Nevíte si rady s podzimním jídelníčkem? Roman Paulus je tu s řešením. K obědu si připravte vepřovou panenku s houbami a lahodnými gratinovanými brambory.
Nevíte si rady s podzimním jídelníčkem? Roman Paulus je tu s řešením. K obědu si připravte vepřovou panenku s houbami a lahodnými gratinovanými brambory.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. Panenku z obou stran osolíme a opepříme. V rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo a panenku opečeme ze všech stran. Do pánve přidáme několik větviček tymiánu.
Tip: Panenku můžete ochutit také rozmarýnem nebo šalvějí.
2. Opečenou panenku přendáme i s výpekem a bylinkami do zapékací mísy a dopečeme v troubě předehřáté na 160 °C 8–10 minut na program horkovzduch. Po upečení vyndáme z trouby, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout. Před podáváním nakrájíme panenku na plátky.
3. Do rozehřáté pánve nalijeme trochu oleje, přidáme máslo a necháme zpěnit. Přidáme houby nakrájené na větší kusy, osolíme, opepříme a opečeme.
Tip: 400 g čerstvých hub můžete nahradit 100 g sušených.
4. K opečeným houbám přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a ještě chvíli restujeme. Přidáme pár lístečků čerstvého tymiánu a podlijeme brandy.
Tip: Po podlití brandy můžete houby oflambovat.
5. Přilijeme smetanu a svaříme na potřebnou hustotu.
6. Do hotového ragú přidáme nasekanou pažitku, přilijeme výpek z mísy, ve které odpočívala panenka, a zamícháme.
Tip: Do tohoto receptu se skvěle hodí také lesní houby.
7. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
8. Do hrnce vlijeme smetanu, osolíme, přidáme nasekaný tymián a prolisovaný česnek a promícháme. Do vroucí smetany vložíme brambory a vaříme několik minut.
9. Přendáme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut (ze začátku lze péct pod pokličkou nebo alobalem).
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 830 kcal, 48 g bílkovin, 26 g sacharidů, 54 g tuků.