Jedlé květy: ozdobte jídlo kouskem přírody
Doba čtení 6 minut

Jedlé květy: ozdobte jídlo kouskem přírody

Ne nadarmo se říká, že jíme i očima a že příroda je nejmocnější čarodějka. Jedlými květy nádherně, chutně i voňavě ozdobíte dezerty, saláty, ale třeba i chlebíčky nebo koktejly. Nevěříte?

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nechte talíř rozkvést

Květy rostlin představují úchvatnou přírodní okrasu, a to nejen okenních parapetů a zahrádek. Bohatě je totiž můžete využít i v kuchyni. Dekorace čerstvými nebo sušenými okvětními lístky povznese každé jídlo na vyšší estetickou úroveň, dodá mu nádech výjimečnosti. Právě proto jsou u nás používány především ve špičkových cukrárnách a restauracích známých šéfkuchařů. Nejedná se přitom o nový nápad, kvítka hýřící barvami se používala při přípravě jídla již ve starověku. V posledních letech obliba jedlých květů prudce narostla v souvislosti se sílícím akcentem na návrat k přírodě. Tak se nebojte tento současný gastronomický trend vyzkoušet i doma!

Obdobnou funkci jako jedlé květy mají i lístky čerstvé máty. V Kulinářské akademii Lidlu najdete mnoho receptů, ve kterých se máta používá jako chutná ozdoba. Vyzkoušejte ji třeba na francouzském toastu nebo tvarohové pěně.

Základním principem je nedávat na talíř nic, co není jedlé. Poživatelných květů je poměrně velké množství a hravě tak obsáhnou celou barevnou škálu. Vizuální aspekt však není tím jediným, květy dodají pokrmu také příjemnou vůni a lehce ho chuťově doplní. Opomenout nemůžeme ani jejich složení obvykle plné látek prospěšných zdraví.

Pravidla práce s květy

Obdobně jako u sbírání hub platí i zde hlavní zásada netrhat nic, co dobře neznáte. Na sběr vyrazte ideálně ráno nebo dopoledne. Vyvarujte se květinám z okolí silnic, prašných cest či turisticky frekventovaných míst. Pro využití v gastronomii jsou ideální mladé, ale zároveň již plně rozvinuté květy. Odkvétající rostliny bývají zbytečně nahořklé a nemusely by vydržet přepravu na kuchyňský stůl. Vybraný květ (bez stonku) odstřihněte ostrými zahradními nůžkami a oparně ho zabalte do vlhkého ubrousku. Doma jej očistěte od nečistot a případného hmyzu a uložte do lednice, kde vydrží několik dní. 

Čerstvé květy můžete zamrazit do kostek ledu, což se výborně hodí při míchání letních nápojů. Na dno tvořítka nalijte několik milimetrů vody a nechte ji zmrznout. Poté na spodní ledovou vrstvu položte květ, zalijte ho zbytkem vody a vraťte do mrazáku. 

V případě kupovaných rostlin vybírejte pouze květy, které nikdy nebyly chemicky ošetřeny. Vždy si ověřte, že byly vypěstovány bez aplikace pesticidů či herbicidů. Pozor, přestože rostliny z květinářství vypadají krásně, jsou ke konzumaci zcela nevhodné, protože jsou zpravidla ošetřené lesky ve spreji a při pěstování na okrasu bývají hojně uměle hnojeny. Některé druhy květin si můžete vypěstovat i sami v terakotových květináčích či samozavlažovacích truhlících. Platí zde stejné pravidlo – nestříkat.

Ke konzumaci jsou určeny pouze okvětní lístky, naopak pestíky a tyčinky odstraňte. Tím květy zbavíte pylu, který by pokrm mohl barevně znehodnotit a negativně ovlivnit jeho chuť.


Moderní zdobení dortů 

S dekorací z barevných květů se dnes asi nejčastěji setkáte na dortech. Jedlé květy ale skvěle ozdobí i další zákusky a moučníky – například pavlovu s lesním ovocem nebo velikonočního beránka. Hodí se také do domácích sušenek, zmrzlin nebo míchaných nápojů.

Některé květy jsou chuťově poměrně nevýrazné, u jiných je ale nezbytné s jejich osobitým aroma počítat a recept vhodně uzpůsobit. Ve sladké kuchyni jsou osvědčené violky a macešky. Jejich typická fialová barva rozzáří světlé krémy. Zajímavého efektu dosáhnete také kandováním – když květy namočíte v rozšlehaném bílku a obalíte je jemným krystalovým cukrem, budou vypadat jako pokryté jinovatkou.

Růže představují působivou a snadnou dekoraci vhodnou na většinu dortů. U jejich okvětních lístků můžete vybírat od jemně žluté až po sytě rudou barvu, vždy se sympatickou chutí. Sladkými a aromatickými kvítky s charakteristickou barvou se pyšní také levandule. O parádu se na dezertech postará rovněž sedmikráska chudobka, měsíček lékařský, hvozdík zahradní (neboli karafiát) nebo chrpa polní. 

Z přebytku levandule na záhonku si připravte levandulový sirup, oceníte ho při pečení dezertů nebo přípravě osvěžující limonády.

Na chlebíčky i do salátu

Květy mají široké uplatnění i ve slané kuchyni. Jsou oku lahodící ozdobou chlebíčků a jednohubek, pomazánek i polévek, další chuťový rozměr dodají zeleninovým salátům nebo bylinkovému máslu. Do slaných pokrmů doporučujeme lichořeřišnici, která má štiplavý nádech podobný ředkvičkám, či chryzantému, která také dodá lehkou pikantnost. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.