Cider je nízkoalkoholický nápoj vyráběný z jablek. Je skvělý samostatně i jako doplněk mnohých jídel. Pojďme si ho představit!
Cider je nízkoalkoholický nápoj vyráběný z jablek. Je skvělý samostatně i jako doplněk mnohých jídel. Pojďme si ho představit!
Cider je velmi oblíbenou alternativou k pivu a vínu, jež mají dlouhodobě v České republice dominantní pozici. Přestože by se mohlo zdát, že je cider fenoménem posledních let, jeho výroba má dlouhou historii. Cider byl popíjen již v antice, během století se postupně rozšířil po celé Evropě i do Ameriky. V současnosti patří mezi největší spotřebitele tohoto jablečného alkoholického nápoje obyvatelé Velké Británie, Francie a Španělska.
Cider vzniká řízeným kvašením jablečného moštu. Může být jak průzračně zlatý, tak s lehkým zákalem. Barvou se podobá pivu, lehkou perlivostí vínům typu lambrusco nebo prosecco frizzante, sladkým ovocným nádechem má blízko k pivním drinkům a burčáku. Od jablečného vína se zpravidla liší nižším obsahem alkoholu a větším množstvím bublinek. Ciderů existuje mnoho typů, mohou být sladké, polosuché i suché, bez bublinek, lehce perlivé i šumivé. Například britské cidery bývají sušší a poměrně silné, naopak verze oblíbené ve Francii (často označované „cidre“) bývají sladší, šumivější a mají nižší obsah alkoholu. V nabídce obchodů se můžete setkat i s variantou z hrušek, či dochucenou lesními plody, citrusy nebo třeba meruňkami.
Tip: Pivo a víno jsou stálicemi nabídky alkoholických nápojů i nápojových lístků českých restaurací. Víte ale, že se hodí i při přípravě pokrmů? Jak uplatnit pivo v kuchyni se dozvíte zde, k tipům na vaření s vínem vede cesta tudy.
Výborný cider si můžete vyrobit doma, je to překvapivě jednoduché. Efektivně tak využijete přebytky jablek z vlastní zahrady, zpracovat můžete i malé nebo méně vzhledné plody, které se nehodí k přímé spotřebě. Pouze nesmí být nahnilé či plesnivé. Používají se sladká i kyselá jablka, každý druh má svá specifika, která se odrážejí ve výsledné chuti nápoje. Existují rovněž speciální ciderové odrůdy. Nebojte se experimentovat, míchat různé druhy a postupně si vyladit optimální vyvážení cukru a kyselin. Kromě jablek budete potřebovat pouze nádobu s kvasnou zátkou.
Tip: Jak správně skladovat jablka a hrušky se dočtete v magazínu Kuchyně Lidlu.
Výroba cideru začíná rozdrcením jablek a vylisováním moštu. Čerstvá šťáva se poté nalije do čistého demižonu (nerezového tanku, sudu, případně obdobné nádoby) a důkladně uzavře kvasnou zátkou. Proces kvašení vyžaduje čas, nápoj bude pomalu fermentovat v chladném prostředí (ideální je teplota mezi deseti a patnácti stupni Celsia) po dobu několika týdnů (doporučují se zhruba dva až tři měsíce). Čím déle vydržíte neochutnat, tím bude ve výsledném moku méně cukru, a naopak více alkoholu. Díky přírodní fermentaci si uchová vysoký obsah vitaminů a látek s antioxidačním účinkem. Zkvašená jablečná šťáva se následně stočí do lahví s keramickou zátkou a servíruje v kvalitních skleničkách.
Jablka neodmyslitelně patří k podzimu, cider si však vychutnáte v každém ročním období. V letních měsících se zpravidla podává studený a přináší příjemné osvěžení. V průběhu zimy je příhodná teplá úprava, svařený cider s aromatickým kořením (skořicí, hřebíčkem či badyánem) krásně zahřeje a provoní celou domácnost. Recept na vánoční svařák od Romana Pauluse najdete v Kulinářské akademii Lidlu, stačí v něm vyměnit červené víno právě za jablečný cider.
Cider se hodí téměř ke každému jídlu – suchá verze je dokonalým partnerem k pokrmům z masa a ryb, sladká je vhodná zejména k dezertům. Kvašený nápoj z jablečného moštu najde uplatnění i při vaření, dodá jídlu specifickou ovocnou chuť a vůni, a také mírnou kyselost. Vyzkoušejte přidat cider do marinád na maso i grilovanou zeleninu, podlijte jím pečené vepřové, nahraďte jím víno v rizotu či omáčkách. Při pečení koláčů můžete jablka nejprve podusit ve sladkém cideru a tak je zvýraznit.
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…