Čím nahradit lepek?
Doba čtení 2 minut

Čím nahradit lepek?

Bezlepkovou dietu drží stále víc lidí – ze zdravotních důvodů nebo jen proto, že se bez výrobků z mouky cítí lépe.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co je to lepek?

Lepek (neboli gluten) je rostlinný protein, který se vyskytuje ve většině obilnin. Je pružný a tažný, dodává tak mouce a výrobkům z ní správnou elasticitu. S měnícími se technikami výroby a zpracování mouky na něj ale někteří lidé začali vyvíjet alergie a nesnášenlivost, které se říká celiakie, musí se ho proto úplně vyvarovat. Jiní lidé se výrobkům z mouky vyhýbají ze svého zájmu – bílé pečivo jim nedělá dobře nebo chtějí zhubnout. Obě skupiny už dnes mají štěstí, že bezlepková nabídka roste, dietě je ale vždy potřeba přizpůsobit režim v kuchyni. 

Přirozeně bezlepkové potraviny

Potraviny s nulovým obsahem lepku jsou označovány symbolem přeškrtnutého klasu, slovy „bez lepku“ nebo „gluten free“. Pokud se chcete lepku vyhnout, sledujte i podrobné složení. Často narazíte na nápis: Může obsahovat stopy lepku. Tuto informaci může výrobce poskytnout dobrovolně, nejčastěji znamená, že výrobek pochází ze závodu, kde se zpracovávají i obilniny. Lepek se tak často v nepatrném množství může objevit i tam, kde bychom ho nečekali – v jogurtech, čokoládě nebo šunce. Pozor dávejte i na směsi koření, omáčky a dochucovadla.

Největší jistotu představují přirozeně bezlepkové potraviny. Patří mezi ně rýže, brambory, kukuřice, pohanka nebo jáhly. Na trhu je čím dál oblíbenější i cizrna, quinoa nebo amarant. Třeba z quinoy snadno připravíte celé menu – snídani s ovocem, na oběd na zdravou misku s kuřecími prsy, quinoou a avokádem i večerní quinoa salát. Pozor, quinoe podobný bulgur nebo kuskus se vyrábějí z pšenice a lepek tak obsahují. Nezbytnými doplňky bezlepkové kuchyně budou i luštěniny, zelenina, ovoce, ryby a maso (připravené na přírodno jako například v receptu na krůtí řízky na přírodno). 


Zahušťujeme bez lepku

Česká kuchyně je založená i na polévkách a omáčkách, které se ale často zahušťují právě moukou. V našem článku si můžete připomenout, jak na pořádně hustou polévku i bez lepku. Zahustit se dá zeleninou, bramborou, smetanou, vajíčkem nebo hraškou. Alternativně můžete zahustit i omáčky, u guláše bude stačí více cibule, bílé omáčky zahustí rozmixovaná bílá zelenina jako cuketa nebo ředkev, koprovou omáčku zase můžete povařit třeba s jáhlami. 

Pečivo na míru

Smutnit ale nemusí ani ti, co si život bez pečiva nedokážou představit. Bezlepkový chléb najdete i v nabídce Lidlu, nebo si ho můžete upéct doma, stejně jako koláče nebo buchty. Stačí využít hotovou bezlepkovou směs nebo si ji namíchat z bezlepkových muk – rýžové, pohankové nebo kukuřičné. Na sladké pečivo se hodí i kaštanová mouka. Podrobný přehled bezlepkových muk najdete v našem článku. Díky nim si můžete dopřát i české klasiky – třeba štrúdl s jablky v bezlepkové variantě, nebo dokonce vánoční cukroví jako pistáciové rohlíčky. Počítejte však s tím, že každá mouka reaguje jinak a ke správnému receptu vede často několik pokusů. Vše si zapisujte a hlavně se nebojte experimentovat! 

Tip: Některé z alternativních muk mohou být sypčí než klasická mouka, na zpevnění těst proto můžete použít kukuřičný škrob, zanthan nebo guarovou gumu, které koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo lékárně. Konzistenci pomůžou také ořechy, semínka, datle nebo kokos, z nichž vyrobíte i přirozeně bezlepkové dezerty jako kokosové suky nebo datlové koule. 

Z výše uvedených muk se vyrábějí i bezlepkové těstoviny, které dnes seženete v každém větším obchodě. Často ale potřebují jinou dobu vaření než klasické těstoviny, prostudujte proto vždy pozorně návod. Jak vidíte, život bez lepku už dnes nemusí znamenat omezení, naopak může být cestou ke zdravější a vyváženější stravě!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU