V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla a 2 lžíce olivového oleje. Dosklovata orestujeme najemno nakrájenou půlku cibule a přisypeme na čtvrtiny pokrájené žampiony. Ochutíme solí, pepřem a větvičkami rozmarýnu. Krátce zarestujeme a přidáme suchou rýži vhodnou na rizoto. Zalijeme bílým vínem, krátce povaříme a podlijeme částí vývaru.
Na mírném plameni vaříme, dokud nebude rýže „al dente“ a průběžně dle potřeby přiléváme vývar.
Tip: Pro bezmasou verzi rizota (bez jater) zvolte raději zeleninový vývar. Jak na něj se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
V pánvi se 2 lžícemi rozehřátého olivového oleje orestujeme proužky z půlky cibule a větvičku rozmarýnu. Přidáme očištěná játra, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran. Následně opatrně přilijeme brandy, zapálíme a oflambujeme.
Tip: Pokud máte plynový vařič, nakloňte pánev okrajem k ohni a sama chytne. U jiných vařičů alkohol zapalte dostatečně dlouhou dřevěnou špejlí či zapalovačem s delším ramenem.
Jakmile plamen dohoří, dochutíme balzamikovým octem, částí nasekané petržele, stáhneme plamen a necháme krátce dojít.
Hotové rizoto mezitím dokončíme 1 lžící másla, většinou parmazánu (nastrouhaný nebo hoblinky) a zbytkem nasekané listové petržele. Promícháme, dokud se máslo se sýrem nerozpustí, vypneme plamen a necháme 2 minuty odpočinout.
Servírujeme porci rizota v hlubokém talíři, na kterou poklademe oflambovaná játra na cibulce, pokapeme olivovým olejem, zasypeme zbytkem sýra a ozdobíme lístky bazalky.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 522 kcal, 19 g bílkovin, 52 g sacharidů, 21 g tuků.