Bylinky v kuchyni – jak je využít?
Doba čtení 5 minut

Bylinky v kuchyni – jak je využít?

Kuchyně plná bylinek je místo, které přímo samo vybízí k vaření. Není se čemu divit – čerstvé bylinky lahodí oku, jsou plné chuti, nádherně voní a pokud je dobře využijete, připravované jídlo získá úplně nový rozměr. Schopnost dobře využít bylinky a koření je vlastnost, která charakterizuje dobrého kuchaře. Které bylinky se v naší kuchyně objevují nejčastěji a které se používají v exotických končinách? Pojďme se na to podívat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Bylinky ve světových kuchyních

Každý, kdo během vaření používá bylinky, se může cítit jako velký cestovatel po chutích a vůních celého světa – italská kuchyně miluje bazalku a oregano, koriandr je vstupenkou do orientální a asijské kuchyně (např. thajské, čínské nebo indické), rozmarýn a tymián vás společně pozvou na francouzskou hostinu a bez zelené petrželky a libečku, který měl podle dávných legend čarovnou moc, si neumíme představit spoustu našich tradičních pokrmů.

Proč používat bylinky?

Bylinky mají v kuchyni velmi široké použití: jsou součástí různých marinád, oživí chuť i vzhled salátů a zvýrazní polévky. Dochutíte jimi omáčkysalsy nebo zeleninové dipy. Lze je úspěšně využít i k přípravě domácího tvarohu nebo bylinkového másla. Několik lístků čerstvé bazalky určitě pozvedne talíř s klasickým italským pokrmem spaghetti bolognese a jemné maso mořských plodů (např. krevet) získá výraznější chuť, pokud je před tepelným zpracováním ponoříte do bylinkové marinády.

Čerstvé bylinky se však, pro někoho možná překvapivě, hodí i do sladké kuchyně. Najdete je v různých receptech na koláče, dezerty a koktejly – jedná se hlavně o mátu, která dodá sladkým pokrmům svěžest, uplatnění zde najde rovněž šalvěj nebo meduňka, které dezerty doplní jak chuťově, tak i aromaticky.

Vlastnosti bylinek

Bylinky v kuchyni zajistí nejen lepší chuť a výraznější aroma, ale mají i spoustu dalších pozitivních vlastností. Kopr, kmín a majoránka kladně ovlivňují funkci zažívacího ústrojí, měly by se tedy přidávat do hůře stravitelných a tučnějších pokrmů (např. zadělávané zelí, smažené nebo pečené vepřové maso či pokrmy s luštěninami). Důležité je, abyste čerstvé bylinky přidali do jídla ke konci vaření, neboť mohou vlivem tepelného zpracování zhořknout a ztrácí své léčivé vlastnosti.

Díky bylinkám můžete přirozeným způsobem konzervovat maso, ryby nebo zeleninu (pomohou vám v tom zeleninové marinády) nebo prodloužit čerstvost tuků (např. domácí bylinkový olivový olej) či pečiva. A pokud máte své oblíbené bylinky, které rádi přidáváte do polévek, omáček nebo salátů, uchovejte si je ve formě bylinkových kostek. Je to skvělý způsob, jak využít zbylé bylinky, které zůstávají v květináčích a nezadržitelně vadnou.

Bylinky od A do Z – miniprůvodce

Aby bylo vaření s bylinkami snazší a každý recept byl dobrodružstvím plným kulinářských objevů, připravili jsme pro vás krátkého průvodce světem bylinek.

Listová petržel – má dostatečné množství vitaminů A a C, dezinfekční účinky a napomáhá trávení. Její neopakovatelná chuť a vůně se hodí do mletého masa, jemného rizota, brambor, mořských plodů nebo různých salátů, pro takový tabouleh, který je populární v arabské kuchyni, je listová petržel stěžejní surovinou.

Koriandr – má výraznou chuť a silné, nezaměnitelné aroma, které jedni milují a druzí zavrhují. Je označována za královnu asijské a orientální kuchyně – hodí se do kari, thajských polévek s kokosovým mlékem, sals nebo mexického guacamole. Navíc působí protizánětlivě.

Bazalka – přinese do vaší kuchyně závan Středomoří, hlavně Itálie. Skvěle doplňuje těstovinové pokrmy, krémové polévky, pizzu a italské saláty, např. caprese. Využijete ji rovněž k přípravě chutného pesta nebo zeleného smoothie.

Máta – hodí se jak do slaných, tak i sladkých jídel. V létě ji přidejte do limonád, smoothie nebo sorbetů. Díky tomu vše bude osvěžující. Hodí se k dochucování rajčat, lilku, cukety, dušeného nebo pečeného masa, ovocných salátů a dresinků. Skvěle si rozumí s hráškem, nebojte se této kombinace a připravte si neomšelé hráškové pyré.

Rozmarýn – ideálně doplňuje pečenou zvěřinu, ale také se hodí do vegetariánských pokrmů, neboť zvýrazňuje chuť čočky, cizrny, brambor a rajčat. Chuť rozmarýnu je lehce nahořklá a velmi intenzivní, proto ho používejte s mírou, jinak bude v celém pokrmu dominovat.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU