Ozdobte si svého beránka
Doba čtení 2 minut

Ozdobte si svého beránka

Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního beránka posypaného moučkovým cukrem můžete letos vyzkoušet i zábavnější dekorace. Uvidíte, že je to hračka!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Čokoládový beránek

Základní recept na velikonočního beránka si můžete připomenout v našem video receptu. Roman Paulus vám také poradí, jak na čokoládovou polevu, nezapomeňte vybrat kvalitní čokoládu s minimálním obsahem kakaa 75 % a ztužený rostlinný tuk, které rozpustíte ve vodní lázni, dokud se nevytvoří hladká hmota. Správnou teplotu poznáte tak, že poleva nebude ani studit, ani pálit.

Polevou pomalu pokryjte celého vychladlého beránka. Dokud je tekutá, můžete do ní vlepit plátky kokosu nebo mandlí. Potom nechte ztuhnout v lednici. V hrátkách můžete pokračovat i dál. Jakmile je čokoládová poleva pevná a nešpiní, můžete beránkovi uvázat barevnou mašličku kolem krku nebo ho ozdobit bílkovou polevou jako perníčky – vyhrát si můžete s obličejem nebo mu pokreslit tělo spirálkami, stejně jako na fotografii v článku. Oči jdou vyrobit z lentilek nebo kandovaného ovoce.

  

TIP: Zbylou čokoládovou polevu nevyhazujte! Skladujte v lednici a před dalším použitím ji ve vodní lázni opět rozehřejte.

Beránek na bílo

Pokud dáváte přednost bílé variantě, můžete vyzkoušet polevu z bílé čokolády, citronovou polevu z rozšlehaného moučkového cukru a citronové šťávy nebo žloutkovou polevu, kterou připravíte smícháním žloutků s cukrem a vanilkou. Na bílé polevě krásně vyniknou třeba barevné jedlé květy, želé nebo oči z čokolády nebo rozinek.

Troufnete si na sněhového?

O trochu složitější bude beránek pokrytý sněhem. Pokud si ale sníh na zapékání dezertů osvojíte, využijete ho později i na citronový koláč, tartaletky nebo pečenou zmrzlinu. Na jednoho beránka budete potřebovat bílky ze tří až čtyř vajec, vodu a cukr krystal. A samozřejmě cukrářský sáček, kterým pak nanesete hotovou směs přímo na dezert. Fantazii se meze nekladou, vyhrajte si s vlnkami na těle, vytvořte mu rohy nebo kudrliny na hlavě. Sníh také můžete nechat krátce zapéct v troubě předehřáté na 200 °C (vyndejte hned, jak začne dezert hnědnout). Místo trouby můžete experimentovat i s flambovací pistolí.

 

Beránek je hotový, a tak nezbývá než mu na stole připravit další jarní dekorace, určitě se mu bude líbit třeba mezi tulipány nebo malovanými kraslicemi!

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.