V zimě dojde v první řadě na potraviny, které se dají dobře uskladnit, případně ty, které už jste zakonzervovali nebo naložili dříve. Skvělým posilovačem imunity jsou pickles, tedy kvašená zelenina. Naložit můžete právě sezónní mrkev, zelí nebo květák a pak je uzobávat jen tak k chlebu nebo servírovat jako přílohu k masu.
Z ovoce sáhněte po sušeném nebo postupně začněte zpracovávat to, které jste uskladnili v létě a na podzim. A nemusí zůstat jen u klasických marmelád a kompotů – speciální zimní omáčku připravil Roman Paulus ze sušených švestek, jablek, rozinek a ořechů. Chutná skvěle třeba s vanilkovými rohlíčky!
Zeleninu, kterou seženete v obchodech, je dobré v zimních měsících jíst dušenou, vařenou nebo grilovanou. Tepelně upravená nejen zahřeje a zasytí, ale navíc je často lépe stravitelná. Výhoda kořenové zeleniny jako mrkve, petržele nebo celeru je její snadné uskladnění a široké využití, zejména v polévkách. Zelí, kapusta, pórek nebo červená řepa zase budou ideální zásobárnou vitaminů.
TIP: Většina zimní zeleniny potřebuje ke skladování sucho, nižší teplotu a málo světla. Ideální tak bude ne příliš vlhký sklep. Kořenovou zeleninu můžete v takových podmínkách uskladnit v děrované bedničce (ideálně na polici). Vydrží tak celou zimu.
Otázkou je i to, jak v zimě nejlépe doplnit vitamin C. Zastánci lokální produkce nedají dopustit na domácí zdroje, jako jsou kysané zelí, šípek nebo rakytník. Vzhledem k tomu, že pulty obchodů ale před Vánoci nabízejí přehlídku exotického ovoce, dovolit si můžete i některé z nich. Dalekou cestu vyváží blahodárné účinky. Kromě mandarinek, pomerančů a grepů vyzkoušejte třeba mango, které je zásobárnou vitamínu B6. Kiwi je pak bohaté na hořčík a vitamin C, kaki na antioxidanty a pomelo zase neobsahuje téměř žádné kalorie, tuk ani cholesterol.
TIP: Pokud potřebujete vitaminovou bombu, doporučujeme šťávu z červené řepy, mrkve a jablek. Rozmělněte vše v mixéru, přidejte trochu zázvoru a jablečného džusu a žádná nemoc si na vás nepřijde!
Zima přeje klasické české kuchyni. Právě teď je nejlepší čas na pořádné pokrmy se zelím, třeba pečeného králíka s ořechovou nádivkou, vepřové výpečky na pivu se zelím nebo segedínský guláš. Vyzkoušet můžete i dva luxusní recepty na kachnu – s fazolovým ragú nebo s dušenou čočkou.
Pokud se nechcete pouštět do složitých receptů, vystačíte s levnými, dostupnými a sytými bramborami. Doma s nimi můžete navodit pravou horskou atmosféru. Zkuste alpské pokrmy raclette nebo fondue a pochutnejte si na kombinaci brambor a rozehřátých tučných sýrů. Neomrzí se ani zapečené brambory – třeba se zakysanou smetanou nebo s mletým masem.
Základem jsou také polévky, které zahřejí a zavodní tělo v době, kdy přijímáme méně tekutin. S Romanem Paulusem se můžete naučit, jak udělat správný vývar, ať už zeleninový, nebo kuřecí. Pokud máte chuť na něco hutnějšího, vyzkoušejte krémové polévky, třeba mrkvovou nebo krémovou krůtí s nudlemi.
TIP: Sezónní zeleninu použijete i v exotických receptech - třeba slavné vietnamské hovězí polévce Pho Bo.
A jaká je specialita, která zaručeně rozehřeje v chladných dnech vás? Podělte se s námi v komentářích.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.