Štrúdl, nejlepší jablečný moučník
Cukrárna
Doba čtení 3 minut

Štrúdl, nejlepší jablečný moučník

Zeptáte-li se Čechů, který moučník je jejich nejoblíbenější, můžete dát krk za to, že štrúdl uslyšíte několikrát. Tak schválně, napište nám váš oblíbený moučník do komentářů vy. Kolikrát se objeví štrúdl?

Ačkoli máme v povědomí, že štrúdl pochází z německy mluvících zemí, historie této pochoutky sahá až do Arábie, odkud přes Egypt, Palestinu a Sýrii dorazila až do Turecka. Do Evropy se dostal pravděpodobně v důsledku nájezdů osmanských válečníků Osmanů recept na tradiční tureckou baklavu, která dala vzniknout štrúdlu v takové podobně, jak ho známe dnes. Štrúdl se ve Vídni rychle zabydlel a na císařském dvoře Marie Terezie se podával velice často. U nás obliba štrúdlu přetrvává právě z dob Rakouska-Uherska.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak na přípravu?

Štrúdl můžete upéct z různých těst, určitě najdete recepty na závin z listového, jogurtového, pivního, kynutého či tvarohového těsta. Originál je však pouze jeden, a to z taženého těsta.

Na přípravu taženého těsta potřebujete pouze 3 suroviny - mouku, vodu a olej. Těsto je velmi řídké, aby se dalo dobře vytáhnout. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, což vám nepůjde zrovna snadno, protože se hodně lepí. Mějte s ním však trpělivost a nepodsypávejte příliš velkým množstvím mouky, aby nebylo těsto moc tuhé. Těsto se poté potře olejem, aby neoschlo, přikryje se fólií a nechá se uležet přes noc v lednici.

Druhý den přijde na řadu tažení. Tato procedura se Vám bude nejlépe dělat na vyvýšeném prkénku překrytém utěrkou. Tu hojně posypejte moukou a vyplatí se pomoučit si i ruce. Odleželé těsto přendejte na pracovní plochu, trochu vyválejte, poté vezměte do rukou a vytahujte, vytahujte a vytahujte! Těsto je díky lepku velmi elastické, buďte však opatrní a trpěliví, ať ho nepotrháte. Chvilku to může trvat. V Rakousku dokonce existuje pořekadlo, že se něco táhne jako těsto na štrúdl (v originále „das zieht sich wie ein Strudelteig“). Jak trefné v tomto případě. Těsto zahákněte postupně každý roh vyvýšeného prkýnka. Těsto by mělo být tak tenké, že si přes něj můžete číst noviny.

 

 

Těsto dobře pokapejte rozpuštěným máslem, aby se jednotlivé vrstvy nespojily. A pak přijde na řadu náplň – tou nejoblíbenější jsou bezesporu jablka ochucená cukrem, skořicí a citronovou šťávou (dle libosti přidávejte i rozinky nebo nahrubo posekané ořechy). Nikde ale není psáno, že nemůžete zkusit jiné varianty. Tvarohový, ořechový nebo makový závin chutná stejně dobře jako ten jablečný, z ovocných doporučujeme třešňový nebo jahodový. Pomocí utěrky zabalte a jste skoro ve finiši. Nakonec jen upéct a můžete ochutnat svůj domácí tažený štrúdl.

Děsí vás příprava taženého závinu? Názorně vám ji předvede Roman Paulus v jednom z videí Kulinářské akademie Lidlu.

Štrúdl můžete podávat jak za tepla, tak za studena, nejčastěji posypaný moučkovým cukrem. Někdy se závin servíruje se šlehačkou a vanilkovou omáčkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny, což ale není tradiční rakouský způsob servírování.

Kapitola sama pro sebe jsou slané záviny, které jsou vlastně takovou obdobou italské pizzy nebo francouzského quiche. Do slaného závinu dejte tedy přesně ty přísady, které máte rádi na vaší oblíbené pizze. Připravujete slané záviny? Inspirujte svým receptem ostatní čtenáře.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU