Cider: lahodné osvěžení v létě i zahřátí v zimě
Doba čtení 3 minut

Cider: lahodné osvěžení v létě i zahřátí v zimě

Cider je nízkoalkoholický nápoj vyráběný z jablek. Je skvělý samostatně i jako doplněk mnohých jídel. Pojďme si ho představit!


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kvašený nápoj z jablečného moštu

Cider je velmi oblíbenou alternativou k pivu a vínu, jež mají dlouhodobě v České republice dominantní pozici. Přestože by se mohlo zdát, že je cider fenoménem posledních let, jeho výroba má dlouhou historii. Cider byl popíjen již v antice, během století se postupně rozšířil po celé Evropě i do Ameriky. V současnosti patří mezi největší spotřebitele tohoto jablečného alkoholického nápoje obyvatelé Velké Británie, Francie a Španělska.

Cider vzniká řízeným kvašením jablečného moštu. Může být jak průzračně zlatý, tak s lehkým zákalem. Barvou se podobá pivu, lehkou perlivostí vínům typu lambrusco nebo prosecco frizzante, sladkým ovocným nádechem má blízko k pivním drinkům a burčáku. Od jablečného vína se zpravidla liší nižším obsahem alkoholu a větším množstvím bublinek. Ciderů existuje mnoho typů, mohou být sladké, polosuché i suché, bez bublinek, lehce perlivé i šumivé. Například britské cidery bývají sušší a poměrně silné, naopak verze oblíbené ve Francii (často označované „cidre“) bývají sladší, šumivější a mají nižší obsah alkoholu. V nabídce obchodů se můžete setkat i s variantou z hrušek, či dochucenou lesními plody, citrusy nebo třeba meruňkami. 

Tip: Pivo a víno jsou stálicemi nabídky alkoholických nápojů i nápojových lístků českých restaurací. Víte ale, že se hodí i při přípravě pokrmů? Jak uplatnit pivo v kuchyni se dozvíte zde, k tipům na vaření s vínem vede cesta tudy.  

Domácí výroba cideru

Výborný cider si můžete vyrobit doma, je to překvapivě jednoduché. Efektivně tak využijete přebytky jablek z vlastní zahrady, zpracovat můžete i malé nebo méně vzhledné plody, které se nehodí k přímé spotřebě. Pouze nesmí být nahnilé či plesnivé. Používají se sladká i kyselá jablka, každý druh má svá specifika, která se odrážejí ve výsledné chuti nápoje. Existují rovněž speciální ciderové odrůdy. Nebojte se experimentovat, míchat různé druhy a postupně si vyladit optimální vyvážení cukru a kyselin. Kromě jablek budete potřebovat pouze nádobu s kvasnou zátkou. 

Tip: Jak správně skladovat jablka a hrušky se dočtete v magazínu Kuchyně Lidlu. 

Výroba cideru začíná rozdrcením jablek a vylisováním moštu. Čerstvá šťáva se poté nalije do čistého demižonu (nerezového tanku, sudu, případně obdobné nádoby) a důkladně uzavře kvasnou zátkou. Proces kvašení vyžaduje čas, nápoj bude pomalu fermentovat v chladném prostředí (ideální je teplota mezi deseti a patnácti stupni Celsia) po dobu několika týdnů (doporučují se zhruba dva až tři měsíce). Čím déle vydržíte neochutnat, tím bude ve výsledném moku méně cukru, a naopak více alkoholu. Díky přírodní fermentaci si uchová vysoký obsah vitaminů a látek s antioxidačním účinkem. Zkvašená jablečná šťáva se následně stočí do lahví s keramickou zátkou a servíruje v kvalitních skleničkách. 


Ledově vychlazený i svařený

Jablka neodmyslitelně patří k podzimu, cider si však vychutnáte v každém ročním období. V letních měsících se zpravidla podává studený a přináší příjemné osvěžení. V průběhu zimy je příhodná teplá úprava, svařený cider s aromatickým kořením (skořicí, hřebíčkem či badyánem) krásně zahřeje a provoní celou domácnost. Recept na vánoční svařák od Romana Pauluse najdete v Kulinářské akademii Lidlu, stačí v něm vyměnit červené víno právě za jablečný cider.

Cider se hodí téměř ke každému jídlu – suchá verze je dokonalým partnerem k pokrmům z masa a ryb, sladká je vhodná zejména k dezertům. Kvašený nápoj z jablečného moštu najde uplatnění i při vaření, dodá jídlu specifickou ovocnou chuť a vůni, a také mírnou kyselost. Vyzkoušejte přidat cider do marinád na maso i grilovanou zeleninu, podlijte jím pečené vepřové, nahraďte jím víno v rizotu či omáčkách. Při pečení koláčů můžete jablka nejprve podusit ve sladkém cideru a tak je zvýraznit.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.