Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Kroupy den předem uvaříme doměkka. Ideálně použijeme kroupy s označením „velké“ nebo „č. 10“. Nejprve je na pár hodin namočíme do studené vody, ve které je následně uvaříme doměkka. Hotové kroupy pak nezapomeneme propláchnout, aby se k sobě neslepily a necháme zcela vychladnout.
Tip: Abychom měli 700 g vařených krup, použijeme asi 180 g nevařené suroviny.
Buchtu nakrájíme na asi 2 cm tlusté plátky, které rozložíme do pekáče, přelijeme vroucím vývarem (nabíráme hlavně vrchní část a tukem) a necháme stranou nasáknout.
Tip: Jak připravit zabijačkovou buchtu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
V mlýnku nameleme syrová játra a vařené plíce.
Ovar (tučnější maso – paždík, hlava, lalok, bok) včetně kůže rozsekáme najemno.
Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Nasekané maso, mletá játra a plíce smícháme, ochutíme pepřem, prolisovaným česnekem, solí, majoránkou a novým kořením. Důkladně promícháme. Přidáme ve vývaru namočenou a vyždímanou zabijačkovou buchtu, kterou rukama rozdrolíme. Vařené kroupy zalijeme vymíchanou scezenou krví a přidáme ke směsi.
Tip: Krev se během chladnutí neustále promíchává a díky tomu se už jako studená při dalším zpracování nesrazí.
Hmotu důkladně spojíme a naplníme do narážečky. Plníme do vepřových střev o délce 20–25 cm, která jsme předem zašpejlovali na jednom konci. Po naražení zašpejlujeme na druhém konci, přendáme do teplého vývaru (ve kterém jsme připravovali ovar) a vaříme při 80 °C asi 30 minut.
Že máme jelito uvařené, poznáme podle toho, že když do něj píchneme špejlí, neteče z něj krev.
Tip: Pokud máte jelita rádi opečená na pánvi, použijte pouze otočené střevo. Šlemované by totiž mohlo prasknout.
Podáváme ideálně opečené na sádle s kyselým zelím, křupavým domácím chlebem, oblíbenou hořčicí a jablečným křenem.
Tip: Jak připravit jablečný křen se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.