Sezóna meruněk je tady, tak se na ni dobře vybavte a přečtěte si nejnovější článek o tom, jak s meruňkami můžete naložit, abyste si je užili co nejlépe. Sezóna meruněk – jednoho z nejzdravějších ovocí – právě začíná. Tento výborný antioxidant, zásobárna železa a vitaminu A prospívá nejen zdraví a dobré náladě, ale i kráse. Díky vitaminu B5 se doporučuje hlavně při péči o pleť a vlasy. Dopřávat si je můžete dosyta, jen s pitím počkejte až hodinu po konzumaci. Stejně jako ostatní peckoviny, i meruňky můžou při kontaktu s vodou kvasit a způsobit tak nepříjemné nadýmání.
Zralá meruňka by měla mít zdravou oranžovou až načervenalou barvu, hnědé skvrny jsou většinou způsobené jen otlačením, takže by neměly ničemu vadit. Na dotek by měly být plody pevné, jen lehce naměklé. Pokud jsou nezralé, můžete urychlit zrání tím, že je uložíte do sáčku s jablky. Pokud meruňky nevyužijete hned, v chladu by vydrží až týden, dlouhým skladováním ale ztrácejí na kvalitě.
TIP: Meruňku nejdřív poválejte v dlani, pecka uvnitř se tak uvolní a půjde lehce vyndat.
Meruňka má ráda sladké doplňky, v pohárech ji kombinujte s čokoládou nebo karamelem, v koláčích a crumblech bude chutnat s mandlemi nebo vanilkou. Vynikne i s mléčnými výrobky, s tvarohem nebo zakysanou smetanou, třeba v letní klasice – ovocných knedlících. Vyzkoušejte i jednoduchý fantastický litý koláč, který můžete ozdobit drobenkou se skořicí. Gurmáni se můžou pustit do luxusních koblih s meruňkami na víně.
Pokud byste si chtěli meruňky dopřát nejen v sezóně, připomeňte si, jak správně zavařovat a schovat si kus léta do kompotu nebo džemu. Výbornou zásobárnou energie na prázdninové sportovní výkony (nebo na zimu) budou i sušené meruňky, které si lehce připravíte doma. Ovoce nakrájejte na půlky a nechte několik hodin sušit v pootevřené troubě zapnuté na nejnižší stupeň. Aby nezhnědlo, krátce ho namočte do vody s citronem. Nechte okapat a sušte v troubě při nízké teplotě po dobu šest až deset hodin.
Meruňky využijete i ve slané kuchyni. Osvěží třeba slaný koláč s kozím sýrem a meruňkami nebo barevný zeleninový špíz. Ovoce se ale výborně hodí i k masu – ke kuřecímu nebo tučnější kachně a vepřové krkovici. V našem receptu na netradiční kuřecí prsa najdete návod, jak si připravit čatní z meruněk, cibule a pálivé papričky. A to se může při letním grilování hodit!
A jak letos zpracujete kila meruněk vy? Podělte se s námi v komentářích.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.