Pohanka: zázračná „pseudoobilovina“
Doba čtení 4 minut

Pohanka: zázračná „pseudoobilovina“

Vděčíme za ní pohanským tatarským nájezdníkům, kteří nám ji ve středověku dovezli z Asie a po nichž nese své jméno. Je výživná, chutná a v zimě zahřeje. A navíc je bez lepku. Pohanka je úžasná plodina, která si zaslouží vaší pozornost.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pohanka patří mezi takzvané pseudoobiloviny. To znamená, že sice nespadá do stejné botanické čeledi jako obiloviny, ale zpracovává se podobně. Oproti pšenici je pohanka výživově hodnotnější a má nižší glykemický index, takže zasytí na delší dobu. Má také výrazně vyšší obsah bílkovin a esenciálních mastných kyselin, navíc obsahuje vitamíny B, C a E a řadu minerálních látek. Nádavkem je v ní spousta rozpustné i nerozpustné vlákniny pro zdraví a spokojenost střev.

Asi jste se v obchodech setkali s vícero názvy či druhy pohanky. K čemu se který hodí?

Pohanka neloupaná jsou kroupy ve slupce. Nehodí k přímé konzumaci, můžete si ji ale zasít nebo nechat naklíčit. Lze pořídit i samotné slupky, které slouží k přípravě čaje, ale i jako skvělá výplň do zdravotních polštářů. Ty se díky sypké konzistenci vytvarují přesně podle vaší hlavy, což slouží jako prevence před ztuhlým či zablokovaným krkem. Když se navíc nahřejí, uleví namoženým svalům.

Pohanka loupaná jsou celá zrna bez slupek. Hodí se zejména jako příloha. Stačí když víte, jak ji dobře uvařit, aby zůstala sypká a příjemně křupavá. Pochutnejte si na ní nasladko i naslano v salátu s kozím sýrem a červenou řepou či jako příloze k masu.

TIP: Nejprve si odměřte správné množství, pak pohanku propláchněte. 100 g pohanky nasypte do 130 ml vroucí vody. Po 5 minutách varu hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte odpočívat 20 minut. Uvidíte, jak krásně dojde.

Pohanka lámanka je zrno nalámané na menší kousky. Snadno se rozvaří, je proto přímo zrozená pro kaše. Zpestřete si snídani a vyměňte ovesné vločky pro jednou za pohanku.

Pokud ráno nemáte čas ani na rohlík s máslem, zalijte si vroucí vodou instantní pohankovou kaši, ozdobte ovocem, ořechy a medem.

Pohankové vločky nahradí ty ovesné. Můžete je použít do domácí granoly, při přípravě karbanátků nebo s nimi zahustit polévku. 

Pohanková mouka má v pečení mnohé využití a přesto se o ní příliš neví. Sáhněte po ní při pečení moučníků. Část mouky pšeničné nahraďte tou z pohanky – dodá pečivu nasládle oříškovou chuť. Pro bezlepkové pečení ji namíchejte s dalšími bezlepkovými moukami. Například ovesnou bez lepku, rýžovou, jáhlovou či kukuřičnou.

Samotná však postačí při přípravě bretaňských palačinek galettes. Francouzi pohance říkají blé noir – černá pšenice – a nedají na ni dopustit, zejména v Bretani.

TIP: Na 12 tradičních bretaňských palačinek si připravte 330 g pohankové mouky, 750 ml vody, 10 g mořské soli, jedno vejce a trošku másla. Mouku se solí smíchejte s vodou, vznikne vám husté a tekuté těsto. Přidejte vajíčko, které dodá barvu a zlepší konzistenci. Těsto dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice. Poté si rozpalte pánev a na kousku másla opékejte tenké palačinky. Po 1–2 minutách je otočte a opečte i z druhé strany. Ozdobit je můžete tradičně šunkou, sýrem a volským okem, nebo podle libosti.

A nezapomeňme na sušenky! Robustní oříšková chuť a vůně se k nim skvěle hodí. Zkuste část mouky nahradit pohankovou v receptu na tyto sušenky s oříško-nugátovým krémem.

Celiaky určitě potěší, že existují i pohankové těstoviny různých tvarů. Japonské soba nudle sice obsahují i pšenici, ale mají typickou světle hnědou barvu právě díky pohankové mouce. Vyzkoušejte je restované s uzeným tofu nebo v polévce s lososem.

Používáte pohanku? A jak ji máte nejraději? Napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU