Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na menší kousky, oloupanou cibuli najemno. Z toastového chleba odřízneme kůrku, nakrájíme na kostičky, přendáme do misky, osolíme a opepříme. Přidáme brusinky, celé vejce a hrst najemno nasekané petrželky. V rozpálené pánvi rozehřejeme 50 g másla a orestujeme nakrájenou cibuli se žampiony. Ještě teplé přidáme do misky k chlebu, důkladně promícháme a necháme pár minut odstát.
Kuře omyjeme a začneme vykosťovat tak, abychom neporušili kůži. Nejdříve odřízneme křídla, poté kuře otočíme a nařízneme na zádech od biskupa po krk. Ostrým nožem seřezáváme maso od kostí směrem k prsům až k hrudní kosti. Celá kostra se poté pěkně oddělí a můžeme ji snadno vyjmout. Odřízneme přebytečnou kůži a vykostíme ještě stehna. Kuře rozprostřeme na pracovní desce kůží dolů. Abychom získali větší plochu na srolování, maso můžeme ještě naříznout a rozložit.
Kuře osolíme, opepříme, polovinu potřeme nádivkou a srolujeme, začínáme od části s nádivkou. Větší kus alobalu pokapeme olivovým olejem a položíme na něj kuřecí roládu, navrch poklademe větvičky čerstvého tymiánu, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Roládu důkladně zabalíme do alobalu a pevně svážeme provázkem. Pečeme na plechu vyloženém alobalem v troubě předehřáté na 170 °C podle velikosti rolády 45 až 50 minut. Po upečení roládu opatrně vybalíme z alobalu a necháme chvíli odpočinout, aby se lépe krájela.
Tip: Podívejte do naší Kulinářské akademie, kde Vám Roman Paulus krok za krokem vysvětlí, jak vykostit kuře.
Očištěnou kedlubnu nakrájíme na plátky a uvaříme v mírně osolené vodě. V rozehřáté pánvi rozehřejeme asi 25 g másla, přidáme kedlubnu, opepříme, podlijeme vodou, přidáme hrst nasekané listové petržele a necháme chvíli glazovat.
Glazování je dušení masa nebo zeleniny v malém množství šťávy, vody nebo vývaru, dokud tekutina na surovinách nevytvoří glazuru? Lesk můžeme zvýšit přidáním másla nebo medu.
Roládu nakrájíme na plátky a servírujeme na mělkém talíři spolu s glazovanou kedlubnou.