Pikniková sezóna se blíží ke svému konci, a tak je jako každý rok čas na gurmánský festival F.O.O.D. Piknik. Lidl samozřejmě nemohl chybět!
Pikniková sezóna se blíží ke svému konci, a tak je jako každý rok čas na gurmánský festival F.O.O.D. Piknik. Lidl samozřejmě nemohl chybět!
Stejně jako tisíce fanoušků dobrého jídla i Lidl se v neděli účastnil F.O.O.D. Pikniku v pražské Ladronce. Naším tématem pro tento rok byla kromě receptů Romana Pauluse udržitelnost. Rovnice je totiž jednoduchá – čím méně se jídlem plýtvá, tím více skvělých chodů z něj můžete připravit!
Lidl se omezování plýtvání jídlem věnuje dlouhodobě. Jako první řetězec v České republice jsme představili ovocno-zeleninové bedýnky plné surovin, které můžete za symbolických 25 korun zachránit a připravit z nich třeba skvělý zeleninový vývar, smoothie nebo chipsy.
Plýtvání jídlem můžete zabránit spoustou dalších jednoduchých triků. Stačí se zamyslet, ještě než vyhodíte domnělé zbytky do koše (nebo v případě zeleniny ještě lépe do kompostu), jestli by se nedaly nějak využít. Příkladem mohou být zeleninové natě, z mrkve nebo petržele, které se dají použít do hromady dalších jídel. Nebo kosti z kuřete – ty můžete využít jak syrové, tak pečené do silného vývaru.
Kromě bedýnek se mohli návštěvníci F.O.O.D. Pikniku seznámit i s tím, jak to funguje se skladováním potravin v domácnosti. Tím totiž veškeré zodpovědné nakládání s jídlem začíná. Čím déle udržíte potraviny čerstvé, tím menší šance je, že budou muset předčasně putovat do koše.
Tip: Věděli jste, že „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“ není to samé? První jmenované označuje potraviny, které se snáze kazí a jejich konzumace není po daném datu bezpečná. Oproti tomu datum minimální trvanlivosti označuje dobu, do které výrobce zaručuje nejvyšší kvalitu jídla. Přesto ho můžete i poté bezpečně konzumovat.
Abyste i u sebe doma zabránili předčasnému plýtvání jídlem, přečtěte si v Magazínu Kuchyně Lidlu, jak správně skladovat například jablka a hrušky, citrusové plody anebo vejce. Pomůže vám i přehledný návod rozdělení teplotních zón v lednici nebo video Romana Pauluse, které se mimo jiné věnuje i hygieně skladování jídla v chladničce a tedy i případné ochraně před jeho zkažením.
F.O.O.D. Piknik v podání Lidlu nebyl samozřejmě jenom plný workshopů a přednášek, ale také vynikajících receptů z Kulinářské akademie Lidlu. Na pódiu se během dne několikrát objevil šéfkuchař Roman Paulus, aby ukázal své recepty na zpracování ředkviček, domácí těstoviny, zeleninové placičky a nakonec i šťavnaté trhané vepřové.
Pokrmy podle receptů Romana Pauluse se podávaly i ve stáncích Lidlu, a komu zachutnaly, může si je připravit i doma. Hitem byl burger s trhaným vepřovým a grilovaná telecí špička. Jako předkrm se podávala polévka z červené čočky s kurkumou a roli dezertu poctivě plnily tvarohové jahodové knedlíky a čokoládové brownies.
Nakonec nezbývá nic jiného než všechny ty skvělé recepty vyzkoušet doma a začít se pomalu těšit na další ročník!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…