Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
V kotli přivedeme do varu vodu, osolíme, opepříme a přidáme jazyk spojený s chřtánem a plícemi (játra, slezinu a srdce nyní nevyužijeme).
Z prasete vyřízneme paždík. Ten rozdělíme na tučnou část, která přijde do ovaru, a libovější část, kterou necháme stranou na jiné recepty.
Uřízneme hlavu, kterou sekyrou rozpůlíme a vyndáme mozek. Obě půlky hlavy bez mozku přidáme do ovaru. Hlavu vložíme do kotle na dno, kostí dolu.
Nakonec vyřízneme i plece. Dáme si pozor, abychom s plecí neuřízli i krkovici. Z plece odsekneme nožičku a koleno. Obě plece a obě kolena přidáme do ovaru.
Všechno maso v kotli vaříme do měkka.
Rovnou z kotle si jako ovar podáváme zejména koleno nebo jazyk. Koleno nandáme na prkénko, kde si ho strávník obere sám. Jazyk odřízneme od chřtánu, oloupeme, nakrájíme na plátky a servírujeme zvlášť nebo společně s kolenem. Obojí si nejlépe vychutnáme s křenem, hořčicí a plátkem křupavého chleba.
Tip: Jak si připravit domácí kváskový chléb se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.