Zeleninové natě: nevyhazovat, raději využít!
Doba čtení 3 minut

Zeleninové natě: nevyhazovat, raději využít!

Zero waste kuchyně velí využít všechny potraviny na maximum. U zeleniny to jde poměrně snadno, i v případě natí. Poradíme vám, co s nimi.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Natě syrové i vařené

Nevyužít zeleninové natě by byla opravdu škoda. Právě ony často obsahují víc vitaminů a vlákniny než zbytek zeleniny. Pro jejich přípravu platí pár pravidel. Obecně vybírejte kořenovou zeleninu – hodí se mrkev, petržel, celer, ředkvičky, řepa… Vyhněte se naopak lilkovitým rostlinám – listy lilků, ale ani rajčat, paprik nebo brambor se nepoužívají. Vybrané natě samozřejmě předem důkladně očistěte a proberte jen mladší a svěží části.

Nezapomeňte natě před zapojením do receptů ochutnat, jestli nejsou hořké. Někdy se to stává například u mrkve. 

Natě se dají používat ve všech podobách – za syrova osvěží salát nebo smoothie. Třeba listy z jarních ředkviček výborně dochutí i obyčejný chléb s máslem. Výraznou chuť a vůni má za syrova i nať fenyklu. V kuchyni ji využijete podobně jako kopr – zkuste ji třeba jako doplněk k lososovi. Jiným natím zase víc sluší tepelná úprava. Třeba listy řepy nebo kedlubny skvěle chutnají podušené stejně jako špenát. Navíc je můžete i zamrazit na zimu.


Natě kořenové zeleniny, bohaté na vitaminy A a C, se zase budou výborně hodit do polévek a vývarů. Petrželovou, mrkvovou nebo celerovou nať vždy pečlivě očistěte a nadrobno nakrájejte. Na jeden hrnec můžete přidat i dvě plné hrsti, v polévce pak vařte do změknutí. Polévku na závěr můžete zjemnit smetanou.

Připravte si z natí jednoduché a 100% přírodní polévkové koření. Stačí dát dohromady několik druhů, rozmixovat je a usušit.

Netradiční pesta

Bazalkové pesto zná asi každý, skutečnou lahůdku ale připravíte i z natí. Pro základní variantu stačí v klasickém receptu na pesto bazalku nahradit petrželovou nebo mrkvovou natí. Vyhrát si ale můžete i s vylepšenými variantami. Roman Paulus připravil jemné pesto z ředkvičkových listů s pistáciemi. V receptu na rybí krokety zase objevíte petrželové pesto s parmazánem a mletými mandlemi. Vyzkoušet stojí za to i pesto z mrkvových natí s piniovými oříšky, kopřivové pesto nebo pesto z divokého česneku. Do všech variant můžete libovolně doplnit sezamová nebo slunečnicová semínka, oříšky, mátu nebo bazalku.

Jednoduché pesto využijete na rozpečenou bagetku, do těstovin i salátů. V uzavíratelné sklenici vydrží v lednici i několik týdnů. V ozdobném balení se bude hodit i jako jedlý dárek. 

Natě nakonec poslouží i jako rychlovka na letní večer. Pokud chcete trochu hřešit, zkuste osmažit kousky jako petrželové chipsy. Zobat je můžete jen tak, nebo ve spoustě jiných receptů jako, kde figurují jako netradiční ozdoba!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU