Pivo nejen ve sklenici
Škola vaření

Pivo nejen ve sklenici

Pivo aneb tekutý chléb našeho národa. Až tak si u nás zlatavého moku vážíme.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pivo aneb tekutý chléb našeho národa. Až tak si u nás zlatavého moku vážíme. Co se týče výroby i spotřeby hrajeme ve světě první ligu. Není nic lepšího než půllitr oroseného piva po hodince na kurtu nebo 30 kilometrech na kole, souhlasíte?

Pivo je dobré, kromě toho je ale i zdravé. Obsahuje velké množství vitamínů ze skupiny B, jehož nedostatek způsobuje ekzémy, padání vlasů a také celkovou únavu organismu a nervozitu. Pivo je prospěšné i pro ledviny, chmel totiž zabraňuje usazování vápníku v ledvinách, a tedy i tvorbě ledvinových kamenů. Výše uvedené však platí pro „rozumné množství“ piva.

Stejně dobře jako ve sklenici chutná pivo i na talíři. Nebojte se pivem ozvláštnit guláš, přilít ho do omáčky, pokrmy zjemní a dodá jim příjemnou lehce nahořklou chuť. Z piva můžete připravit i pomazánku, tu však urychleně spotřebujte, neboť může rychle zkysnout. 

Věděli jste, že z piva můžete připravit pivní polévku? Voní po slanině a navíc je hotová během chvilky.

Z piva můžete připravit i vynikající moučníky. Na přípravu sladkých moučníků používejte spíše sladší piva. Velmi oblíbené jsou moučníky z piva tmavého, které obsahuje více cukru. Pivo se přidává do těst místo mléka nebo částečně místo smetany, v kynutých těstech zase urychluje proces kynutí.

Nejčastěji se však pivo používá při přípravě vepřového nebo hovězího masa. Obecně platí, že čím déle se pivo vaří, tím výraznější je chuť celého pokrm. Při pečení pivem můžete maso podlévat nebo v něm maso dusit. Pokud jste se rozhodli pro první variantu vyzkoušejte kuře pečené na pivu a zelenině. Jedná se o snadný pokrm, který se navíc připravuje tzv. v jednom hrnci. Maso i zeleninu s houbami dáte do pekáčku, podlijete pivem a pečete. Žádná další práce, žádné další špinavé nádobí. Takový pokrm je mezi hospodyňkami velice oblíbený.

 

 

Ať už připravujete vepřové nebo hovězí na pivu, výsledek bude prostě delikátní. Oba tyto pokrmy potěší všechny milovníky gulášů. Kterému masu dáte přednost?

Když se řekne výpečky, automaticky nám naběhne varianta se zelím či špenátem. Vepřové výpečky však můžete podávat i se sladkými bramborami. Ani v tomto receptu nevynecháme pivo. Vyzkoušejte tuto skvělou kombinaci.

Hlavně v teplejších měsících pořádáme po večerech barbecue párty, na nichž se chceme před svými hosty „blýsknout“ výborným jídlem. S naší grilovanou krkovicí v pivě se vám to zaručeně povede. Lehce pikantní marináda zaručí, že maso zůstane krásně šťavnaté a navíc bude skvěle chutnat.

Smaženým pokrmům odolá málokdo, souhlasíte? Obalovat ale nemusíte jen ve strouhance, skvělé je i těstíčko. A to pivní je úplně nejlepší. Připravte si kapra v pivním těstíčku a jako přílohu zvolte úžasný celerový salát podle Romana Pauluse.

A kuriozitka na závěr. Leckdy využijete nejen pivo samotné, ale i plechovku. Na plechovce od piva totiž můžete upéct kuře, které tak získá příjemné pivní aroma. Vyzkoušejte pečené kuře se šťouchanými bramborami s čočkou a přesvědčte se sami.

Pivo ve sklenici není jediný způsob podávání, buďte trochu kreativní a vezměte si svůj oblíbený mok do kuchyně. Který pivní pokrm si připravíte? Nebo máte svůj oblíbený? Napište nám do komentářů pod článkem.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU