Vánoce k nakousnutí: 5 snadných receptů na jedlé dárky

Vánoce k nakousnutí: 5 snadných receptů na jedlé dárky

Ručně vyrobené lahůdky jsou spolehlivé ve chvíli, kdy chybí inspirace na vánoční dárky – potěší chutí a nezaberou zbytečně místo.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ručně vyrobené lahůdky jsou spolehlivé ve chvíli, kdy chybí inspirace na vánoční dárky – potěší chutí a nezaberou zbytečně místo. Maximálně jen do chvíle, než se sní! Pokud si dáte kromě přípravy aspoň trochu záležet i na dárkovém balení, určitě přinesete všem obdarovaným spoustu radosti.

 

Granola ve skleničce

 

Granola, tedy zapečené vločky s dalšími zdravými dobrotami, je hotová během chvíle v takřka neomezeném množství. Vyjde vám tak bohatě na obdarování nejbližších přátel.

 

Na kilogram granoly budete potřebovat:

  • 400 g vloček – použijte alespoň dva druhy – žitné, ovesné, špaldové či pohankové
  • 250 g nahrubo nasekaných ořechů – použijte ty, které máte nejraději, nebo kokosové vločky
  • ½ hrnku dýňových semínek
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • ¼ hrnku lněných semínek
  • lžička mleté skořice
  • půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 200 ml medu
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 130 g sušených brusinek a/nebo rozinek

Předehřejte troubu na 170 °C. Ve větší misce smíchejte vločky, ořechy, semínka, skořici a sůl. V hrnku promíchejte med s pomerančovou šťávou, nalijte je na vločkovou směs a rukama vše opravdu pečlivě promíchejte. Směs rovnoměrně nasypte na plech na pečicí papír a pečte 25 až 30 minut. Několikrát vločky promíchejte, aby se nespálily. Když je vše pěkně zlaté, vyndejte plech z trouby a granolu nechte před zabalením vychladnout.

Sušená rajčátka

Naložená polosušená rajčátka působí jako z italských lahůdek, ale zvládnete je sami doma v troubě. Na jednu plnou sklenici potřebujete:

  • 500 g dobře zralých cherry rajčátek
  • lžičku mořské soli
  • půl lžičky cukru
  • lžičku sušeného oregana
  • 2 lžíce olivového oleje          
  • hrst kaparů
  • 2 stroužky česneku
  • hrst bazalkových lístků
  • olivový olej na zalití – může být i ochucený

 

Předehřejte troubu na 220 °C. Přepulte rajčata a řezem nahoru je vyskládejte v jedné vrstvě do zapékací nádoby nebo na plech na pečicí papír. Posypte solí, cukrem a oreganem a zakápněte olejem.

 

Vložte plech do rozpálené trouby a hned ji vypněte. Nechte v ní rajčata klidně přes noc. Dvířka nechte zavřená, aby neunikal vzduch. Rajčátka pak naskládejte opatrně do sklenic – příliš s nimi nemanipulujte, aby udržela tvar. Proložte je kapary, plátky česneku, lístky bazalky a zalijte olejem.

 

TIP: Někdo to rád horké? Pro milovníky ostrého přidejte do sklenice při nakládání nasekanou chilli papričku.

 

 

Zimní sirup

 

Vánoční období je přímo stvořené pro rozmanité domácí likéry. Často se takové recepty předávají v rodinách jako poklad a o to vzácnější by takový dárek mohl být. Základní hřejivý sirup poslouží k ochucení svařáku, grogu, čaje nebo čehokoliv dalšího.

 

Pro přípravu půl litru zimního sirupu si nachystejte:

 

  • 500 g cukru – může být i třtinový
  • lžíci celých hřebíčků
  • 3 kousky skořice vcelku
  • vanilkový lusk
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kousky kardamomu
  • 1 lžíci rozinek nebo sušených brusinek, případně jiného kandovaného ovoce
  • 1 citron

 

Cukr nasypte do hrnce a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Když cukr získá zlatavě hnědou barvu, zalijte ho půllitrem vody – pomalu a opatrně. Přiveďte směs k varu, aby se všechen karamel ve vodě rozpustil. Poté přihoďte koření, ovoce a kůru z jednoho citronu, povařte pět minut. Hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte do druhého dne vylouhovat – klidně na balkoně. Následující den sirup přeceďte a naplňte do čistých vyvařených lahví.

Pečený čaj

Originální jednohubkou ve skleničce, vhodnou pro sychravé zimní večery, je pečený čaj. Malé roztomilé skleničky, tak akorát na jednu porci čaje (jedna až dvě polévkové lžíce), jsou běžně k sehnání a budou se hodit jako sváteční pozornost pro kolegy z práce nebo pro rodiče kamarádů vašich dětí.

Na dobrých dvacet porcí čaje potřebujete:

  • 1 kg libovolného ovoce
  • 350 g cukru – nejlépe třtinového
  • lžička skořice
  • 2 kousky badyánu
  • 3 kousky hřebíčku
  • 1 citron

Předehřejte troubu na 200 °C. Větší ovoce, včetně oloupaného citronu, nakrájejte na kostičky a nasypte ho na pečicí papír na plech. Přidejte případné drobné ovoce a vše zasypte cukrem. Ovoce rovnoměrně ochuťte kořením a dobře promíchejte. Pečte zhruba 30 minut, po každých deseti minutách směs promíchejte. Hned po upečení naplňte čajem vyvařené skleničky a otočte je dnem vzhůru.

TIP: Pečený čaj lze připravit také v ostřejší variantě – po vytažení z trouby do směsi přilijte dvě deci rumu, vše promíchejte a rozdělte do sklenic.

Domácí čajová směs

Připravit můžete i vlastní sušenou čajovou směs, která se dá snadno zabalit do kornoutu z hezkého papíru nebo do ozdobného sáčku. Kouzlo přípravy se skrývá v postupném sušení všech surovin.

Na sušenou čajovou směs si připravte:

  • 4 jablka
  • 4 pomeranče
  • 4 stonky citronové trávy
  • 250 g čerstvého zázvoru – oloupaného, nakrájeného na plátky
  • 100 g čerstvých mátových lístků

Předehřejte si troubu na 100 °C. Z jablek a pomerančů oloupejte škrabkou tence slupku. Všechny přísady vyskládejte na plech s pečicím papírem, ideálně ve skupinách, a dejte do trouby.

 

Po 8 minutách vyjměte mátu.

Po 40 minutách (od začátku sušení) jablečné slupky.

Po 60 minutách pomerančovou kůru.

Po 90 minutách zázvor.

Po 120 minutách citronovou trávu.

 

Směs nechte vychladnout, promíchejte ji a zabalte do sáčků, kornoutů či papírových krabiček. K přípravě nápoje zalijte 2 lžíce směsi půllitrem horké vody a nechte 3 minuty louhovat.

 

Myslete především na to, že jedlé dárky můžete připravit na míru pro své nejbližší. Pro nespavce můžete do čaje přidat meduňku nebo levanduli, pro kamarádku, která snadno nastydne, zase brusinky. Nebo prostě jen recepty obohaťte dalšími přísadami podle toho, co má kdo rád – to přece víte možná lépe než Ježíšek

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.