Balkánský koláč Banitsa
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná 18×
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Slaný koláč z listového těsta plný balkánského sýra lze podávat k svačině, hodí se i jako oběd s sebou. Recept na Banitsu najdete na kuchynelidlu.cz.

Tagy

Světová kuchyně

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g Balkánského sýra Pilos
  • 1 × stroužek česneku
  • 2 × vejce "M"
  • 2 × lžíce bílého jogurtu Pilos
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • 1 × balení chlazeného listového těsta Belbake
  • hladká mouka Castellona posypání
  • 2 × lžíce rozpuštěného másla na potření
  • 2 × cherry rajčata
  • 1 × balení rukoly
  • olivový olej Biotrend
  • balsamico Acentino
  • sýr Grana Padano Lovilio

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 372 kJ / 567 kcal

Bílkoviny

25,20 g

Tuky

40,00 g

Vláknina

1,60 g

Sůl

3,30 g

Sacharidy

31,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Sýrová nádivka

01.Do mísy najemno nastrouháme Balkánský sýr a jeden stroužek česneku. Přidáme 2 vejce a 2 lžíce bílého jogurtu. Opepříme, osolíme a důkladně promícháme.

Koláč

02.Na pomoučený vál rozložíme plát listového těsta. Trochu pomoučíme a zlehka rozválíme. Po šířce rozkrojíme na 3 stejné části. Do středu každé části navrstvíme po celé délce sýrovou nádivku. Okraje každé části těsta potřeme rozpuštěným máslem. Každý plát těsta srolujeme do tvaru dlouhého válce a konce uzavřeme, aby nádivka nevytekla. Kulatou zapékací mísu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme trochou mouky. Připravené záviny z listového těsta vložíme do kulaté zapékací mísy do tvaru šneka. Koláč potřeme rozpuštěným máslem a ozdobíme na plátky nakrájenými cherry rajčátky. Zlehka propícháme špičkou nože. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 30 minut.

Rukolový salát

03.Omytou a osušenou rukolu vložíme do mísy a pokapeme olivovým olejem a balsamicem. Osolíme, opepříme a zlehka promícháme.

Servírování

04.Koláč rozkrojíme na 4 části. Podáváme s rukolovým salátem ozdobeným hoblinkami sýra Grana Padano.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo