Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 20 min.

Kuře na víně

Vyzkoušejte skvělý recept Romana Pauluse na kuře na víně. Najdete ho na našich stránkách Kuchyně Lidlu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × kuřecí zadní čtvrtky Čerstvá porce
  • 700 ml červeného vína Bordeaux
  • divoké koření (3 bobkové listy Mikado, 5 kuliček černého pepře Mikado, 5 kuliček nového koření Mikado)
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • rostlinný olej Promienna
  • 300 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 2 × cibule
  • 1 × lžička rajčatového protlaku Mikado
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 × lžíce francouzského másla na zahuštění (máslo + hladká mouka 1:1)
  • 100 g kostiček slaniny Dulano
  • 100 g žampionů
  • 2 × lahůdkové cibulky
  • hrnec s pokličkou
  • papírové utěrky
  • plátýnko s provázkem na koření
  • sítko

POSTUP

Kuřecí čtvrtky na víně

Kuřecí čtvrtky očistíme a stehna rozkrojíme na 2 kusy. Část stehenní kosti pod kloubem dokola nakrojíme, aby se maso lépe oddělilo. Naporcované kousky naložíme do červeného vína s divokým kořením a necháme marinovat přes noc. Marinované maso osušíme na papírové utěrce a víno přecedíme přes sítko do hrnce. Osušené maso osolíme, opepříme a restujeme v hrnci na rozpáleném oleji z obou stran. Když se maso zbarví, vyjmeme z hrnce a do výpeku vložíme očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po chvíli přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a pomalu restujeme dozlatova, nakonec vmícháme lžičku protlaku. Směs důkladně promícháme, přelijeme červeným vínem a necháme povařit. Přidáme lehce rozdrcené divoké koření zabalené v plátýnku, osolíme a po chvíli vaření podlijeme vývarem. Přivedeme k varu, orestované kousky kuřete vložíme zpět do základu, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plamenu doměkka (asi 30 minut). Po změknutí vyndáme kousky kuřete ze základu, do kterého přidáme francouzské máslo a dobře zamícháme. Naříznuté klouby očistíme od chrupavek, které vložíme zpět do omáčky. Omáčku necháme chvíli povařit a poté přecedíme přes sítko. Do scezené omáčky vložíme zpět kousky kuřete a dál vaříme, aby se s omáčkou spojily.

Na dokončení

V pánvi orestujeme na troše oleje kostičky slaniny dokřupava, přidáme na kousky nakrájené omyté žampiony a nakonec lahůdkovou cibulku nasekanou na kolečka.

Servírování

Kuřecí čtvrtky servírujeme v hlubokém talíři přelité omáčkou a posypané opečenou slaninou s žampiony a lahůdkovou cibulkou. Jako příloha se k pokrmu perfektně hodí například bramborové šišky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.