ukládáme na olejem vymazaný plech vedle sebe (ne však těsně) a potřeme je olejem, aby se neslepily. Stejným způsobem připravíme rolky i z druhé části těsta. Vršek rolek potřeme jedním bílkem a posypeme zbylými mandlovými plátky.

Vložíme do trouby předehřáté na 50 °C, kde necháme rolky ještě 30 minut kynout, poté zvýšíme teplotu na 160 °C a pečeme 40 – 45 minut dozlatova.

Servírování

Vychladlé rolky můžeme rozkrojit, pomazat čerstvým máslem a opět slepit.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU