Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Kuřecí stehna na houbách

Šťavnatá kuřecí stehna se smetanovou houbovou omáčkou jsou tím pravým receptem, když si chcete zaručeně pochutnat! Kuře na houbách připravíte jednoduše podle receptu Romana Pauluse od založení vývaru až po přílohu v podobě karlovarského knedlíku. A protože se do houbové omáčky přidává brandy, můžete si navíc vyzkoušet i flambování! Výhoda tohoto receptu je navíc ta, že pokud vás zrovna omrzí kuřecí stehna, stačí je vyměnit za vařenou slepici nebo třeba králíka.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kuřecí vývar:

  • 2 l voda
  • 5 × bobkový list Kania
  • 25 × kulička celý černý pepř Kania
  • 10 × kulička nové koření Kania
  • 1 × kořenová petržel
  • 1 × mrkev
  • celer
  • 1 × cibule
  • 1 kg kuřecí horní a spodní stehna Řezníkova čerstvá porce

Kuře na houbách:

  • 50 g máslo Pilos
  • 100 g žampiony
  • 100 g hlíva ústřičná
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 100 g cibule
  • 1 × lžička kmín Kania
  • 30 g hladká mouka Belbake
  • 100 ml brandy
  • 300 ml vývaru z vaření stehen
  • 250 ml smetana ke šlehání (33 %) Pilos
  • 1 × snítka čerstvá listová petržel
  • karlovarský knedlík

POSTUP

Jednoduchý kuřecí vývar:

Do hrnce dáme vodu s kořením, očištěnou zeleninou, rozpůlenou cibulí a přivedeme do varu. Do horkého základu vložíme kuřecí stehna a vaříme do měkka asi 1 hodinu.

Po uvaření scedíme a maso obereme. Vývar dáme stranou na přípravu omáčky.

Tip: Vývar, který na omáčku nevyužijete, zamrazte. Pro dalším vaření ho budete moci kdykoli ihned použít.

Kuřecí stehna na houbách:

Houby očistíme, žampiony nakrájíme na čtvrtiny a hlívu natrháme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Tip: V sezónně použijte čerstvé lesní houby.

V hluboké pánvi rozpustíme máslo, na kterém orestujeme houby, osolíme, opepříme a dobře opečeme. Následně přidáme cibuli, zpěníme a ochutíme kmínem. Zaprášíme moukou, krátce orestujeme, zalijeme brandy a oflambujeme. Omáčku zalijeme připraveným vývarem a za občasného míchání provaříme 10–15 minut.

Omáčku zjemníme smetanou a doplníme obraným kuřecím masem. Nakonec dochutíme nasekanou petrželí.

Servírujeme v hlubokém talíři ideálně s karlovarským knedlíkem. Ozdobíme lístky petržele.

Tip: Jak připravit domácí karlovarské knedlíky, zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce s knedlíkem): 1 258 kcal, 51 g bílkovin, 71 g sacharidů, 81 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.