Obecně platí, že k rybám a bílým masům se hodí víno bílé, tmavá masa je vhodné připravovat s červeným vínem, které navíc chuťově ladí s bobkovým listem, jalovcem nebo rozmarýnem. I obecně platná dogmata však můžeme porušovat, a proto najdete v Kuchyni Lidlu recept na kapra s červeným vínem a bramborovými placičkami. Pokud si rádi pochutnáte na něčem netradičním, pusťte se do tohoto receptu.
Ať už připravujete jakékoli jídlo, víno by mělo většinou přijít do pokrmu jako jedna z prvních ingrediencí. A jak můžete při vaření víno využít?
Víno se hodí na dušení masa - maso vínem jednoduše podlijte a poté duste. Dušení je asi nejčastější úprava a v Kuchyni Lidlu se můžete inspirovat mnoha recepty. Pro milovníky červeného vína připravil Roman Paulus kuře na víně, zapečené kachní ragú s bramborovou kaší nebo dušeného králíka se švestkovou omáčkou. Pokud dáváte přednost vínu bílému, připravte si třeba kapra na víně s lehkým bramborovým salátem. A mysleli jsme i na ty z vás, kteří holdují vínu růžovému, určitě si pochutnáte na pečených krůtích prsou na růžovém víně.
Vaříte-li často v páře, zkuste ochutit várku vínem a dalšími surovinami, potraviny poté získají skvělé aroma. Vyzkoušejte na tento způsob například filátko pstruha.
Z vína připravíte třeba i vynikající omáčku ke kachně. Kachna si skvěle rozumí s citrusovými plody, například s pomeranči, proto by neměly chybět ani v omáčce, která se hodí ke slavnostnímu obědu k masu, nokům, knedlíkům či bramborovému pyré.
Z vína můžete připravit skvělé těstíčko. Obalíte v něm rybu, zeleninu nebo i ovoce. Nakonec ještě obalené produkty usmažíte a skvělá chuťovka je na světě.
Bez vína byste nepřipravili ani tradiční italské risotto. Originální risotto alla milanese se připravuje s bílým vínem, ale například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
A sladká tečka na závěr, i dezert můžete připravit s vínem. Stejně tak jako v případě slaných jídel, i sladkým jídlům a dezertům dodá víno speciální šmak. Ochutnejte italský dezert zabaglione, což je sladká vaječná pěna, která se bez vína neobejde. Z palačinek, budete-li je podávat s omáčkou z červeného vína, se rázem stane luxusní moučník.
Víno můžete přidat i do těsta, v Lidl Cukrárně najdete recept na karamelový koláč s vínem, kde kromě vína najdete také sladké banány a lahodný krém. Možná je to trochu netradiční spojení surovin, ale věříme, že vám zachutná. A věděli jste, že i nám známé buchtičky se šodó se podle původních receptů připravovaly s vinným krémem?
To je jen pár tipů, jak víno při vaření využít. Necháváte si víno jen na popíjení, nebo s vínem vaříte? Pochlubte se i vy vašimi nejoblíbenějšími „vinnými“ recepty v komentářích. Na vaše tipy se budeme těšit.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.