Jednoduchý kuřecí vývar:
Do hrnce dáme vodu s kořením, očištěnou zeleninou, rozpůlenou cibulí a přivedeme do varu. Do horkého základu vložíme kuřecí stehna a vaříme do měkka asi 1 hodinu.
Po uvaření scedíme a maso obereme. Vývar dáme stranou na přípravu omáčky.
Tip: Vývar, který na omáčku nevyužijete, zamrazte. Pro dalším vaření ho budete moci kdykoli ihned použít.
Kuřecí stehna na houbách:
Houby očistíme, žampiony nakrájíme na čtvrtiny a hlívu natrháme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Tip: V sezónně použijte čerstvé lesní houby.
V hluboké pánvi rozpustíme máslo, na kterém orestujeme houby, osolíme, opepříme a dobře opečeme. Následně přidáme cibuli, zpěníme a ochutíme kmínem. Zaprášíme moukou, krátce orestujeme, zalijeme brandy a oflambujeme. Omáčku zalijeme připraveným vývarem a za občasného míchání provaříme 10–15 minut.
Omáčku zjemníme smetanou a doplníme obraným kuřecím masem. Nakonec dochutíme nasekanou petrželí.
Servírujeme v hlubokém talíři ideálně s karlovarským knedlíkem. Ozdobíme lístky petržele.
Tip: Jak připravit domácí karlovarské knedlíky, zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce s knedlíkem): 1 258 kcal, 51 g bílkovin, 71 g sacharidů, 81 g tuků.