Každý, kdo během vaření používá bylinky, se může cítit jako velký cestovatel po chutích a vůních celého světa – italská kuchyně miluje bazalku a oregano, koriandr je vstupenkou do orientální a asijské kuchyně (např. thajské, čínské nebo indické), rozmarýn a tymián vás společně pozvou na francouzskou hostinu a bez zelené petrželky a libečku, který měl podle dávných legend čarovnou moc, si neumíme představit spoustu našich tradičních pokrmů.
Bylinky mají v kuchyni velmi široké použití: jsou součástí různých marinád, oživí chuť i vzhled salátů a zvýrazní polévky. Dochutíte jimi omáčky, salsy nebo zeleninové dipy. Lze je úspěšně využít i k přípravě domácího tvarohu nebo bylinkového másla. Několik lístků čerstvé bazalky určitě pozvedne talíř s klasickým italským pokrmem spaghetti bolognese a jemné maso mořských plodů (např. krevet) získá výraznější chuť, pokud je před tepelným zpracováním ponoříte do bylinkové marinády.
Čerstvé bylinky se však, pro někoho možná překvapivě, hodí i do sladké kuchyně. Najdete je v různých receptech na koláče, dezerty a koktejly – jedná se hlavně o mátu, která dodá sladkým pokrmům svěžest, uplatnění zde najde rovněž šalvěj nebo meduňka, které dezerty doplní jak chuťově, tak i aromaticky.
Bylinky v kuchyni zajistí nejen lepší chuť a výraznější aroma, ale mají i spoustu dalších pozitivních vlastností. Kopr, kmín a majoránka kladně ovlivňují funkci zažívacího ústrojí, měly by se tedy přidávat do hůře stravitelných a tučnějších pokrmů (např. zadělávané zelí, smažené nebo pečené vepřové maso či pokrmy s luštěninami). Důležité je, abyste čerstvé bylinky přidali do jídla ke konci vaření, neboť mohou vlivem tepelného zpracování zhořknout a ztrácí své léčivé vlastnosti.
Díky bylinkám můžete přirozeným způsobem konzervovat maso, ryby nebo zeleninu (pomohou vám v tom zeleninové marinády) nebo prodloužit čerstvost tuků (např. domácí bylinkový olivový olej) či pečiva. A pokud máte své oblíbené bylinky, které rádi přidáváte do polévek, omáček nebo salátů, uchovejte si je ve formě bylinkových kostek. Je to skvělý způsob, jak využít zbylé bylinky, které zůstávají v květináčích a nezadržitelně vadnou.
Aby bylo vaření s bylinkami snazší a každý recept byl dobrodružstvím plným kulinářských objevů, připravili jsme pro vás krátkého průvodce světem bylinek.
Listová petržel – má dostatečné množství vitaminů A a C, dezinfekční účinky a napomáhá trávení. Její neopakovatelná chuť a vůně se hodí do mletého masa, jemného rizota, brambor, mořských plodů nebo různých salátů, pro takový tabouleh, který je populární v arabské kuchyni, je listová petržel stěžejní surovinou.
Koriandr – má výraznou chuť a silné, nezaměnitelné aroma, které jedni milují a druzí zavrhují. Je označována za královnu asijské a orientální kuchyně – hodí se do kari, thajských polévek s kokosovým mlékem, sals nebo mexického guacamole. Navíc působí protizánětlivě.
Bazalka – přinese do vaší kuchyně závan Středomoří, hlavně Itálie. Skvěle doplňuje těstovinové pokrmy, krémové polévky, pizzu a italské saláty, např. caprese. Využijete ji rovněž k přípravě chutného pesta nebo zeleného smoothie.
Máta – hodí se jak do slaných, tak i sladkých jídel. V létě ji přidejte do limonád, smoothie nebo sorbetů. Díky tomu vše bude osvěžující. Hodí se k dochucování rajčat, lilku, cukety, dušeného nebo pečeného masa, ovocných salátů a dresinků. Skvěle si rozumí s hráškem, nebojte se této kombinace a připravte si neomšelé hráškové pyré.
Rozmarýn – ideálně doplňuje pečenou zvěřinu, ale také se hodí do vegetariánských pokrmů, neboť zvýrazňuje chuť čočky, cizrny, brambor a rajčat. Chuť rozmarýnu je lehce nahořklá a velmi intenzivní, proto ho používejte s mírou, jinak bude v celém pokrmu dominovat.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…