Kuchyně
Italská
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Klasické italské rizoto se připravuje z kulatozrnné rýže, která zajistí, že se výsledný pokrm sám o sobě krásně zahustí a získá jedinečnou krémovou strukturu. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na rizoto z rýže arborio, které doplnil o bílé suché víno a žampiony (ale vy můžete přidat i oblíbené lesní houby). Aby toho nebylo málo, naučíte se i orestovat kuřecí játra s cibulkou a následně je s pomocí kapky brandy oflambovat. Pak už stačí jen samotné rizoto dokončit trochou másla a parmazánem.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 435 kJ / 582 kcal
Bílkoviny
19,50 g
Tuky
28,30 g
Vláknina
2,00 g
Sůl
1,80 g
Sacharidy
51,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla a 2 lžíce olivového oleje. Dosklovata orestujeme najemno nakrájenou půlku cibule a přisypeme na čtvrtiny pokrájené žampiony. Ochutíme solí, pepřem a větvičkami rozmarýnu. Krátce zarestujeme a přidáme suchou rýži vhodnou na rizoto. Zalijeme bílým vínem, krátce povaříme a podlijeme částí vývaru.
02.Na mírném plameni vaříme, dokud nebude rýže „al dente“ a průběžně dle potřeby přiléváme vývar.
Pro bezmasou verzi rizota (bez jater) zvolte raději zeleninový vývar. Jak na něj se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
03.V pánvi se 2 lžícemi rozehřátého olivového oleje orestujeme proužky z půlky cibule a větvičku rozmarýnu. Přidáme očištěná játra, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran. Následně opatrně přilijeme brandy, zapálíme a oflambujeme.
Pokud máte plynový vařič, nakloňte pánev okrajem k ohni a sama chytne. U jiných vařičů alkohol zapalte dostatečně dlouhou dřevěnou špejlí či zapalovačem s delším ramenem.
04.Jakmile plamen dohoří, dochutíme balzamikovým octem, částí nasekané petržele, stáhneme plamen a necháme krátce dojít.
05.Hotové rizoto mezitím dokončíme 1 lžící másla, většinou parmazánu (nastrouhaný nebo hoblinky) a zbytkem nasekané listové petržele. Promícháme, dokud se máslo se sýrem nerozpustí, vypneme plamen a necháme 2 minuty odpočinout.
06.Servírujeme porci rizota v hlubokém talíři, na kterou poklademe oflambovaná játra na cibulce, pokapeme olivovým olejem, zasypeme zbytkem sýra a ozdobíme lístky bazalky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT