Obzvlášť v létě může být pivo skvělou součástí osvěžujících drinků. Navzdory tomu, co mohou zarytí pivaři tvrdit!
Obzvlášť v létě může být pivo skvělou součástí osvěžujících drinků. Navzdory tomu, co mohou zarytí pivaři tvrdit!
Díky kombinaci s nealkem jsou pivní nápoje lehčí než samotné pivo a nebudou se vám po nich proto v horkém dni zavírat oči tak rychle jako po klasickém pivu. Z nealkoholického piva si samozřejmě můžete připravit i čistě nealko variantu. Chutnají také lidem, na které je pivo moc hořké. Navíc si můžete vyhrát s příchutěmi a vyladit si tak drink podle sebe.
Nejznámějším pivním nápojem je určitě bavorský radler, v Anglii se mu říká shandy, ve Francii panaché. Připravuje se smícháním piva a citrusové šťávy nebo limonády v poměru 50 na 50.
TIP: Není nic snazšího než si ho připravit přímo doma – stačí smíchat světlý ležák s perlivou vodou, vymačkat půl citronu (pozor na dužinu, ta se do nápoje moc nehodí) a přidat třtinový cukr. Nejdřív nalijte minerálku nebo limonádu a pak pomalu po stěně přilijte pivo.
Perlivou vodu můžete také lehce naředit pomerančovým nebo grepovým džusem. Vyhrát si můžete i s dalšími chutěmi – s pivem se snoubí třeba bezinková šťáva nebo zázvor.
Němci jsou v míchání piva opravdoví přeborníci, nestydí se ho servírovat ani třeba s kolovými nápoji (koktejl diesel) nebo citronovou limonádou. Pivo míchají rádi i s pomerančovou limonádou (takzvaný alster) nebo tmavé s malinovou – takovému mixu se říká ententeich neboli kachní rybník.
Ve Francii si zase můžete objednat monaco – pivo s limonádou a grenadinovým sirupem, které je oblíbeným sladidlem i dalších koktejlů. Milovníci výraznějších chutí nedají dopustit na mexický koktejl michelada – díky kombinaci piva, limetkové šťávy, chilli, koření a rajčatové šťávy nejen zajímavě chutná, ale také dobře vypadá, protože se nejčastěji servíruje ve sklenici ozdobené solnou krustou.
Pokud toužíte po opravdové originalitě, zkuste irský black velvet – mix silného tmavého piva a šampaňského vás příjemně překvapí. Za dostupnější variantu se považuje tmavé pivo smíchané se ciderem.
A pro odvážlivce je tu koktejl Moscow Mule známý svou ďábelskou kombinací zázvorového piva a vodky. V každém případě rozhodně doporučujeme tyto nápoje nemíchat a vždy konzumovat s mírou!
Pivní koktejly se budou hodit spíš na piknik nebo k posezení s lehčími chody – jednohubkami, saláty nebo tapas. Ovocná piva tak můžete nachystat třeba na zahradní slavnost, kde krásně vyniknou ve džbánku, pokud ho navíc ozdobíte kolečkem citronu nebo jedlými květy. Pokud se chystáte vařit větší chody, zvažte, jestli je nedoprovodit spíš samotným pivem, párování si můžete připomenout v našem článku o pivech. A pokud chcete s pivem přímo vařit, návod najdete zde.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.