SPOLEČNÉ VAŘENÍ V KOMUNITNÍ KUCHYNI
V Potravinové bance pro Prahu a Středočeský kraj se na začátku února konala lekce vaření s Romanem Paulusem. Desítka klientek pod vedením vyhlášeného šéfkuchaře připravila společnými silami kompletní polední menu o třech chodech. Akce byla pro všechny vítanou zkušeností a vzájemným obohacením.
Společná vaření se známými kuchaři v prostorách komunitní kuchyně mají obrovský význam, protože příjemci potravinové pomoci často neumí vařit z čerstvých surovin. Dle zkušeností Věry Doušové, která stojí v čele této potravinové banky, zbytečně sahají po předpřipravených hotových jídlech, protože si s úpravou syrového ovoce a zeleniny neví rady. Klientky jsou z kurzů nadšené, protože pro ně představují důležitý krok při osvojení základních kulinářských principů a seznámení se s novými recepty. Zároveň jsou i společenskou událostí, při které mají možnost potkat známé osobnosti gastronomického světa a u vaření si příjemně popovídat.
S LIDLEM ŠETŘÍME JÍDLEM!
Během vaření v potravinové bance se využívalo výhradně ovoce a zeleniny z cenově výhodných bedýnek, které jsou k dostání v prodejnách Lidl. Smyslem tohoto nového konceptu je minimalizovat množství jídla, které by jinak bylo určeno k likvidaci. Odpovědné chování společností a jednotlivců ke zdrojům je základním kamenem dlouhodobě udržitelného rozvoje. Díky bedýnkám můžete totiž i vy pomoci v boji proti plýtvání potravinami a výhodně nakoupit čerstvé ovoce a zeleninu.
Stojan S Lidlem šetříme jídlem! naleznete ve všech prodejnách v prostoru za pokladnami. Bedýnky vždy obsahují mix různých druhů ovoce a zeleniny (jablek, pomerančů, mrkví, paprik atp.). Jedná se přitom o čerstvé plody ve standardní kvalitě, které by se neprodaly z jiných příčin. Například z důvodu, že byly v balení, kterému se protrhl obal, nebo se v něm vyskytoval vadný kus, a tak ho bylo nutné rozdělat. Bedýnky jsou ve stojanu průběžně doplňovány během celého dne a z nabídky si můžete vybrat tu, která se vám zrovna hodí nejvíce.
Díky bedýnkám si nyní v Lidlu můžete nakoupit kvalitní ovoce a zeleninu za velmi příznivou cenu. To vám pomůže snížit náklady na stravu na minimum. Za symbolických 25 korun získáte základní suroviny na snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu i večeři. A třeba i vyzkoušíte něco nového, co byste si jinak nekoupili.
CO PŘIPRAVIL Z BEDÝNKY ROMAN PAULUS?
Polední menu podle Romana Pauluse připravované v potravinové bance se skládalo z hrachové polévky a francouzského ratatouille s bulgurem. Jako dezert známý šéfkuchař vybral jablka v těstíčku. Recept na něj najdete o pár řádků níže. Ve všech třech receptech hraje hlavní úlohu právě ovoce a zelenina z „odpovědné“ bedýnky.
Ovoce a zelenina má v potravě naprosto nezastupitelnou úlohu. Našemu organismu dodává široké spektrum živin – od vitaminů přes minerální látky po vlákninu. V každém jídelníčku by proto měla mít své pevné místo. Navíc je nositelem obrovského množství různorodých chutí, které každé jídlo ozvláštní.
TIP: Přestože tradiční představa říká, že ovoce patří do sladkých pokrmů a zelenina do těch slaných, nemusí to tak být. Experimentujte a vyzkoušejte zajímavé kombinace jako kuřecí špízy s ananasem nebo přidejte jablka do vepřového ragú.
Luštěninové polévky jsou velmi zdravé, chutné, vydatné, a přitom finančně nenáročné. Základem je kombinace vybraného druhu luštěniny (kromě žlutého hrachu je možné použít čočku nebo cizrnu) a kořenové zeleniny (mrkve, petržele, celeru). Orestovaný mix zeleniny pod názvem ratatouille je pestrou kombinací, která díky mnoha barvám a chutím použité zeleniny lahodí jak oku, tak jazyku. Kousky jablek smažených v těstíčku představují ukázku, že ovoce je výbornou volbou i pro teplý zákusek.
RECEPT NA JABLKA V KŘUPAVÉM TĚSTÍČKU
Příprava ovoce smaženého v těstíčku je opravdu jednoduchá. Základní surovinou jsou jablíčka z bedýnky, která se rozkrájí na špalíčky. Na křehké a nadýchané těstíčko budete potřebovat:
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce bramborového škrobu
1,5 lžičky kypřicího prášku
1 vejce
mléko
Nejprve smíchejte suché ingredience, přidejte vejce a po částech přilévejte mléko. Aby se vám neudělaly hrudky, je důležité postupovat pomalu a směs vždy vymíchat metličkou dohladka. Výsledkem je spíše řidší těstíčko, do kterého namočíte kousky jablka a poté je vložíte do rozehřátého oleje. Po několika minutách kousky vyjmete a necháte okapat na ubrousku.
TIP: Stejný recept můžete vyzkoušet i s jiným ovocem, výborné jsou například hrušky smažené v těstíčku. Pokud byste chtěli těstíčko ozvláštnit, můžete místo mléka použít bílé víno.
LEVNÉ A CHUTNÉ JÍDLO PŘIPRAVENÉ DOMA
Z bedýnky, která obsahuje 3 kg různých druhů plodů, snadno připravíte plnohodnotné jídlo pro celou rodinu na několik dnů dopředu. V Kulinářské akademii Lidlu najdete velké množství nápadů na jednoduché pokrmy, jejichž příprava zabere jen pár desítek minut. Kromě plného žaludku pak můžete mít ještě dobrý pocit, že bojujete proti plýtvání s jídlem.
Nechte se inspirovat například recepty na mixované nápoje z čerstvého ovoce a syrové zeleniny, které jsou doslova nabité vitaminy. Smoothie skvěle poslouží jako zdravá, pestrá a vydatná svačina. Díky vysokému obsahu prospěšných látek může i plnohodnotně nahradit jedno celé jídlo. Příprava smoothie je opravdu rychlá, a kromě surovin z bedýnky potřebujete navíc jen pár kostek ledu nebo trochu mléka.
TIP: Připravte dětem domácí sušené ovocné pláty, které jsou oblíbenou alternativou k čokoládě, sušenkám a cukrovinkám. Na rozdíl od nich jsou prospěšným mlsáním, protože obsahují pouze ovoce, a nikoliv nezdravé cukry a tuky.
Koupili jste si již bedýnku plnou ovoce a zeleniny? Pochlubte se v komentářích, co dobrého jste si z ní připravili!