Slunné počasí a prázdninová atmosféra láká k piknikům a výletům. Co ale připravit na hostinu pod širým nebem, aby byla praktická a chuťově dokonalá?
Slunné počasí a prázdninová atmosféra láká k piknikům a výletům. Co ale připravit na hostinu pod širým nebem, aby byla praktická a chuťově dokonalá?
Základním hlediskem při výběru občerstvení na piknik i na cesty je jeho trvanlivost a možnost jednoduchého servírování. Jelikož se nechystáte stolovat v plném zázemí domova, ale uprostřed přírody, potřebujete něco, co vydrží přepravu na dané místo. Vyvarujte se proto pokrmům obsahujícím čokoládu, která by se v teple roztekla, nebo majonézu – ta by se mohla rychle zkazit. Druhým důležitým prvkem je snadná konzumace, na kterou ideálně stačí dva prsty. Vybírejte takové produkty, které se nerozpatlají a zbytečně vám nezašpiní ruce. Vždy si vše předem připravte na přímou spotřebu, tedy omyjte, případně oloupejte a nakrájejte.
Tip: Praktický seznam věcí, které si s sebou nesmíte zapomenout na piknik, najdete zde.
Dále vybírejte jídla, která chutnají výborně za studena a dají se dobře zabalit. V případě pikniku pro celou rodinu nebo větší skupinu přátel je nejlepší uchystat více druhů menších chuťovek, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí. K romantickému mlsání v přírodě neodmyslitelně patří piknikový koš. Do proutěného košíku vše pohodlně naskládáte v uzavíratelných krabičkách. Některé koše jsou tak důmyslné vybavené, že obsahují vlastní talíře či skleničky. V případě jídla na cesty jsou ideální svačinové boxy, do kterých hravě dáte celé pestré jídlo.
Obložené pečivo je ověřenou stálicí jídla na cesty. Vyzkoušejte bagety, bagely, toasty nebo sandwiche. Pokud vám dochází nápady, s čím pečivo zkombinovat, v Kulinářské akademii Lidlu najdete mnoho tipů, třeba na krůtí club sandwich či hovězí steak sandwich. Na uzobávání se hodí čerstvá zelenina doplněná omáčkou. Ať už se rozhodnete pro dip z pečených paprik, nebo hummus, udělejte ho o něco hustší, ať se vyhnete zbytečnému ukapávání. Chybu neuděláte asi s nakrájenými plátky různých salámů a kousky tvrdých sýrů.
Tip: Nejste si jistí, který sýr vybrat? Šéfkuchař Roman Paulus pro vás připravil přehled základních druhů sýra. Pokud fandíte lokální produkci, přečtěte si více o českých sýrech.
V přírodě si můžete vychutnat také slané koláče. Doporučujeme proslulý quiche s kozím sýrem nebo francouzský cibulový koláč. Velkou parádu, která se navíc opravdu pohodlně konzumuje, uděláte se slanými muffiny, návod na rovnou tři verze vajíčkových muffinů najdete zde. Výbornou volbu představuje domácí pizza se zeleninou i kuřecí řízky v lupíncích, obojí v mini provedení.
Na delší cestu autem či náročnou pěší túru si můžete předvařit těstovinový salát s krůtím masem či salát z kuskusu. Pohodlně je sníte přímo z krabičky a chutnají skvěle v jakékoliv teplotě. O vítané osvěžení a doplnění tekutin se postará studená polévka gazpacho.
Nedělní piknik nejlépe zakončíte dezertem, sladká svačina potěší rovněž na výletě. Jak nás jako malé naučili v pohádkách, buchty jsou tradičním pokrmem na cesty do světa. Přehledný recept vhodný i pro ty, kteří kynuté buchty s povidly ještě nikdy nepekli, je k nalezení v Kulinářské akademii Lidlu. Odolné a zároveň výtečné jsou bábovky, doporučujeme třenou bábovku s podmáslím či tvarohovou bábovku jako od babičky. Dobrotou plnou energie jsou domácí sušenky, vyzkoušejte například mandlové sušenky nebo ty s makadamiovými ořechy.
Tip: Do piknikového koše uložte jídlo v opačném pořadí, než ho budete servírovat – předkrmy tedy patří nahoru, dezerty naopak dospod.
K uzobávání na dece rozprostřené v trávě se hodí drobné sladké pečivo jako kynuté koláčky, mandlové rohlíčky, croissanty z plundrového těsta nebo šneci z listového těsta s makovou náplní. Zdravou alternativu představuje sezónní ovoce – slaďoučké jahody, maliny, borůvky, hroznové víno. Zabalit si s sebou můžete jakékoliv ovoce, velkou výhodou bobulovin je to, že se dají přímo sezobnout a nemusíte je loupat či krájet.
Nezapomeňte ani na nápoje, do parného léta se hodí především ty nealkoholické. Nejen dětem uděláte radost domácí limonádou, nám se osvědčila voňavá levandulová a rebarborová limonáda. Tak sbalte deku a hurá do parku nebo na výlet!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.