Svatý Martin přinesl první sněhové vločky a už pociťujeme přicházející zimu. Cestující v autobuse posmrkávají, kolegové v práci pochrchlávají a první spolužáci vašich dětí už jsou nemocní. Přišel ten nejvyšší čas povzbudit naši imunitu a vyhnout se každoročním virózám. Tentokrát to ale zvládneme bez chemie, pilulek a nosních sprejů - hezky postaru, jako naše maminky. Budeme se držet babských rad na posílení imunity. Většinu užitečných vychytávek si snadno zvládnete připravit doma a přírodní cestou.
Prevence je nejdůležitější a proto je potřeba myslet na dostatečný či spíš zvýšený přísun vitaminů. Příroda moc dobře ví, co nám kdy nadělit, a stačí ji jen následovat. Na podzim se sklízí plody se spoustou vitaminu C, jako je zelí nebo šípky. Ze šípků se dá vyrobit výborná šípková marmeláda nebo si z celých plodů ráno připravte lahodný čaj s medem. A zelí jde připravit na tolik lahodných způsobů. Můžeme ho podávat ke kachně, připravit kysané zelí a někteří jeho milovníci chroupají i syrové listy jen tak, ke svačině. Tepelně neupravené obsahuje totiž nejvíce vitaminů. Využít na podzim umíme i ostatní zeleninu. Stačí ji nakrájet na menší kousky, namarinovat ve sladkokyselém nálevu a máme výbornou přílohu ke grilovaným masům nebo hovězímu tataráku.
Připravit se můžeme i s předstihem. Už na jaře můžete nasušit užitečné bylinky, jako jsou květy černého bezu, které vám pomůžou snížit horečku. Nachystejte z nich bezový ocet, nařeďte ho vodou 1:3 a ve formě obkladů pomůže zejména malým dětem. A z listů jitrocele můžete připravit lahodný sirup (postupujte stejně, jako když vyrábíte bezový sirup, jen ho vařte déle, dokud nezkaramelizuje), který pomáhá s vykašláváním (a chutná výborně, díky tomu ho rády spolknou i děti). Sirupům jsme ostatně věnovali jeden z našich článků, kde se můžete snadno inspirovat. Květy lípy a heřmánku stačí jenom usušit nad topením, budou z nich výborné čaje.
A co když už začínáte pokašlávat, bolí vás hlava a vůbec, něco na vás leze? První pomoc skvěle poslouží jablečný křen, který se skvěle hodí k tučným masům. Lahodné jablíčko spolu s pořádně silným křenem dokáže rozpumpovat váš imunitní systém na plné obrátky. K snídani si dopřejte chléb s rakytníkovým džemem, limonádou a nebo, pokud si troufáte, samotnou čerstvě vylisovanou šťávu. Jako svačina se hodí grep plný vitaminů, po obědě s jablečným křenem se svačinou rozžvýkejte i plátek zázvoru a po večeři si zkuste připravit čerstvou cibuli, nakrájenou na proužky a naloženou do medu (stačí si ji připravit pár hodin předem). Pokud vás ani tohle nepostaví na nohy, tak už si tělo opravdu potřebuje odpočinout stonáním v posteli.
Pokud nás nachlazení přece jen skolí, připravte si pořádný kuřecí vývar, který vás dokáže postavit na nohy i když nechcete ani jíst. Jistě, bylo by ideální celý týden proležet, popíjet bylinkové čaje s medem a nechat tělo, ať se kurýruje, ale realita je obvykle jiná. Když máme to štěstí a nemusíme za dva dny do práce, obvykle nám zbývá postarat se o členy rodiny a domácnost. Zabijte dvě mouchy jednou ranou. Kupte celé kuře, z kostí uvařte vývar, z vykostěné drůbeže výbornou roládu s brusinkami a k tomu mrkvovou kaši se zázvorem (bude skvěle chutnat k obědu, nezabere moc práce, nepoškrábe bolavý krk a zázvor vás pěkně prohřeje a napomůže léčení), domácími pracemi zaúkolujte rodinu a vyjma nezbytného rozvážení dětí na kroužky vyžadujte zasloužený klid. A na pár dní máte vystaráno ?.
Jistě máte vlastní rodinné tradice, jak nejlépe zatočit s rýmičkami. Když jsem byla nemocná jako dítě já, u pohádek jsem se léčila mrkvovým salátem. Až v dospělosti mi došlo, jak propracované jídlo ke stonání to bylo. Mrkev je přírodní antibiotikum, jablíčko dodá potřebné vitaminy, cukr energii na boj s nemocí, citron přidá vitamin C, zázvor to celé pořádně rozpumpuje v žilách a voda se postará o doplnění tekutin. Moje maminka se osvědčených rad držela a já jsem jí za to vděčná. A co vy? Máte vlastní rodinný recept, jak zatočit s přicházející, a nebo už přítomnou nemocí? Podělte se o něj v komentářích.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…