Brunch – ještě snídaně nebo už oběd?
Doba čtení 4 minut

Brunch – ještě snídaně nebo už oběd?

Představte si situaci: v neděli se probudíte, volný den před vámi, čím začnete? Odpověď zní snídaní! Někdy se však stane, že je na snídani trochu pozdě, pak si ji můžete vynahradit brunchem.

Než začneme rozebírat, co si můžeme nebo musíme dát dobrého, slušelo by se vysvětlit, co to vlastně brunch je. Brunch je anglické označení jídla podávaného pozdě ráno nebo brzy dopoledne. Je to tedy něco mezi snídaní a obědem, však také slovo brunch vzniklo spojením breakfast a lunch. Pro nedělní volný den přímo ideální, nemyslíte? Máte rádi brunch? A připravujete ho sami doma, nebo raději vyrazíte do nějaké dobré restaurace? Napište nám do komentářů pod článkem.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

První zmínky o brunchi pochází z Anglie z konce 19. století. Většina lidí chodila v této době vždycky v neděli do kostela a snídani vynechávali. Není divu, že se pak seběhly v místních restauracích a hospůdkách. Ačkoli bylo na oběd ještě brzy, nějaké pohoštění bylo vždycky přichystáno. A tak se zavedla nová tradice, která se ve 30. letech masivně rozšířila hlavně v USA.

V dnešní době je brunch absolutním hitem a jeho popularita zachvátila celou republiku. Brunch nabízí každá lepší restaurace a nejen ta. Zajít si na něj můžete hlavně o víkendu, neobvyklé však není zažít třeba pracovní brunch i v průběhu týdne.

Plánujete na neděli domácí brunch?

Pak jste u nás správně, poradíme vám, co všechno budete potřebovat! Máte-li zahradu nebo terasu a očekáváte-li hezké počasí, může se brunch konat pod otevřeným nebem.

Jako první si připravte enormní množství talířků, hrnečků, skleniček, příborů a ubrousků.

A teď k tomu nejdůležitějšímu – jídlu. Připravte pestrou nabídku různých pokrmů, abyste uspokojily chuťové pohárky všech strávníků. Předně by neměly chybět typicky snídaňové pochoutky - čerstvé pečivo, smažená či vařená vejce, slanina, džemy, jogurty, müsli a cornflakes. Vejce zkuste trochu ozvláštnit a připravit je na španělský způsob.

Pečivo obstarejte v dostatečném množství a ve více druzích - tmavé, světlé, chléb, rohlíky, houstičky apod. Pečivo naservírujte do košíčků a přikryjte látkovým ubrouskem, to bude vypadat pěkně.

 

 

Nabídku pokrmů rozdělte na dvě části – teplou a studenou. Ve studeném bufetu by neměly chybět nejrůznější druhy salámů, sýrů, klobásky, paštiky a teriny nebo pomazánky. Velmi oblíbená je kombinace mozzarelly a rajčat, kterou můžete podávat třeba na bruschettě. Naprosto perfektní budou také quiche, slané záviny a koláče, které můžete podávat jak teplé, tak studené.

Do teplého bufetu se hodí řízečky, párečky či masové taštičky. Nebojte se sáhnout ani po jednoduchých obědových jídlech, jako jsou lehké těstoviny, tortilly nebo steaky a pečená masa. Neměl by scházet ani rozmanitý výběr příloh, doporučujeme třeba skvělé gratinované brambory podle Romana Pauluse.

Sladká tečka na závěr, aneb moučníky rozhodně nevynechejte. Neopomeňte „snídaňové moučníky“ vafle, lívance a palačinky. Všem strávníkům určitě zachutná i pečené domácí müsli, sušenky, které se hodí k čaji, nebo ovoce zapečené pod drobenkou. Na žádném britském brunchi nesmí rozhodně chybět mrkvový koláč, nemusí chybět ani na tom vašem.

Určitě neopomeňte pestrou nabídku ovoce a zeleniny, ať už samostatné druhy nebo v podobě salátů. Nejlépe obojí. V přípravě salátů se můžete vyřádit a nakombinovat zeleninu s ovocem, třeba hroznové víno je úžasné, se sýry, například salát z červené řepy s cottage je navíc super zdravý.

Zohledněte také období, kdy se brunch koná, v létě půjde na dračku zmrzlina, v zimě potěšíte hosty horkým punčem. Zvlášť jestli se brunch koná na terase.

Jako poslední bod programu jsou nápoje. K dispozici by měly být samozřejmě nealkoholické nápoje, džusy, voda s citronem, nesmí chybět ani teplé nápoje káva a čaj. Na brunchi se podávají ale i alkoholické nápoje – pivo, víno a také koktejly.

Konec povídání, jde se na věc!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU