Petržel – nedoceněný zázrak přírody

Petržel – nedoceněný zázrak přírody

Už Řekové v době antiky ji uctívali a vyráběli z ní věnec pro vítěze sportovních her. Císař Karel Veliký ji považoval za symbol radosti a slávy. Už od pradávna se používala nejen v kuchyni, ale i lékařství. Řeč je o petrželi, která je sice v naší kuchyni jako doma, ale rozhodně ji nedokážeme docenit tak, jak by si zasloužila.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ačkoli se to obecně moc neví, petržel bývá zařazována mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny, které mají velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Pojďme si shrnout ty nejdůležitější:

  • Má silně detoxikační účinky a čistí krev.
  • Listová petržel obsahuje velké množství vitaminu C, údajně až 3x více než v pomeranči.
  • Působí močopudně, což je prospěšné na činnost ledvin a snižuje krevní tlak.
  • Podporuje zažívání a je i prevencí proti rakovině žaludku.
  • Posiluje zrak a působí preventivně proti očním nemocem.

Na petrželku si vzpomeňte také ve chvíli, kdy zkonzumujete něco s česnekem. Žvýkáním listové petržele se totiž zbavíte nepříjemného zápachu z úst.

Petržel rozlišujeme kořenovou a listovou, liší se tím, na co se zaměřuje při šlechtění. Kořenová má výraznou chuť kořene, naopak u listové je kořen téměř potlačen.

Kořenová petržel

Použití kořenové petržele v naší kuchyni je naprosto unikátní. Nikde ve světě se neusídlila tak, jako u nás, v ostatních světových kuchyních preferují spíše tu listovou.

Kořen petržele skladujte v lednici v pootevřeném sáčku, aby nevysychala a zároveň aby se nepotila. Před použitím je potřeba petržel oškrábat, mladší kousky stačí jen vydrbat kartáčkem.

Petržel si můžete lehce splést s pastinákem, který je ve světových kuchyních běžnější. Petržel poznáte tak, že po odkrojení natě najdete na kořenu fialový lem a také podle nezaměnitelné vůně.

Jak kořenovou petržel používat? Každého jistě napadne jako základ vývaru nebo omáček, tradiční omáčka na smetaně a zelenině by se bez petržele neobešla.

Věděli jste však, že z kořenové petržele můžete připravit několik různých příloh? Například petrželové pyré, které se hodí všude tam, kde běžně podáváte bramborovou kaši. Když se řekne chipsy, každý si představí bramborové lupínky. Skvělé chipsy můžete však připravit i z petržele. Jak na to, vám prozradí Roman Paulus ve svém videu.

Největší dobrotou je ale pečená petržel. Petržel stačí jen nakrájet na špalíčky, osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a upéct. Protože je sladká, díky pečení při vyšší teplotě povrch lehce zkaramelizuje, čímž se petržel stane naprosto neodolatelná. Připravte si ji i s mrkví a červenou řepou a podávejte buď jako přílohu k masu nebo se sýrem jako samostatný pokrm. Jednoduché, chutné a hlavně zdravé!

Listová petržel

Listová varianta je ve světě běžnější, zároveň je to prý nejpoužívanější ozdoba pokrmů na světě. Na ozdobu se hodí petržel kudrnka, která není chuťově tak výrazná, její předností je spíše vzhled. Oproti tomu hladkolistá petržel má výrazné aroma, ale jemnější chuť než například kořenová. I tu ale můžete použít na ozdobu, ošklivá rozhodně není.

Jak už jsme zmínili, listová petržel obsahuje hodně vitamínu C, který se ovšem ničí varem, proto ji přidávejte až těsně před dokončením, aby se aspoň nějaký vitamin zachoval.

Možnosti použití listové petržele jsou velmi široké, hodí se do polévek, omáček, salátů, těstovin, nasekanou použijte k posypání brambor, ve směsi s jinými bylinkami bude skvělá k pokrmům z mletého masa nebo do marinád. Listovou petržel můžete i usmažit, podávejte ji třeba ke smaženému řízku, uvidíte, že tento pokrm získá úplně nový rozměr.

V arabské kuchyni, hlavně tedy v salátu tabouleh se listová petržel používá podobně jako u nás saláty listové. Kromě petržele do salátu přidejte bulgur a čerstvou zeleninu, přelijte dresinkem a podávejte třeba s lososem.

Listová petržel je velmi aromatická bylinka a v kombinaci s dalšími vytvoří nezaměnitelné aroma.

Při příštím setkání petržel nezatracujte, dejte jí trochu prostoru a nechte vyniknout její delikatesní chuť.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU