Zero waste v kuchyni: jak vařit bez odpadu
Doba čtení 3 minut

Zero waste v kuchyni: jak vařit bez odpadu

Lidl dlouhodobě bojuje proti plýtvání potravinami a snaží se svou nabídku přizpůsobovat udržitelnému způsobu života. Nedávno jsme zavedli koncept bedýnek se ovocem a zeleninou, z nichž můžete levně a snadno vařit a dát tak potravinám druhou šanci. Připomeňte si, jaké recepty s nimi vykouzlil Roman Paulus.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zero waste = nulový odpad

Pod anglickým názvem zero waste se skrývá označení životního stylu, jehož cílem je omezit veškerý odpad, tedy využívat všechny zdroje na maximum tak, aby se nevyhazovaly nebo neskladovaly zbytky.

Tato filozofie zahrnuje veškeré oblasti lidského života – spotřební zboží, kosmetiku i vaření. Na tipy v kuchyni se zaměříme i my a poradíme vám pár jednoduchých kroků, které zabrání tomu, aby potraviny skončily v koši.

Zelenina od hlavy až k patě

Pokud chcete zeleninu zúročit celou, volte raději chemicky neošetřenou v biokvalitě. I běžná zelenina ale nabízí větší využití, než by se zdálo. V první řadě můžete vařit s listy, třeba kedlubny nebo řepy, které fungují podobně jako špenát, stačí je podusit na másle. Košťály brokolice nebo květáku zase využijete do vývaru, stejně jako stonky kedlubny nebo fenyklu do polévek. Vyzkoušet můžete i speciální vývar ze slupek. Ze zbytků kořenové zeleniny si můžete vyrobit i domácí polévkové koření, stačí zbytky najemno rozmixovat, přidat bylinky a usušit v troubě. Nedoceněným pokladem v kuchyni jsou natě. Už jste zkoušeli výborné pesto? Stačí rozmixovat natě mrkve, celeru nebo petržele s olivovým olejem a semínky.


Přezrálé ovoce? Žádný problém!

Vyhazovat nemusíte ani nahnědlé ovoce, které by už za syrova nechutnalo. Stačí ho rozmixovat a připravit z něj pyré, marmeládu nebo smoothie. Rozmixované starší ovoce neuškodí ani domácí zmrzlině. A neztratí se ani v pečených dezertech - snadno ho využijete v bublanině, štrúdlu nebo banánovém chlebíčku. Pokud už se těšíte na léto, můžete také začít s přípravou sirupů, v nichž ovoce povaříte s cukrem. A pokud si chcete zaexperimentovat, pusťte se do výroby domácích octů. 

TIP: Ještě než vyhodíte zbytky zeleniny nebo ovoce, nezapomeňte ani na možnost kompostování. Buď si můžete založit vlastní kompost, nebo ve svém okolí určitě najdete někoho, kdo kompost má. Stále oblíbenější jsou i komunitní kompostéry. 

Už žádné zbytky

Vyhazovat nemusíte ani pečivo. Buď ho můžete zamrazit na horší časy, usmažit jako topinky nebo z něj připravit nákyp a žemlovku nebo rozdrobit do omelety. Zbytky masa zase využijete do sendvičů, těstovin nebo k rýži. Právě využitím zbytků prý údajně kdysi vznikl i slavný caesar salát, vymyslíte i vy nový recept?

Bezobalové nakupování

Zero waste se čím dál víc stává trendem i při nakupování, stačí si připravit svou vlastní tašku, případně pytlíky na zeleninu a ovoce, které nahradí jednorázové igelitové sáčky. Do práce i na výlet si pak nachystejte omyvatelné krabičky, vyhnete se tak jednorázovým ubrouskům. 

A samozřejmě nezapomínejte na zásadu nakupovat jen to, co opravdu potřebujete! Zabere to sice více energie, ale připravit si dopředu jídelníček a seznam na pár dní dopředu může přinést úsporu nejen vaší peněžence, ale i životnímu prostředí.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU