Vyrobte si dárky v kuchyni
Doba čtení 7 minut

Vyrobte si dárky v kuchyni

Vánoce za pár dnů a vy pořád nevíte, čím obdarovat nejbližší? Řešení je přitom tak jednoduché!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vánoce za pár dnů a vy pořád nevíte, čím obdarovat nejbližší? Řešení je přitom tak jednoduché! Dobrým jídlem a pitím nikdy nic nezkazíte, a když jedlý dárek vytvoříte doma v kuchyni, získá navíc nálepku „od srdce“. Takže pokud ještě nemáte vybraná všechna překvapení, nepropadejte panice a nechte se inspirovat našimi tipy na vlastnoručně vyrobené dárky.

Pro taťku

Začneme hned tou nejsložitější osobou na vymýšlení dárků. Všichni taťkové jsou naši hrdinové a statečně snesou každé příkoří. Aby si tuhle vlastnost trénovali, rádi si pochutnávají na pálivých jídlech. Darujte jim tedy domácí kari nebo chilli pastu, která dodá jídlu ten správný říz.

Pokud však neholduje pálivému, můžete mu připravit lahodnou nakládanou dýni, která svým vzhledem rozhodně neudělá žádnou ostudu a navíc na talíři příjemně doplní takřka každé tmavé maso.

Má-li dotyčný raději různé sýry a paštiky, jistě ho potěší cibulovo-jablečná marmeláda se zázvorem, která je na takové mlsání přímo stvořená. Do křupava opečená bageta, sklenka vína, sýrové prkénko a domácí cibulová marmeláda dokáže i ten nejsmolnější den proměnit v příjemně strávený večer.

Pro mamku

Naše maminky rády pečou. Proto je dobré připravit různé domácí ingredience, které jim oblíbenou činnost usnadní. Připravte do pěkné skleničky vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt podle našich videí a uvidíte, jakou bude mít radost z voňavé bábovky. Ten rozdíl oproti kupovanému vanilinovému cukru je opravdu veliký. A co třeba darovat domácí karamelovou omáčku, aby si trochu osladila život? Může s ní polít palačinky k večeři, nebo ji přidat do ranní kávy či na oblíbený zákusek.

Pro babičku

Naše babička má ráda domácí, nakládané a zavařované dobroty. Ovšem zdraví už jí tolik neslouží a tak je nejlepší jí tyto lahůdky darovat. Projděte se tedy po lese (nebo dobrém supermarketu) a nachystejte babičce oblíbené nakládané houby, které využije třeba do tradiční kulajdy. Můžete připravit i přepuštěné máslo, na kterém bude moci smažit tradiční řízky nebo vařit babiččinu slavnou svíčkovou.

Pokud to zdraví dovolí a babička ráda mlsá, přidejte i slaďoučké sněhové pusinky, které se rozplývají na jazyku a krásně vypadají. Potravinářskými barvami je můžete dobarvit do vánočního stylu a v pěkné krabičce budou vypadat, jako koupené v té nejlepší cukrárně v okolí.

Pro dědu

I děda má svůj vytříbený vkus. Rozhodně se trefíte s jedním z domácích bylinkových octů, které využije do utopenců, zavináčů a různých cibulových salátů. Případně mu můžete nachystat i nakládaný hermelín. Stačí sýry rozkrojit napůl, vyplnit mixovanými vlašskými ořechy a spolu s oblíbeným kořením, česnekem a bylinkami naložit do oleje. Nezapomeňte je však udělat alespoň týden předem, aby se stihly řádně rozležet.

Pro sestru

Dárky pro sestřičku bývají obvykle dost jednoduché, ale i tak pro vás máme pár originálních nápadů.

Darujte čas a dobrou náladu a připravte sušenky ve sklenici. Kdykoli na ně dostane chuť, stačí vysypat ze sklenice, přidat vajíčko, máslo a za 11 minut je dobrota hotová. Máme pro vás připravené hned 3 příchutě sušenek a dokonce i etiketu na sklenici pro obdarovaného ke stažení.

Nebo raději horkou čokoládu? Stačí vzít pěknou lžičku, rozpustit čokoládu do které přidáte cukr a skořici dle chuti, nalít do silikonové formičky (na led či na muffiny), posypat oblíbenými dobrotami (mini marshmallow, rozdrcené peprmintové bonbony, kousky karamelu, nebo cokoli, co byste si v nápoji dokázali vychutnat), zapíchnout lžičku a nechat zatuhnout. Pak už stačí jenom zabalit do celofánu a ozdobit mašlí.

Pro bráchu

Bráškovi připravíme různé domácí džemy. Podle toho, co mu chutná vyberte rebarborový se zázvorem, nakyslý rakytníkový, nebo slaďoučký višňový s velkými kousky ovoce. Je-li spíše masový tip, jistě ho potěší domácí játrová paštika dle našeho ověřeného receptu. A pokud rád kouká na televizi, ocení domácí kořeněné oříšky, které se k filmu hodí více, než popcorn.

Pro kolegy

Jak potěšit své kolegy je jasné. Přineste krabici cukroví nebo chlebíčky a nemůžete prohloupit. Cukroví volte spíše bez krémů, které se v teple rychle neroztéká. Volte slepované linecké, nadýchané perníčky, vanilkové rohlíčky, myslivecké knoflíčky, žabí hubičky, vánoční hvězdičky nebo citronové tyčinky.

Chlebíčky vyberte své oblíbené a nabídněte je hned ráno místo snídaně. Ať už naservírujete hermelínové, šunkové, sypané nebo ty se šunkovou pěnou, uvidíte že zmizí dřív, než se nadějete.

Pro kamarádku

Oblíbenou kamarádku můžete potěšit perníkovou chaloupku podle našeho návodu nebo malými skleničkami s pečenými čaji a různými sirupy. S takovým výběrem si bude moci udělat koktejl přesně podle aktuální nálady. Levandulový na uklidnění po těžkém dni, rakytníkový na posílení imunity za sychravého počasí, rebarborový pro netradiční příležitost a bezový pro každodenní popíjení.

Vánoční pohoda

Nejdůležitější je zachovat pohodovou náladu a tak naší finální radou bude svařák. Pozvěte své blízké na návštěvu, udělejte pár chlebíčků nebo upečte nějaký dobrý koláč a připravte plný hrnec svařeného vína podle našeho osvědčeného receptu. Garantujeme vám, že Vánoce budou nejen šťastné, ale hlavně veselé.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU