Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Houbové rizoto s flambovanými kuřecími játry

Klasické italské rizoto se připravuje z kulatozrnné rýže, která zajistí, že se výsledný pokrm sám o sobě krásně zahustí a získá jedinečnou krémovou strukturu. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na rizoto z rýže arborio, které doplnil o bílé suché víno a žampiony (ale vy můžete přidat i oblíbené lesní houby). Aby toho nebylo málo, naučíte se i orestovat kuřecí játra s cibulkou a následně je s pomocí kapky brandy oflambovat. Pak už stačí jen samotné rizoto dokončit trochou másla a parmazánem. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 5 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × větší cibule
  • 100 g žampiony
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × snítka čerstvý rozmarýn
  • 200 g rýže arborio Italiamo
  • 100 ml bílé suché víno Chardonnay
  • 600 ml kuřecí vývar
  • 200 g kuřecí játra Řezníkova čerstvá porce
  • 40 ml brandy
  • 2 × lžíce krémový balzamikový ocet Italiamo
  • 30 g parmazán Parmigiano Reggiano Milbona
  • 2 × lžíce čerstvá listová petržel
  • 1 × snítka čerstvá bazalka

POSTUP

V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla a 2 lžíce olivového oleje. Dosklovata orestujeme najemno nakrájenou půlku cibule a přisypeme na čtvrtiny pokrájené žampiony. Ochutíme solí, pepřem a větvičkami rozmarýnu. Krátce zarestujeme a přidáme suchou rýži vhodnou na rizoto. Zalijeme bílým vínem, krátce povaříme a podlijeme částí vývaru.

Na mírném plameni vaříme, dokud nebude rýže „al dente“ a průběžně dle potřeby přiléváme vývar.

Tip: Pro bezmasou verzi rizota (bez jater) zvolte raději zeleninový vývar. Jak na něj se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

V pánvi se 2 lžícemi rozehřátého olivového oleje orestujeme proužky z půlky cibule a větvičku rozmarýnu. Přidáme očištěná játra, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran. Následně opatrně přilijeme brandy, zapálíme a oflambujeme.

Tip: Pokud máte plynový vařič, nakloňte pánev okrajem k ohni a sama chytne. U jiných vařičů alkohol zapalte dostatečně dlouhou dřevěnou špejlí či zapalovačem s delším ramenem.

Jakmile plamen dohoří, dochutíme balzamikovým octem, částí nasekané petržele, stáhneme plamen a necháme krátce dojít. 

Hotové rizoto mezitím dokončíme 1 lžící másla, většinou parmazánu (nastrouhaný nebo hoblinky) a zbytkem nasekané listové petržele. Promícháme, dokud se máslo se sýrem nerozpustí, vypneme plamen a necháme 2 minuty odpočinout.

Servírujeme porci rizota v hlubokém talíři, na kterou poklademe oflambovaná játra na cibulce, pokapeme olivovým olejem, zasypeme zbytkem sýra a ozdobíme lístky bazalky.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 522 kcal, 19 g bílkovin, 52 g sacharidů, 21 g tuků.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.