Přehledně: Co kam patří v lednici?
Doba čtení 7 minut

Přehledně: Co kam patří v lednici?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Po návratu z každého nákupu přichází druhá fáze: úklid do ledničky. Víte, že každá věc má v lednici místo, kde jí bude nejlépe? Zchlazení potravin může nejen prodloužit jejich čerstvost, ale při správné údržbě lednice může mít také antibakteriální účinky.

 

Pro správnou funkci lednice jsou důležité hlavně správná teplota a optimální vlhkost. Ideální teplota pro chlazení potravin je 5 °C a vlhkost okolo 80 %. Ty se ale mohou v různých místech lednice měnit. Ještě než začnete vykládat nákup do jednotlivých polic, podívejte se na základní zásady:

  • Do lednice neukládejte ještě teplé jídlo, nechte ho vždy nejdřív vychladnout.
  • Syrové maso, pokud už není v původním obalu, vždy dobře zabalte.
  • Sýry skladujte pod poklopem nebo potravinovou fólií. Tu je dobré ob den měnit.
  • Ovoce ani zeleninu před uložením do lednice nemyjte – připravili byste je o přirozenou ochrannou vrstvu.
  • Stonky čerstvých bylinek ponořte do sklenice s vodou, která je udrží déle čerstvé. Vodu každý den vyměňte.

Odspoda nahoru

 

V lednici zpravidla teplota díky proudění vzduchu stoupá směrem nahoru. Při ukládání potravin by tedy dolů měly přijít ty nejvíce choulostivé. Proto také většinou úplně vespod lednice bývá šuplík na ovoce a zeleninu. Tam je můžete dát bez sáčků a dalších obalů (například bez fólie, ve které se prodávají salátové okurky). Zeleninovému šuplíku ale věnujte pozornost raději častěji a pravidelně ho dosucha vytírejte – zelenina má tendenci pouštět vodu, což může vést k tomu, že začne hnít a plesnivět.

 

TIP: Lepšího přehledu docílíte, když budete jídlo ukládat v průhledných boxech. Snadno také předejdete kontaminaci aromatickými potravinami nebo šíření bakterií. Pořídit si můžete třeba jednu ze sad potravinových dóz na Lidl Shopu. Boxy navíc můžete průběžně čistit každý zvlášť a zachovat tak celkovou čistotu lednice.

 

Hned nad box se zeleninou patří syrové maso, chlazené ryby a také uzeniny. Vše dobře zabalené, aby se potraviny vzájemně nekontaminovaly a také aby neosychaly. Uzeniny a šunky, pokud jich míváte v lednici více, mohou přijít ještě na samostatnou poličku nad maso. Místo uprostřed lednice je vhodné také třeba pro hotová vařená jídla nebo polévky.

 

TIP: U masa dejte pozor na datum spotřeby. Obvykle platí pouze v případě, že se neporuší teplotní řetězec a maso bude celou dobu uchované v doporučených teplotách. Jenomže než maso donesete z obchodu domů, můžete si být takřka jistí, že teploty zakolísají a teplotní řetězec se poruší. Proto je vždy nejlepší kupovat čerstvé maso a ten samý den ho spotřebovat. Pokud ho budete několik dnů uchovávat v lednici, může se zkazit i když datum spotřeby ještě nenastalo. Proto sledujte a čtěte obaly, kde jsou tyto informace vždy napsány.

 

Do vyšších míst lednice pak patří mléčné výrobky jako sýry, jogurty a tvaroh – vždy v bezpečné vzdálenosti od syrového masa. Máslo můžete uložit do přihrádky ve dveřích lednice.

 

TIP: Rozbalené potraviny, které by se mohly zkazit, nebo hotová jídla dejte do lednice do úrovně očí, ať na ně jen tak nezapomenete.

 

Do dvířek lednice patří nápoje a další potraviny, kterým příliš nevadí kolísání teplot, když se lednice otevírá. Mohou to být například různá dochucovadla nebo mléko. Často mají lednice ve dveřích prostor pro vejce, těm ale svědčí spíše prostor uvnitř lednice – právě kvůli stabilnější teplotě.

 

TIP: Některé chladničky mají tzv. nulovou zónu, což je speciální přihrádka, kde lze teplotu snížit až na 0°C a vlhkost zvýšit až na 90 %. Ta je určena pro čerstvé a náchylné potraviny, jako jsou čerstvé ryby, maso nebo zelenina.

 

I když správné chlazení může značně prodloužit trvanlivost, tu nejlepší kvalitu i chuť budou mít vždy čerstvé potraviny. Proto si nákupy plánujte průběžně a udržujte si přehled o tom, co ve své ledničce najdete. Kromě toho ještě pomůže pár maličkostí:

  • Lednici nevětrejte – zbytečně v ní pak kolísá teplota.
  • Se zásobami to nepřehánějte –  lednici nepřeplňujte, ať v ní může proudit vzduch.
  • Čistota je půl zdraví – ledničku průběžně čistěte. Jednou týdně vytřiďte prošlé potraviny a jednou za čtvrt roku si najděte chvíli na větší úklid celého vnitřku.

Na závěr si ještě projděte, jestli do lednice ukládáte jen to, co tam opravdu patří. Nižší teplota totiž zpomaluje biologické procesy, což je princip, který zvyšuje trvanlivost, ale zároveň také tlumí chuť a vůni jídla. Ovoce nebo zeleninu je tak dobré vytáhnout z lednice zhruba půl hodiny před podáváním, aby měla čas se „nadechnout”.

 

A které potraviny do lednice nepatří vůbec?

 

  • rajčata – v lednici přestanou zrát, začnou být moučná
  • citrusy – v chladu vysychají
  • cibule a česnek – mohou v lednici začít plesnivět
  • olivový olej – chladem tuhne, zakaluje se a ztrácí chuť
  • med – může chladem cukernatět a dokonce přichází o zdraví prospěšné látky
  • pečivo – mnohem lépe mu svědčí pokojová teplota a látkový obal

 

Jak je na tom vaše lednička, máte přehled, co v ní zrovna je? Osvědčil se vám už nějaký fígl na ukládání potravin? Napište nám to do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.