Babské rady pro zdraví

Babské rady pro zdraví

Svatý Martin přinesl první sněhové vločky a už pociťujeme přicházející zimu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Svatý Martin přinesl první sněhové vločky a už pociťujeme přicházející zimu. Cestující v autobuse posmrkávají, kolegové v práci pochrchlávají a první spolužáci vašich dětí už jsou nemocní. Přišel ten nejvyšší čas povzbudit naši imunitu a vyhnout se každoročním virózám. Tentokrát to ale zvládneme bez chemie, pilulek a nosních sprejů - hezky postaru, jako naše maminky. Budeme se držet babských rad na posílení imunity. Většinu užitečných vychytávek si snadno zvládnete připravit doma a přírodní cestou. 

Připravme se na chladná rána  

Prevence je nejdůležitější a proto je potřeba myslet na dostatečný či spíš zvýšený přísun vitaminů. Příroda moc dobře ví, co nám kdy nadělit, a stačí ji jen následovat. Na podzim se sklízí plody se spoustou vitaminu C, jako je zelí nebo šípky. Ze šípků se dá vyrobit výborná šípková marmeláda nebo si z celých plodů ráno připravte lahodný čaj s medem. A zelí jde připravit na tolik lahodných způsobů. Můžeme ho podávat ke kachně, připravit kysané zelí a někteří jeho milovníci chroupají i syrové listy jen tak, ke svačině. Tepelně neupravené obsahuje totiž nejvíce vitaminů. Využít na podzim umíme i ostatní zeleninu. Stačí ji nakrájet na menší kousky, namarinovat ve sladkokyselém nálevu a máme výbornou přílohu ke grilovaným masům nebo hovězímu tataráku.  

Vařme si zásoby už v létě

Připravit se můžeme i s předstihem. Už na jaře můžete nasušit užitečné bylinky, jako jsou květy černého bezu, které vám pomůžou snížit horečku. Nachystejte z nich bezový ocet, nařeďte ho vodou 1:3 a ve formě obkladů pomůže zejména malým dětem. A z listů jitrocele můžete připravit lahodný sirup (postupujte stejně, jako když vyrábíte bezový sirup, jen ho vařte déle, dokud nezkaramelizuje), který pomáhá s vykašláváním (a chutná výborně, díky tomu ho rády spolknou i děti). Sirupům jsme ostatně věnovali jeden z našich článků, kde se můžete snadno inspirovat. Květy lípy a heřmánku stačí jenom usušit nad topením, budou z nich výborné čaje. 

Něco na nás leze? 

A co když už začínáte pokašlávat, bolí vás hlava a vůbec, něco na vás leze? První pomoc skvěle poslouží jablečný křen, který se skvěle hodí k tučným masům. Lahodné jablíčko spolu s pořádně silným křenem dokáže rozpumpovat váš imunitní systém na plné obrátky. K snídani si dopřejte chléb s rakytníkovým džemem, limonádou a nebo, pokud si troufáte, samotnou čerstvě vylisovanou šťávu. Jako svačina se hodí grep plný vitaminů, po obědě s jablečným křenem se svačinou rozžvýkejte i plátek zázvoru a po večeři si zkuste připravit čerstvou cibuli, nakrájenou na proužky a naloženou do medu (stačí si ji připravit pár hodin předem). Pokud vás ani tohle nepostaví na nohy, tak už si tělo opravdu potřebuje odpočinout stonáním v posteli. 

V posteli co nejkratší dobu 

Pokud nás nachlazení přece jen skolí, připravte si pořádný kuřecí vývar, který vás dokáže postavit na nohy i když nechcete ani jíst. Jistě, bylo by ideální celý týden proležet, popíjet bylinkové čaje s medem a nechat tělo, ať se kurýruje, ale realita je obvykle jiná. Když máme to štěstí a nemusíme za dva dny do práce, obvykle nám zbývá postarat se o členy rodiny a domácnost. Zabijte dvě mouchy jednou ranou. Kupte celé kuře, z kostí uvařte vývar, z vykostěné drůbeže výbornou roládu s brusinkami a k tomu mrkvovou kaši se zázvorem (bude skvěle chutnat k obědu, nezabere moc práce, nepoškrábe bolavý krk a zázvor vás pěkně prohřeje a napomůže léčení), domácími pracemi zaúkolujte rodinu a vyjma nezbytného rozvážení dětí na kroužky vyžadujte zasloužený klid. A na pár dní máte vystaráno ?.  

Rodinné zvyky 

Jistě máte vlastní rodinné tradice, jak nejlépe zatočit s rýmičkami. Když jsem byla nemocná jako dítě já, u pohádek jsem se léčila mrkvovým salátem. Až v dospělosti mi došlo, jak propracované jídlo ke stonání to bylo. Mrkev je přírodní antibiotikum, jablíčko dodá potřebné vitaminy, cukr energii na boj s nemocí, citron přidá vitamin C, zázvor to celé pořádně rozpumpuje v žilách a voda se postará o doplnění tekutin. Moje maminka se osvědčených rad držela a já jsem jí za to vděčná. A co vy? Máte vlastní rodinný recept, jak zatočit s přicházející, a nebo už přítomnou nemocí? Podělte se o něj v komentářích. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU