Roman Paulus
Doba přípravy3 hod. 15 min.

Králík na smetaně s hrnečkovým knedlíkem

Klasika české kuchyně, která nikdy neomrzí. Uvařte si králíka na smetaně s hrnečkovým knedlíkem podle receptu Romana Pauluse. Recept najdete na stránkách kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Králík

  • 1 králík Čerstvá porce
  • 100 g anglické slaniny Baroni
  • sůl
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • rostlinný olej Promienna
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 50 g cibule
  • 1 červené jablko
  • 500 ml králičího nebo drůbežího vývaru
  • 100 g másla
  • 10 kuliček černého pepře Mikado
  • 10 kuliček nového koření Mikado
  • 3 bobkové listy Mikado
  • 1 lžíce plnotučné hořčice Pagusa
  • 2 lžičky cukru krystal
  • pár kapek octu Pagusa
  • 1 citron
  • 20 g hladké mouky Castello
  • 250 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)

Hrnečkový knedlík

  • 4 housky
  • 2 hrnky hrubé mouky Castello (+ na vysypání hrnečků)
  • 2 hrnky plnotučného mléka Pilos
  • 2 vejce "M"
  • 50 g žampionů
  • 50 g delikatesní šunky Dulano
  • hrst čerstvé listové petržele
  • 50 g sádla

POSTUP

Králík na smetaně

Polovinu slaniny nakrájíme na špalíčky a dáme je zamrazit. Králíka naporcujeme, prošpikujeme mraženými špalíčky slaniny, osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran v kastrolu na rozpáleném oleji.

Omáčka

Zbylou polovinu slaniny, očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli nakrájíme na menší kostky, omyté jablko i se slupkou na větší kousky. Na výpeku z králíka orestujeme nejdříve slaninu, po chvíli přidáme kořenovou zeleninu a necháme asi 5 minut restovat. Aby se zelenina nepřipálila, můžeme průběžně podlévat trochou vývaru. Přidáme asi 50 g másla, cibuli, jablko a krátce restujeme. Do plátýnka zavážeme celý černý pepř, nové koření, bobkový list a lehce pomačkáme, aby se lépe uvolnilo aroma. K orestované zelenině přimícháme hořčici. Posypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat a pokapeme octem. Necháme dobře provařit. Nastrouháme citronovou kůru (pouze žlutou část), kterou odložíme stranou. Citron zbavíme bílé částí kůry tak, aby nám zbyla pouze dužina. Tu nakrájíme na větší kousky a přidáme do omáčky. Po vyvaření octa podlijeme vývarem, krátce provaříme a do hrnce vložíme králíka spolu s kořením v plátýnku. Hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. V troubě dusíme doměkka asi 45 minut a podle potřeby podléváme vývarem.

Z omáčky vyndáme maso a plátýnko s kořením. Omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Necháme provařit aspoň 15 minut a poté rozmixujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme vývarem a zjemníme smetanou. Dochutíme cukrem, kůrou z citronu a osolíme. Králíka vložíme zpět do omáčky a necháme krátce prohřát.

Hrnečkový knedlík

Housky nakrájíme na kostky, osmažíme na asi 50 g másla, lehce osolíme a vložíme do mísy. Z hrubé mouky, mléka a žloutků vypracujeme hladké těsto. Z bílků ušleháme sníh. Na kostičky nakrájené žampiony orestujeme na pánvi s trochou oleje. Šunku nakrájíme rovněž na malé kostičky a přidáme se žampiony a nasekanou petrželkou k osmažené housce. Přilijeme těsto, lehce osolíme a promícháme.

Nakonec opatrně vmícháme našlehané bílky. Hrnečky vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou a po okraj naplníme připravenou knedlíkovou směsí. S hrnečky poklepeme o pracovní plochu, aby si těsto sedlo. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme ve vodní lázni pod pokličkou asi 25 až 35 minut. Knedlíky necháme lehce vychladnout, aby se lépe krájely.

Servírování

Králíka podáváme na talíři přelitého omáčkou spolu s nakrájeným domácím knedlíkem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU