Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Vepřová panenka s houbami s gratinovanými brambory

Nevíte si rady s podzimním jídelníčkem? Roman Paulus je tu s řešením. K obědu si připravte vepřovou panenku s houbami a lahodnými gratinovanými brambory.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vepřová panenka:

  • 800 g vepřová panenská svíčková Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • na opečení vepřové sádlo Pikok
  • čerstvý tymián

Houbové ragú:

  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 400 g čerstvé houby (hlíva, žampiony)
  • 50 g cibule
  • čerstvý tymián
  • 100 ml brandy
  • 100 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • čerstvá pažitka

Gratinované brambory:

  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 2 × stroužek česnek
  • čerstvý tymián
  • 400 g brambory
  • hrnec
  • pánev
  • mísa
  • zapékací mísa
  • alobal

POSTUP

Vepřová panenka:

1. Panenku z obou stran osolíme a opepříme. V rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo a panenku opečeme ze všech stran. Do pánve přidáme několik větviček tymiánu.

Tip: Panenku můžete ochutit také rozmarýnem nebo šalvějí.

2. Opečenou panenku přendáme i s výpekem a bylinkami do zapékací mísy a dopečeme v troubě předehřáté na 160 °C 8–10 minut na program horkovzduch. Po upečení vyndáme z trouby, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout. Před podáváním nakrájíme panenku na plátky.

Houbové ragú:

3. Do rozehřáté pánve nalijeme trochu oleje, přidáme máslo a necháme zpěnit. Přidáme houby nakrájené na větší kusy, osolíme, opepříme a opečeme. 

Tip: 400 g čerstvých hub můžete nahradit 100 g sušených.

4. K opečeným houbám přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a ještě chvíli restujeme. Přidáme pár lístečků čerstvého tymiánu a podlijeme brandy. 

Tip: Po podlití brandy můžete houby oflambovat. 

5. Přilijeme smetanu a svaříme na potřebnou hustotu.

6. Do hotového ragú přidáme nasekanou pažitku, přilijeme výpek z mísy, ve které odpočívala panenka, a zamícháme.

Tip: Do tohoto receptu se skvěle hodí také lesní houby.

Gratinované brambory:

7. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. 

8. Do hrnce vlijeme smetanu, osolíme, přidáme nasekaný tymián a prolisovaný česnek a promícháme. Do vroucí smetany vložíme brambory a vaříme několik minut. 

9. Přendáme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut (ze začátku lze péct pod pokličkou nebo alobalem).

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 830 kcal, 48 g bílkovin, 26 g sacharidů, 54 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.